Salgın döneminde projenin ÇED raporunun son şeklinin verildiğini duyuran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, siyanürlü göletin yapılacağı bölgedeki mahalle muhtarlarına itirazlar için 10 gün süre verdi. Mahallelerinin dibine yapılacak siyanür havuzunu istemeyen ancak salgın nedeniyle seslerini duyuramayan Kaymaz Mahallesi yaşayanlarına destek çıkan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer 'Tüm ülke koronavirüs salgını ile mücadele ederken, binlerce Sivrihisarlının Eskişehirlinin yaşamını, hayvanlarının sağlığını, doğayı, tehlikeye atacak bu siyanür havuzu için bu aciliyet neden? Havayı, toprağı, suyu, koyunu kuşu insanı zehirleyecek bu adımdan derhal vazgeçin' çağrısında bulundu. Mahallelerine sadece birkaç yüz metre uzaklıkta inşa edilecek dev siyanürlü atık göletine karşı çıkan Kaymazlılar imza toplamaya başladı.

SALGIN YÜZÜNDEN

HALKI BİLGİLENDİREMEDİK

Kaymaz Mahalle Muhtarı Bayram Canigür ise 12 Mart tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gönderilen ÇED olumlu bilgilendirme yazısının 31 Mart tarihinde kendisine ulaştığını söyledi. Muhtar Canıgür, 'Koronavirüs ile mücadele döneminde bu yazı bize geç geldi. Sosyal izolasyon nedeniyle mahallemizde yaşayanları doğru dürüst bilgilendiremedik bile' dedi.

İNSANLARIMIZ KANSERDEN ÖLÜYOR

Kaymaz Koruma Derneği yöneticilerinden Reha Önen ise son yıllarda bölgede insanların kanser yüzünden yaşamını yitirdiğine dikkat çekerek, '20 yıl önce bizi dinlemediler. Bu tesisi yaptılar. Bizler zehirli havayı solumak zorunda kalıyoruz. Herkes elini vicdanına koysun. Kim evinin kapısının önünde zehir solumak ister. Ne olur doğamız, meralarımız, tarlalarımız zehir olmasın. Hayvanlarımız, insanlarımız ölüyor. Sadece yüzde 1'i kendi eceliyle ölüyor. Gerisi hep kanserden. Biz elbette devlete karşı değiliz ama kapımızın dibine zehirli siyanür göleti yapılmasın' dedi. HM

Editör: TE Bilisim