Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, Eskişehir'deki vaka sayıları, hastanelerin son durumu ve sağlık çalışanlarının sıkıntılar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ciddi önlemler alınması gerektiğini ifade eden Köksal, 'Bir salgın savaşı var. Bütün dünyanın etkilendiği bir salgın var. Ülkemizde de sekiz aydır mücadele veren bir sağlık ordusu var. Şehrimizde kriz son bir aydır had safhaya çıkmış durumda. Eskişehir'de şu anda salgın hastaneleri zorlama ve son aşamaya getirmiş durumda' diye konuştu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI YORULDU
Sağlık çalışanlarının da şu anda zor bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Köksal, 'Psikolojik olarak artık işe gelirken bile herkesin ayağının geriye gittiği bir süreçten bahsediyoruz. Ama sağlık çalışanlarını salgından çok idari uyumsuzluklar, iletişim hataları yoruyor. Bazı basın demeçlerinde bazı vatandaşların, siyasilerin paylaşımını görüyorum. Devasa binalar yapmak, devasa cihazlarla donatmak yetmiyor. Türkiye'de Avrupa'ya göre salgının bu kadar zor şartlarda bile mücadelenin en tepede gitmesinin tek nedeni var. Sekiz aydır inancıyla devletine milletine hizmet vermeye çalışan vicdanlı sağlık ordusunun savunma yaptığı bir savaştan bahsediyoruz. Sağlık personelinin inancıyla bu zamana geldik. Ama bizler de yorulduk, anlatmaktan yorulduk' şeklinde konuştu.

HERKES CEPHEDE
'İdarecilerin rakam ve istatistiklerden artık uzak durup bu salgını nasıl engelleriz, nasıl sağlık çalışanlarını motive ederiz de nasıl daha ileriye giderizi konuşması lazım' diyen Köksal, 'Bizim her 100 kişiden 20 tanesi nöbet tutamayan, engelli ve sağlık problemi olan personelimiz var. Bunları bile şu an cephede kullanıyoruz. Bütün kurumlarda engelli vatandaşlar, kronik hastalığı olanlar gelmesin deniyor ama sağlıkta çalışıyorsanız böyle bir haktan yararlanamıyorsunuz' ifadelerini kullandı.

FAZLA MESAİ YOK
Filyasyon ekiplerinin yorulduğunu belirten Köksal, 'Sabah 07.00'de mesaiye başlıyor. Gece 24.00'lere kadar sürüyor. Yarın hangi serviste çalışacağınızı bilmiyorsunuz. Yoğun bakımlarda bizim standart iki hastaya bir hemşire görevlendirmesi yaparsınız. Bizim iradecilerimiz oturuyor masada yarın buraya 10 tane daha yatak açıyoruz diyor. Hemşire yok, fazla mesai yok' dedi.

SERVİSLER DOLMUŞ DURUMDA
İl Sağlık Müdürü Uğur Bilge ve Eskişehir Şehir Hastanesi Başhekimi Yaşar Bildirici'nin de Covid pozitif çıktığını hatırlatarak kendilerine geçmiş olsun dileklerini ileten Köksal, 'Biz şehir olarak şu anda zirvedeyiz. Türkiye'nin bütün gözü burada. Sağlık Bakanlığı'ndan koordinatörlerimiz burada. Sayılarımız dört rakamlı. Bu sayı 500 olmuş, 1500 olmuş. Birlikte mücadele verip hastaneleri yıkmamamız gerekiyor. Hastanelerin yıkıldığı anda mücadele için yapacak bir şeyimiz yok. Şu an Eskişehir'de yoğun bakımlarımız dolmuş durumda. Servislerimiz dolmuş durumda. Ailesini, kendisini, eşini korumaya çalışan herkes ciddi mücadele etmeli. Ciddi önlemlerle halkı da üzmeden tedbirler alınmalı' diye konuştu.

WHATSAPP İDARECİLİĞİ
Köksal konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 'Zenginlerin aldığı kararlar fakirleri çok bağlamıyor. Çünkü onlar bizim yaşadığımız dünyada yaşamıyor. Siyasilerin göremediği en önemli şey; Türkiye 18 yılda sağlıkta bir dönüşüm yaşadı ama şu anda bu dönüşüm sağlıkta çöküşüm olmaya başladı. Çok hızlı bir geriye gidiş var. Sekiz aydır süren bir mücadele ve savaşın nereye kadar süreceği belli olmayan mevcut bir durum var. İnsanların enerjisi bitti. WhatsApp idareciliği. Her emir WhatsApp'tan geliyor. Şu anda sunulan yemek bile kalitesiz. Bu şehir bizim şehrimiz, bu devlet bizim devletimiz. Bu yüzden doğruları söylemeye gayret ediyoruz. Biz hükümete karşı açıklama yapmıyoruz. Hükümetin, siyasetin referans olduğu boş insanların yönetemediği bir şehirden bahsediyoruz. Çalışanlar zor durumda.' MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim