Hükümetin salgın nedeniyle işten çıkarmaları önlemek için gündeme getirdiği 'Üç ay işten çıkarma yasağı' sendikaların tepkisine neden oldu. İşverene işçileri 6 aya kadar ücretsiz izne çıkarma yetkisi veren düzenlemeye tepki gösteren Günay Ayaz, 'Biz DİSK olarak işten çıkarmaların bu salgın boyunca yasaklanmasını talep ettik ama tabi bizim ücretsiz izin diye bir talebimiz yoktu. Bu olay dağ fare doğurdu olayına döndü. İşçiler işten atılmadan, işçilere ücretli izinler verilsin, iş yerleri zorunlu hizmetler dışında kapatılsın talebemiz vardı ama ne yazık ki şu andaki görüntü tam tersi noktasında' diye konuştu.

AÇLIK SINIRININ ALTINDA
Kararın işçi sendikalarına sorulmadan alındığını belirten Ayaz, 'Bu taslak işçi sendikalarıyla görüşülmeden Meclis'e sevk edildi ve kamuoyuna yansıtıldı. Bu da çok doğru bir tavır değil, bizler bu yasayı kabul etmiyoruz. Elbette işten çıkarılma yasaklansın ve iş yerlerinde çıkarmalar olmasın ama bunun bedeli olarak ücretsiz izinler gibi bir dayatmayla işçi arkadaşlarımız 1.177 liraya mahkûm edilmek isteniyor. Düşünün işçiler işten çıkartılmayacak işverenler ücretsiz izine gönderecek ve işçi arkadaşlarımıza verilmek istenen para günlük 39 lira, aylık 1.177 lira. Bu açlık sınırının da altında, bu nasıl bir kafayla hazırlanmış anlaşılır gibi değil. Bu yüzden biz bunu kabul etmiyoruz. Sonuç olarak ücretsiz izin yasada işçinin talebiyle ancak kullanılan bir durum, siz burada kanunda değişiklik yaparak işverenin inisiyatifine bırakıyorsunuz ve burada hiçbir şekilde işverenlere en küçük bir dokunma yok, işverenlerin taşın altına elini soktukları bir durum da yok' şeklinde konuştu.

İŞSİZLİK FONU DEVREYE GİRSİN
Sorunun çözümüne ilişkin görüşlerini de açıklayan Ayaz, 'Bu işin çözünü şuydu, birincisi: Şu ana kadar işten çıkartılan iş yerleri, küçük esnafta olsun diğer iş yerlerinde olsun işçiler işsizlik sigortasında biriken parayla karşılığını alabilirdi, hali hazırda zaten 110-120 milyar lira para olduğu söyleniyor. Bu para nerede şu anda? Bu para işsiz kalacak insanlara ücretlerini, insanca yaşayacak asgari ücretin altında olmayacak bir ücreti verebilir. Bu parayı şu anda kullanmıyorsak ne zaman kullanacağız veya nerede kullanacağız? Bu sorulara cevap vermeleri gerekiyor. Biz bunun mücadelesini de vereceğiz, diğer sendikalar da buna tepkili. Bütün Türkiye'deki işçiler emekçiler olarak böyle bir yasayı kabul etmiyoruz, elbette işten çıkarmalar yasaklansın ama şu anda bakan sağlık bakanı açıklama yapıyor, diyor ki bu 2 hafta önemli, bilim kurulu açıklama yapıyor bu 2 hafta çok önemli. 2 hafta çok önemliyse o zaman bütün zorunlu hizmetler dışındaki işleri durdurun, arkadaşlarımızı eve gönderin hepsine ücretli izin verin. Şu anda işten çıkartılmış işsiz kalan arkadaşlarımıza koşul getirmeden, işsizlik fonundan bir prim beklemeden ödemesini yapın, çözüm yolu bu başka bir çözüm yok' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim