Atışkan Yapı fabrikasında çalışan işçiler Türk İş'e bağlı Kristal İş sendikasında örgütlendi. Aylardır toplu iş sözleşmesinin sonuçlanmasını bekleyen işçiler, TİS sürecinde taleplerinin karşılanmaması üzerine greve çıktı. 20 gündür devam eden grev hakkında konuşan Kristal İş Eskişehir Şube Başkanı Erdal Akyazı, işçilerin mücadelesinde vazgeçmeyeceğini belirtti. Bir an önce anlaşmanın sağlanmasını beklediklerini ifade eden Akyazı, birkaç gün daha bekledikten sonra işçilerin aileleriyle şehir merkezinde açıklama yapacaklarını söyledi.

YILGINLIK YOK

İşverenin henüz bir görüşme talebinde bulunmadığını kaydeden Akyazı, 'Her zaman görüşmeye açığız. Tekliflerimiz zaten belli. Teklifleriniz üzerinden işverenle görüşme yapacağız ama herhangi bir talep olmadığı için bekliyoruz. Yılgınlık yok süreci sonuna kadar üyelerimizin haklarını alacak şekilde grevimizi devam ettireceğiz' diye konuştu.

'BİRKAÇ GÜN DAHA BEKLERİZ'
'Ücretlerde kalan maddelerde anlaşılmadı' diyen Akyazı, 'Yakacak ücreti, eğitim paraları, giyim yardımlarıtalep etmiştik. Eğitim teşvik yardımlarına bir teklifte bulunmuştu işveren. Yakacak yardımını kabul etmedi. Ücrette de ilk 6 aya 2020 Ocak ayındaki enflasyon üzerine yüzde 30 net talep etmiştik. Biz yüzde 26'ya kadar çektik ama işveren brüt yüzde 9 verdi. Zaten o kabul edilebilir değil. İkinci 6 aya da doğan enflasyonu talep etmiştik. İlk 6 aydaki o uçurumdan dolayı anlaşılmadı.Her şey müzakere ile olur. Biz müzakereye hazırız. Taleplerimize yaklaşma olursa biz de bu işletmenin çalışmasından yanayız. Anlaştığımız zaman gideriz tezgahımızın başında çalışırız. Birkaç gün daha bekleriz. İşveren görüşme talebinde bulunmazsa şehir merkezine ineriz, basın açıklamalarını ailelerimizle yaparız. Kamuoyuna bunu duyururuz. Şehir merkezinde de zaten işverenin işletmeleri var' şeklinde konuştu.

HAKLARIMIZI ALMADAN

İÇERİ GİRMEYECEĞİZ
Haklarını alana kadar içeri girmeyeceklerini söyleyen işçi Gökhan Tuğcu, 'Biz işçi arkadaşlarımız olarak greve çıkma meraklısı insanlar değiliz. 20 gündür kapının önünde bekliyoruz ki hakkımızı alalım. Biz tozun içerisinde ağır şartlar altında senelerdir asgari ücretle çalışan işçileriz. İnsan doğası gereği bir yere kadar dayanıyor. Biz 5'ken 10 yaptık. Patronumuza kazandıralım ki patronumuz da bize kazandırsın. Biz hakkımızı alana kadar katiyen içeri girmeyi düşünmüyoruz. Ne zaman masaya oturulur, sözleşme imzalanır daha sonra içeri girmeyi düşünüyoruz' dedi.

BAYRAMI BURUK GEÇİRDİK

Bayramı buruk geçirdiklerini belirten işçi Onur Diler, 'Biz 20 gündür grevdeyiz. Bu bayramı buruk geçirdik. Greve girmeden önce herhangi bir sosyal hakkımız yoktu. Birçok kişi bize destek oldu. Bizim istediğimiz tutar açlık sınırının bir tık üzerinde. Ama her gün zam geldiği için istediğimiz tutar zaten eriyor. Patronun olumlu bir yaklaşımı yok bize karşı. Bir görüşme sağlanamadı. Biz umutla bekliyoruz. Umudumuz azalmadı. Her geçen gün umudumuz artıyor' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ



Editör: TE Bilisim