Salı günü Seyitgazi'ye bağlı kırsal Yapıldak Mahallesi civarındaki İni Dağı olarak bilinen ormanlık alanda bilinmeyen bir nedenden dolayı yangın çıktı. Yapılan ihbarın üzerine Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü ile çevre belediyelerden itfaiye ekipleri, karaçam ormanında etkili olan alevleri kontrol altına almak için çalışma başlattı. Bölgede yangın söndürme çalışmalarının havadan da yürütülebilmesi için helikopter takviyesi istendi. Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, 2 helikopter, 16 arazöz ve 240 işçiyle alevlere müdahale edildiğini bildirdi. Yaklaşık 5 hektarlık alanda etkili olan yangını söndürme çalışmaları gerçekleşti.
HALK SEFERBER OLDU
Bu arada, yangın bölgesine yakın mesafedeki Kırka Mahallesinde düzenlenen geleneksel şenliklerde eğlenen gençlere yangının büyüdüğü haberi ulaştı. Etkinliğe katılan Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe de gençlerden söndürme çalışmalarına katılmalarını isteyince eğlenceyi sonlandıran yaklaşık 150 kişi, kazma ve küreklerle çalışmalara katıldı. Yapıldak Mahallesinde ise yangının büyüdüğü, camiden hoparlörle anons edildi. Öte yandan söndürme çalışmalarına katılan ve yoğun dumandan etkilenen 8 kişi sağlık ekiplerince tedavi edildi, kolundan hafif yaralanan bir kişi ise hastaneye kaldırıldı.
GENÇLER DE KATILDI
Görevlilerin yanı sıra Yapıldak Mahallesinde oturan bir grup genç de yangına ellerindeki kürekler ile müdahale etti. Meydana gelen yangını söndürmek için elindeki kürek ile mücadele eden bir genç, 'Tarlanın ucunda az ateş vardı. Sonra artmış ve arkalara doğru gitmiş. İlk başta helikopterler gelmedi. Alevler yeniden arttı dediler ve söndürmek için adam topladılar. 3 kişi yaralandı, zehirlenmişler ambulansa bindirdiler. Buradan ayran falan götürdüler. Biz de itfaiye erlerine yardım etmeye çalışıyoruz' dedi. Yangını söndürmeye çalışan gençlerden bir başkası da, 'Direkt koştuk söndürmek için uğraştık. Ormandaki kozalaklara ateş değdiğinde patlıyor' diye konuştu.
ALEVLERİN ETRAFI SARILDI
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü ile çevre belediyelerden itfaiye ekipleri de, karaçam ormanında etkili olan alevleri kontrol altına almak için çalışma başlattı. Ekiplerin yoğun uğraşları ve iş makinelerinin yardımıyla yangın bölgesi çevrelendi. Olay yerine yakın kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlar ise kendi imkanlarıyla söndürme çalışmalarına katıldı. Çevre illerden gelen orman işçileri ve dozerlerin de destek verdiği yangında alevlerin etrafı sarıldı. Karaçam ormanına yakın mahallelerden gelenlerde söndürme çalışmalarına aralıksız olarak katıldı.
SOĞUTMA ÇALIŞMALARI
Dün sabaha kadar süren çalışmaların ardından yaklaşık 30 hektarlık alanda etkili olan yangın kontrol altına alınarak soğutma çalışmasına başlandı. Çalışmalara, çevre illerden gelen orman işçileri ve dozerler ile iki yangın söndürme helikopteri ve 16 arazözün yanı sıra bölge halkı destek verdi. AA
Editör: TE Bilisim