Anadolu Üniversitesi Senato salonunda basın mensupları ile bir araya gelen Rektör Çomaklı, koronavirüse salgını nedeniyle uzaktan eğitime başlandığını hatırlatarak yapılacak sınavlarla ilgili bilgi verdi. Çomaklı, 'Dünyada başlayan ve ülkemize kadar ulaşan koronavirüs tehdidine karşı alınan tedbirler kapsamında Yükseköğretim Kurulu (YÖK); eğitim ve öğretimin aksamaması için Bahar Dönemi eğitim-öğretim süreçlerinin uzaktan eğitim yöntemi ile devam ettirilmesi yönünde karar almıştır. Bu kararın amacı insanları virüsten korurken aynı zamanda eğitimlerinden kopmamalarını sağlamaktır. Anadolu Üniversitesi bu karar doğrultusunda, öğrencilerinin ve toplumun sağlığını dikkate alarak; örgün öğretime dair çalışmalarını yapmış ve aynı zamanda Açıköğretim Sistemindeki uzaktan eğitimleri sürdürmüştür. Bu doğrultuda Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin 2019-2020 Öğretim Yılı Bahar Dönemi ara sınavlarının 18 Nisan – 07 Mayıs 2020 tarihleri arasındaki 20 günlük süreç içerisinde internet tabanlı ortamlarda gerçekleştirilmesi kararı almıştır' ifadelerini kullandı.
İSTEDİKLERİ GÜN VE SAAT
Üniversite olarak pilot uygulamalarla internet tabanlı ortamlarda da sınav süreçlerini başarıyla yönettiğini kaydeden Çomaklı, 'Süreçte ortaya çıkabilecek bütün olumsuzluklar, daha önceden yapılan pilot uygulamalarda test edilmiş ve oluşabilecek olası aksaklıklar tespit edilerek 2019-2020 Bahar Dönemi ara sınavlarının internet tabanlı ortamlarda gerçekleştirilmesi için gerekli hazırlıklar tamamlanmıştır. Açıköğretim sınavları internet tabanlı ortamlarda ilk defa kişiye özel olarak gerçekleştirilecektir. Sınav sistemi internet tabanlı farklı ortamlarda (bilgisayar, tablet, cep telefonu) test edilmiştir. Kişiye özel şekilde uygulanacak olan Açıköğretim sınavları için test araştırma birimince hazırlanmış olan çok sayıda soru kullanılacaktır' dedi.
20 YIL ÖNCESİNDEN KALMIŞ
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in Anadolu Üniversitesi'ne TRT'nin ya da bir kanalın verilmesi, buradan takip edilmesine dair önerisini değerlendiren Çomaklı, 'Artık dijitalleşen dünyada o öneriler 20 yıl öncesine kalmış. Yılmaz Hoca'mız Belediye Başkanlığı süresince biraz eğitimden uzak bulunduğu için, dijitalleşme sürecindeki imkanları biz değerlendiriyoruz. 16 materyalimiz var 1 ders için, kişilerin ulaşabileceği her ortam için bunu sunuyoruz o nedenle o öneri şu an için değerlendirmelerimiz de olmuyor, biraz geçmiş bir öneri. İyi niyetler tecrübelerine binaen yapılmış bir öneridir ama şu an için gündemimizde yok. Canlı derslerimiz ve kendi milli yazılımlarımızla zaten şu anda götürüyoruz. Sorunuz üzerine söyleyelim, hali hazırda 1 milyon öğrencimiz bu imkanları sağlayan bir yapıya sahip, dünyada yeri olan bir üniversiteyiz. Bununla birlikte sizin aracılığınızla söyleyelim, diğer üniversitelere de yardımcı olacağımızı da söylemek istiyoruz. Bu konuda oldukça iyi bir havuzumuz var, onlar da bizim Açık öğretim sisteminin dijital yapısından yararlanıyorlar ama gerekirse onu da değerlendiririz' ifadelerini kullandı. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim