Eskişehir'de yer alan Sivil Toplum ve Kalkınma Enstitüsü Derneği, Türkiye Dış İşleri Bakanlığı'nın da kurucusu olduğu 42 ülkede örgütlü AnnaLindh Vakfı (ALV) ve Avrupa Birliği desteği ile Sivil toplum kuruluşları için 5 dilde (Türkçe, Arapça, Almanca, Fransızca ve İngilizce) 15 modülden ve şimdilik beş dersten oluşan sanal akademi projesi geliştirdi. Pilot projede yer alan kurslara Türkiye, İngiltere, Almanya, İrlanda, Belçika ve Fas'tan 150'ye yakın sivil toplum yöneticisi ve çalışanı katıldı.
GELİŞİME KATKI SAĞLADI
Proje hakkında konuşan Sivil Toplum ve Kalkınma Enstitüsü Derneği başkanı Prof. Dr. Necdet Sağlam, uzun zamandır projenin üzerinde çalıştıklarını söyledi. Herkesin sivil toplum kuruluşlarında başkanlık yapabildiğini fakat bu kuruluşlara yönelik eğitimlerin olmadığına dikkat çeken Sağlam, 'O nedenle sivil toplum kuruluşlarını güçlendirmek için, onların demokrasiye katkılarını sağlamak için biz uluslararası bir proje gerçekleştirdik. Bu projenin aslında finansmanı Avrupa Birliği ve AnnaLindh Vakfı. AnnaLindh Vakfı'nın ana kurucusu Avrupa birliği ülkeleri ile 12 tane Akdeniz ülkesi. Türkiye'de de dışişleri Bakanlığı'nın ortak olduğu bir network. Biz bu network'ün Türkiye A başkanlığını da yapıyoruz. Bu anlamda biz sivil toplumu geliştirmek için Sivil Toplum ve Kalkınma Enstitüsü olarak bir proje geliştirdik' dedi.
YEDİ ÜLKEDE ANKET ÇALIŞMASI
7 ülkede anket çalışması yaparak projenin kurslarının içeriklerini hazırladıklarını söyleyen Sağlam, 'Bu projeyi geliştirirken sivil toplumun ne tür bilgilere ihtiyaç duyacağına ilişin bir anket çalışması yaptık. Bu anket çalışmasını farklı 6, 7 tane ülkede yaptık. Bütün sivil toplum kuruluşlarına sorduk. İngiltere, Fas, İrlanda, Belçika, Almanya gibi ülkelerde. Ona göre derslerimizi oluşturduk. Bu dersleri interaktif olarak bir animasyonla beraber gerçekleştirdik. Dünyanın her yerinden insanlar katıldı eğitimlere. Sertifikalar da vermeye başladık. Bu Türkiye için gurur verici bir şey. Çünkü biz 5 dilde bu derslerimizi gerçekleştirdik' diye konuştu.
1 MİLYONA YAKIN İNSAN
'Türkiye'de sivil toplumun yönetimine ilişkin eksiklikler çok fazla' diyen Sağlam,'Çünkü sivil toplum kuruluşları yöneticileri profesyonel kişiler değiller. Hiç kimsenin sivil toplumu nasıl yöneteceğine dair bilgisi yok. Önümüzdeki dönemde de bu dersleri halkımıza açacağız. Çünkü şu anda bu pilot proje olarak gerçekleşti. Türkiye'de 100 bine yakın dernek, 5 bine yakın da vakıf var. Bunları beşer kişiyle çarptığımızda belki 1 milyon insan var sivil toplumda. Bunların da bir şekilde eğitilmesi gerektiğini düşünüyoruz' şeklinde konuştu.
FARKLI ÜLKELERDEN KATILIM
Beş ülkede altı farklı kurumla iş birliği yaparak projeyi gerçekleştirdiklerini ifade eden Proje Genel Koordinatörü Sinan Çakan, 'Dolayısıyla herkes farklı zaman dilimlerinde çalışmalara katıldı. Toplamda beş dil vardı. Bu nedenle toplantılarımızı İngilizce yürüttük. Bir taraftan içerik hazırlarken bir taraftan da bu içeriğin kullanıcılara nasıl ulaştırılacağı konusunda da çalışmalar yaptık. Kullanıcılara da gerek mentorlerimiz aracılığıyla gerekse kendilerinin doğrudan gidip sitemize kaydolabilecekleri şekilde sistem kurduk. Her kullanıcının da dil tercihine göre onları kurslarımıza atamalarını yaptık' dedi.
TÜRKİYE'DEN KATILIM YOĞUNDU
Kurslara Türkiye'den beklediklerinin üzerinde bir katılım olduğu bilgisini veren Proje MentorüAbdullah Orhan, 'Türkiye'de biz katılımcıların ilk etapta 10, 15 arasında olmasını bekliyorduk ama Türkiye'deki katılım bizi gerçekten şaşırttı. Çok yüksek bir talep vardı kurslarımıza. Biz bunu pilot proje olarak geliştirdiğimiz için 40 kadar katılımcının katılmasını uygun bulduk. Ve daha sonra bu katılımcıların da büyük bir çoğunluğu kurslarını tamamlayarak sertifika almaya hak kazandılar. Tabi bu Türkiye'de bahsettiğimiz katılımcı sayısı. Aynı zamanda biz bu projeyi 5 ülkede 6 farklı kuruluşla koordine olarak yapıyoruz. Bizim beklentimiz ortaklarımızın olduğu ülkelerden katılımcılardı. Fakat bunların dışında da katılımcımız oldu. Bu da bizim motivasyonumuzu artırdı' ifadelerini kullandı. Daha sonra proje kapsamında kurslara katılım sağlayan Elif Küçükdoğan'a sertifikası verildi. MELTEM KARAKAŞ KAYA

Editör: TE Bilisim