TMSF'ye bağlı kayyım yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri, Sivrihisar İlçesinin Kaymaz ve Karakaya köyleri arasına ikinci siyanürlü atık barajı yapımına başladı. Projeye itiraz eden bölge halkı, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Çevre Derneği ve yüzlerce Eskişehirlinin yazılı itirazlarını görmezden gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı korona döneminde ÇED raporunu jet hızıyla onaylayarak inşaatın başlamasına vize verdi. Bin 500 kişinin yaşadığı Kaymaz ve Karakaya mahallelerinin ortasına yaklaşık 40 hektar mera alanına inşa edilecek atık barajı 1 milyon 750 bin metreküp hacme sahip olacak.
ESKİŞEHİR DİRENECEK
CHP Milletvekili Utku Çakırözer, bölgeye giderek siyanürlü atık barajının başlayan inşaat çalışmalarını yerinde gözlemledi. Çakırözer, insan sağlığını ve çevreyi zehirleyecek bu büyük tehlikeye karşı mücadele edeceklerini duyurdu. Çakırözer, 'Kaymaz mahallemizin dibine salgın dönemi fırsat bilinerek devasa bir siyanür barajı inşasına başlandı. Köyün hemen çıkışına yapılacak bu baraj hem insanımıza, hem hayvanlarımıza, hem de havamıza, suyumuza, toprağımıza zarar verecek. Yüzlerce itiraz dilekçesi görmezden gelinerek ÇED raporu yangından mal kaçırır gibi onaylandı. Tüm dünya ve Türkiye salgınla mücadeleye odaklanmışken devlet eliyle vatandaşı zehirlemenin acelesi niye? Bölge halkı, Büyükşehir Belediyemiz, sivil toplum örgütlerimiz bu baraja karşı. Eskişehir siyanüre karşı hukuk mücadelesi verecek' diye konuştu.
JANDARMALI BASKI
Atık barajına karşı çıkan ve imza kampanyalarını örgütleyen köylülerin geçtiğimiz günlerde Jandarma tarafından Koza Madeninin şikayetleri üzerine ifadesinin alındığı ortaya çıktı. Mahalle sakinlerinden Reha Önen, maden işletmesinin şikayeti üzerine Sivrihisar İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından kendisinin ve direnen birkaç Kaymazlının ifadesinin alındığını açıkladı. Önen, 'Şikayet üzerine jandarmaya gidip ifade verdik. Güya şirketin yol kenarındaki isim levhalarına zarar verilmiş. Ben burada dahi yokum. Halkın bu zehire karşı direnişini kesmek için gözdağı veriyorlar. Ama susmayacağız' ifadelerini kullandı.
MÜCADELE BAŞLAYACAK
Eskişehir'de Alpu Ovası'na yapılmak istenen kömürlü termik santral projesinin geçen hafta Danıştay tarafından iptal edildiğini hatırlatan Çakırözer, Sivrihisar'a yapılmak istenen atık barajına karşı da Eskişehirlilerin mücadele vereceklerini söyledi. HM
Editör: TE Bilisim