Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasına ilişkin kadınlardan tepkiler yükselmeye devam ediyor. Kadın Meclisleri ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun çağrısıyla İstasyon Meydanı'nda toplanan kadınlar, 'Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula' diye slogan atarak, fesih kararının geri çekilmesini istedi.
FESİH KARARINI KABUL ETMİYORUZ
Kadınların fesih kararını kabul etmediğini ve etmeyeceğini ifade eden Ebru Özkan, 'İstanbul Sözleşmesi nice kadının yaşam mücadelesinin bir sonucudur. Biz kadınlar direnerek, vazgeçmeyerek ve mücadele ederek bu sözleşmeyi kazandık. Kadınların korunması için başka bir sözleşmeye ihtiyacımız yok. İstanbul sözleşmesi etkin uygulansaydı evli olduğu erkeğin kardeşinin tecavüzüne uğradıktan sonra şikayet için gittiği karakolda Kürtçe bilen bir memur olmadığı için ifadesi alınamayan evine geri döndüğü zamanda evli olduğu erkek tarafından öldürülen Fatma Altun Makas yaşıyor olacaktı. Sevtap Şahin 60 defa şikayetinin bulunmasına rağmen evine elini kolunu sallayarak gelen evli olduğu erkek tarafından öldürülmeyecekti. Ayşe Tuba Arslan'ın 23 kez suç duyurusunda bulunduğu eskiden evli olduğu erkek ile uzlaştırılmaya çalışılmayacak ve satırla öldürülmeyecekti' diye konuştu.
SÖZLEŞME EN GÜÇLÜ MEKANİZMA
Özkan konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 'Kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin arttığını herkesin görebildiği bu dönemde hala devlet yetkilileri ' kadın cinayetlerinin arttığı yalandır' açıklamaları yapabiliyorlar. Son 10 yıldır her ay kadın cinayetlerini ve şüpheli kadın ölümlerinin istatistiğini tutan ve yayımlayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak asıl bunun yalan olduğunu biliyoruz. Aile yapısını bozduğu söylenen İstanbul Sözleşmesi'nin aile içi şiddeti önlemeye yönelik en güçlü mekanizma olduğunu biliyoruz. Sözleşmeyi fesih etmek isteyenlerin bu bahanelerini de fesih kararlarını da kabul etmiyoruz.' MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim