TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Deniz Kılıç, kar sebebiyle çöken Eskişehir Yeni Atatürk Stadı ile ilgili açıklama yaptı. Eski Atatürk Stadyumu'nun mevcut yerinde yönetmeliklere uygun olarak yeniden yapılması konusunda geçmişte önerilerde bulunduklarını belirten Kılıç, 'TOKİ tarafından yaptırılan yeni stadyumun taşıyıcı sisteminde sıkıntılar yaşandığını öğrendik. Medyada yayınlanan fotoğraflardan tespit edebildiğimiz kadarı ile çatı seviyesindeki muhtemelen ikincil elemanlardaki ankrajlarda ve kaynaklı birleşimlerde sorunlar olabileceği düşünülmektedir' dedi.
REDDEDİLDİ
Yerinde inceleme yapmak için yetkili mercilere başvuruda bulunduklarını söyleyen Kılıç, 'Ancak bu kadar yetersiz bilgi ile olumlu bir katkıda bulunulamayacağı için, olayın nedenlerinin araştırılması ve çözüm önerilerinin hazırlanması için, amaçlarının başında halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması, kamu çıkarlarının korunması olan bir meslek örgütü olarak İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi tarafından görevlendirilecek uzman teknik heyetimizle yerinde inceleme yapmak için yetkili mercilere başvurduk. Maalesef yapmış olduğumuz talebimiz kurum tarafından reddedildi' ifadelerini kullandı.
SORUN ÇÖZÜLSÜN
Stadyum çatısında genel anlamda güçlendirme ihtiyacının olabileceğini vurgulayan Kılıç, 'Bu imalatlar için gereken değerlendirme, resmi işlemler, tasarım ve yapım süreçleri düşünüldüğünde Eskişehirspor'un ikinci yarı maçlarını başka sahada oynaması kuvvetli bir ihtimaldir' şeklinde konuştu. Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: 'Stadyumların birbirinin aynısı beton kutular şeklinde yapılan toplu konut mantığı ve fiyatları ile ihalesi de, imalatı da denetimi de yanlıştır. Bunda ısrarcı olunduğunda bir yerde mutlaka arıza çıkar. Mesele sorumlu aramak değil sorunu çözmektir ve bu görev siyasetçilerindir. Eskişehir'de yaşanan bu musibetin, asli görevi toplu konut yapmak olan TOKİ için bir nasihat olmasını, konut dışındaki her türlü inşaat ve arsa ticaretinden elini çekmesini umuyoruz. Bu olayda kusuru olmayan meslektaşlarımızı sisteme kurban etmeyecek, Eskişehirspor seyircisinin can güvenliğinin sağlanması ve sorunun çözülmesi için sonuna kadar olayın takipçisi olacağız.' HM
Editör: TE Bilisim