ESOGÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ece Turhan, çağın hastalığı olan stresin bütün canlıları olduğu gibi bitkileri de etkilediğini bildirdi.

Tarımsal üretimde ve doğadaki bitkilerin yaşamları boyunca mutlaka strese girdiklerini belirten Turhan, bitkilerde optimum yetiştirme koşullarının dışındaki istenmeyen her türlü çevresel faktörün stres olarak tanımlandığını söyledi.

Bitkilerde strese sebep olan faktörlerin biyotik ve abiyotik faktörler olarak iki sınıfa ayrıldığını aktaran Turhan, 'Kuraklık, tuzluluk, yüksek ya da düşük sıcaklık, radyasyon, rüzgar, kar ve buz örtüsü gibi etkenler abiyotik faktörler, patojenler, zararlı böcekler, mikroorganizmalar biyotik faktörler sınıfına giriyor' değerlendirmesinde bulundu.

Bitkilerin yaşamları boyunca stres faktörleriyle bir şekilde karşılaştığına dikkati çeken Turhan, özellikle bitkilerdeki stresin, tarımsal üretimde nicelik ve nitelik kayıplarına yol açtığını vurguladı.

Üniversitede, bitkilerin stres koşullarında direncinin artması için moleküler ve biyoteknolojik çalışmalar yürüttüklerini anlatan Turhan, amaçlarının üreticilerin kalite ve verim düşmeden en iyi çeşitleri yetiştirmesini sağlamak olduğunu dile getirdi.(AA)

Editör: TE Bilisim