HABER: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Bu yıl yağışların azalmasından kaynaklı Kalabak Suyu'nda sıkıntı yaşandı. Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürü Suat Balcı, son günlerde Kalabak Suyu'nda yaşanan sıkıntıyla ilgili bilgi verdi. Son 40 yılın en kurak dönemi olduğuna dikkat çeken Balcı, 'Yağış bekliyoruz. Bizlerin de son 10 yılda aldığı en düşük debiler. Su kaynaklarındaki azalma nedeniyle sakalara verdiğimiz su miktarında azalma oldu. Biz bir iki hafta içerisinde düzeleceğini tahmin ediyoruz. Günlük 60 bin civarında ortalama satışımız vardı. Şu an 52 bin civarına düştü' diye konuştu.
HATLARDA SIKINTI YOK
Su kaynaklarını her zaman kontrol altında tuttuklarını ifade eden Balcı, 'Ekibim su boru hatlarını kontrol ediyorlar. Hatlarda herhangi bir sıkıntı yok. Üretimde herhangi bir sıkıntı yok. Yağıştan kaynaklı debide düşüş var. Bu krizin de yağışlarla atlatılacağını düşünüyorum. 20 gündür bu sıkıntı var' şeklinde konuştu.
KALABAK FİYATI DEĞİŞMEYECEK
Kalabak Su ile ilgili çıkartılan söylentilerle halkın yanlış bilgilendirildiğini söyleyen Balcı, 'Su sıkıntısıyla ilgili söylentiler çıkıyor. Biz güya Eskişehir'in suyunu il dışına, yurt dışına satmışız. Stokları tüketmişiz. Bundan dolayı Eskişehir halkını mağdur ediyormuşuz. Öyle bir şey yok, olamaz. Ayrıca su ücreti 7-8 lira gibi rakamlara çıkartılacak yılbaşında şeklinde söylentiler de var. Ondan dolayı biz su satışını azalttık ki daha fazla kar edelim diye ifadeler duyuyoruz. Asla böyle bir şey yok. Su fiyatı asla değişmeyecek. 5 liradır. Yılbaşında değişecek olan şebeke suyunun fiyatıdır. Kalabak Suyu'nun fiyatı değişmeyecek' ifadelerini kullandı.
SU DÜNYADA SORUN
İç Anadolu Bölgesi'nin yağış konusunda büyük bir sorunla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Balcı, 'Avrupa'da kişi başına düşen temiz su kaynakları yıllık 10 bin metreküp. Türkiye'de bu rakam 1200 metreküpün altına düştü. Bu da su zengini olmadığımız hatta su kıtlığı yaşayan ülkelerden olduğumuz anlamına geliyor. Su dünyanın sorunu şu an. Hayatım boyunca böyle bir Ekim, Kasım ayı görmedim. Yağış olmadı.' dedi.

Editör: TE Bilisim