İlk olarak Adliye Sarayı'na gelen üyeler adına bir açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Haydar Urfalı, atamalarda adalet, eşitlik ve tarafsızlık istediklerini söyledi. İlçe milli eğitim müdürleri ile şube müdürlerinin okullara atanan yöneticilerin birçoğunu tanımadıklarını iddia eden Urfalı, 'Milli Eğitim Bakanlığı, 76 bin yöneticinin alın teriyle, dişiyle, tırnağıyla kazandığı unvanları, sosyal statüleri ceket çıkarılır gibi üzerlerinden alınmıştır. İlçe milli eğitim müdürleriyle, ilçe milli eğitim şube müdürleri puanlama yaptıkları okul müdürlerinin 4'te 3'nün adını ve hangi okulda görev yaptığını dahi bilmez. Adını daha bilmediği bir okul yöneticisini ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürü nasıl değerlendirecek? Okul paydaşları tarafından yapılan değerlendirmede 40 tam puan alan okul müdürleri dahi, bu özellikteki milli eğitim yöneticileri tarafından haksızca adaletsizce, zalimce katledilmişlerdir. Biz istiyoruz ki, yöneticiler adil davransın. Sadece adalet, eşitlik ve tarafsızlık istiyoruz' dedi. Yapılan haksızlığın giderilmesi için mücadeleye devam edeceklerini ifade eden Urfalı, sözlerine şöyle devam etti: 'Türk Eğitim-Sen'in 75 puanın altında alan okul yöneticilerinin hakları için mücadelesi sonuç alınana kadar sürecektir. Bunun aşamalarından birisi olan, değerlendirme sürecinde görev alarak okul müdürleri hakkında puanları alan, ilçe milli eğitim müdürleri ile şube müdürleri hakkında, 'görevlerini kötüye kullanmak' suçundan dolayı Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuyoruz. Ardında aynı kişiler hakkında aynı suçtan dolayı idari soruşturma açılması için valiliğe yazılı olarak başvuracağız. Sonuç alıncaya kadar mücadelemiz sürecektir.'

POLİSLE TARTIŞMA YAŞANDI

Ardından üyeler, yönetici görevlendirme sürecinde görev alan ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürleri hakkında Eskişehir Valiliği'ne giderek, suç duyurusunda bulundu. Valilik önünde basın açıklaması yapmak isteyen üyeler ile görevli polisler arasında tartışma yaşandı. Valilik önünde basın açıklaması yapamayacaklarını ifade eden polis memurlarına üyeler, 'Türkiye'de pek çok yerde Valilik önünde eylem yapıldı, hatta oturma eylemi yapıldı, kimse karışmadı, bize engel olmayın' diyerek karşı çıktı. Üyelerden biri, polislere seslenerek, 'İçinizde benim öğrencim olanlar vardır, bizler eğitimciyiz, terörist değiliz, burada hakkımızı aramak için toplanıyoruz, biz hak arayışımıza sizin de destek vermeniz gerekir, yapmayın' diyerek tepki gösterdi. Polis memurlarının ısrarı üzerine Türk Eğitim Sen üyeleri Valilik binasının karşısındaki alanda basın açıklaması yaptı.

NASIL DEĞERLENDİRECEK

Türk Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Haydar Urfalı, bugün Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmemiş bir kadrolaşmayı, torpili, emek ve alın terini sömürmeyi deşifre etmek için burada olduklarını söyledi. İlçe milli eğitim müdürleri ile ilçe milli eğitim şube müdürleri puanlama yaptıkları okul müdürlerinin dörtte üçünün adını ve hangi okulda görev yaptığını dahi bilmediklerini öne süren Haydar Urfalı, 'Adını dahi bilmediği bir okul yöneticisini ilçe milli eğitim müdürü, ilçe milli eğitim şube müdürü nasıl değerlendirecek' diye sordu.

KAZANILMIŞ HAKLARI ALINDI

MEB Yasası'yla birlikte 4 yılını dolduran okul müdürlerinin, müdür başyardımcılarının, müdür yardımcılarının görevden alındığını; il milli eğitim müdürlerinin, ilçe milli eğitim müdürlerinin, il milli eğitim müdür yardımcılarının ve MEB'de üst düzey yöneticilerin görevlerine son verildiğini ifade eden Urfalı, yasanın akabinde çıkarılan Yönetici Atama Yönetmeliği'nin tam anlamıyla kadrolaşmanın diğer adı olduğunu söyledi. Urfalı şöyle konuştu: 'Yöneticiler kazanılmış haklarını kaybetti, hepsinin sosyal statüleri bir kanunla ellerinden alındı. Kısacası 20-25 yıldır yöneticilik yapan insanların hayatı adeta darmadağın edildi. Bakınız; görev süresi uzatılacak müdürler sözde bir değerlendirmeye tabi tutuldu. Mesai arkadaşlarının değerlendirmeye etki eden puanların toplamı sadece 40'tı. 60 puanlık ağırlık değerlendirmeyi ise okul müdürlerini hayatında bir kere bile görmemiş olan, onların çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmayan ilçe milli eğitim müdürleri ile ilçe milli eğitim şube müdürleri yaptı, ilçe milli eğitim müdürleri okul müdürlerine hangi kriterlere göre puan verdi?'

DAVA AÇTILAR

MEB'de ölçüsüz bir kadrolaşma operasyonu yapıldığını dile getiren Urfalı, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bu durum Anayasal düzene aykırıdır ve toplumun geleceğine büyük zarar vermektedir. İnsanlar arasında ayrımcılık yapılması, siyasi erkin anlayışına ters düşeni, muhalif olanı yok etme arzusu çok tehlikelidir. Türk Eğitim-Sen'in 75 puanın altında alan okul yöneticilerinin hakları için mücadelesi sonuç alınana kadar sürecektir. Bunun aşamalarından birisi olan Değerlendirme sürecinde görev alarak okul müdürleri hakkında puanlama yapan İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile Şube Müdürleri hakkında görevlerini kötüye kullanmak ve irtikap suçlarından dolayı Cumhuriyet Baş Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuyoruz. Ardından aynı kişiler hakkında aynı fiillerden dolayı idari soruşturma açılması için Valiliğe yazılı olarak başvuracağız. Sonuç alıncaya kadar mücadelemiz sürecektir. Açacağımız idari davalarla nedeniyle bakanlık hem çok sayıdaki davaya enerji sarf edecek hem de usulsüz, yandaş değerlendirmeleri iptal etmek zorunda kalacaktır.' (Tuğçe Mertler)

Editör: TE Bilisim