lusal Süt Konseyi'nin bu yıldan itibaren geçerli olmak üzere sütün litre fiyatını 2,30 liradan 2,80 liraya çıkardı. Bu zamla biraz da olsa rahatlayacağını düşünen süt üreticileri, süt yemine gelen zamla sarsıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, yem fiyatlarına gelen zamların önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti.


ÜRETİCİ HAYVANLARINI KESECEK
Yem fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle üreticinin süt hayvanlarını kesme noktasına geldiğini belirten Buluşan, 'Buradaki olay aynı gübredeki gibi. Üreticimizin gübre kullanma zamanı gelmeden önce zam yapılması gibi. Geçtiğimiz ay süre 2.80 lira gibi bir rakam verildi. Bu üreticimize tam yansımadan arkasından 100 lira civarında olan yem çuvalı, 130 liraya çıktı. Burada ne değişti? Ne oldu da bu zam yapıldı? Kaldı ki bizim üreticimiz kendi üretmiş olduğu arpayı bugün yem fabrikalarına satmakta. Ki satışımız belli. Bizden almadan önce zam yapmış olsalar belki farklı bir şey düşünülebilir. Ama üreticiden bu arpası, buğdayı satın alınalı yaklaşık iki, üç ay oldu. Böyle bir zaman geçmesine rağmen almış olduğu ucuz arpayı neye dayanarak yem olarak zam yaptı? Burada çok büyük sıkıntı var. Bugün üreticimiz 2.80 lira veya 3 lira gibi bir rakama sütünü satabiliyorsa, bugün halkımız markette 7 lira, 8 liraya sütü tüketmekte. Bu fark neden? Madem bu sütten çok para kazanılıyorsa neden bunu üreten üretici kazanmıyor? Buradaki sıkıntılar bunlar. Tabi ki yine fiyat farkı, yine aradakiler bu her üründe olduğu gibi devam ediyor. Yeme yapılan zam çiftçimiz için çok büyük sıkıntı. Bu büyükbaş hayvan kesimine kadar gider süt hayvanlarının. Yemdeki zammın önüne geçilmesi lazım ya da süte tekrar fark verilmesi lazım' diye konuştu.


ARADA ÇOK FARK VAR
Devletin aradaki farka dur demesi gerektiğine dikkat çeken süt üreticisi, 'Mehmet Ali Törü, 'Devletimizin verdiği 2.80 lira taban fiyata dahi biz süt satamıyoruz üretici olarak. Bizim toptancı olarak çalışan arkadaşlarımız 2.70 lira gibi bizden sütü alıyorlar. Maalesef ki şehir merkezindeki tüketicimiz 5 liraya sütü tüketiyor. Arada çok fazla fark var. Bu esnada bu zam verildiğinde yem fiyatlarımız 100 lira civarlarındaydı. Akabinde bu zammı duyduk, biz bir ay sonra süt parasını alırız. Bir ay içinde süt yemine 30,35 lira gibi zam yapıldı. Buna devletimizin bir şekilde bu aradaki farka dur demesi lazım. Ya da biz tekrar zam isteyeceğiz' şeklinde konuştu.
3.00, 3.20 LİRA BEKLİYORDUK
'3.00, 3.20 lira gibi bir taban fiyat bekliyorduk' diyen Törü, 'O zaman biz işin içinden çıkardık. En azından çarkımız dönerdi. Devletimiz biraz çarkımızı döndürmeye gayret etti ama esnaf arkadaşlarımız ben burada özellikle yem üreticilerine söylüyorum, çok aşırı şekilde fiyatlara zam yaptılar. Bu esnada bize verilen zam verilmeseydi biz yemin çuvalını 80, 90 liraya alsaydık daha iyiydi. Biz bu şekilde biraz daha eridik. Yeme gelen zamdan dolayı 2.80 lira yetersiz kaldı' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA

Editör: TE Bilisim