ESKİ Mayısayı genel kurul toplantısı Aydın Ünlüce başkanlığında toplandı. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen Covid-19 pozitif çıktığı için toplantıya katılamadı. Toplantıda gündeme gelen maddeler, ilgili komisyonlara gönderildi.
KLORLAMA ORANI NE DURUMDA?
Toplantı bitmeden gündem dışı söz alan AK Parti Meclis Üyesi Murat Özcan, Covid-19 testi pozitif çıkan Yılmaz Büyükerşen'e geçmiş olsun dileklerini iletti. Bu yıl Eskişehir halkının su sıkıntısının çekip çekmeyeceğine dair bilgi verilmesini isteyen Özcan, 'Bizim maalesef 3 yıldır sorduğumuz bazı sorular var yatırımla alakalı. Bunlar bugüne kadar yapılması gereken fakat her seferinde bir şekilde yapılma sözü verilmesine rağmen yerine getirilmeyen planlar var. Bu sene yağışları iyi oldu ama bu sene ile ilgili bize ve halkımıza bir bilgilendirme yapması lazım su sıkıntı olacak mı olmayacak mı? İkincisi bu klorlamanın çok yüksek olduğu illerin başında geliyoruz. Çok sağlıklı bir çeşme suyu tüketmemiz mümkün olmuyor. Bu konuyla ilgili farklı araştırmalar var mı yok mu bilmek istiyoruz. Doktor arkadaşlar yüzde 70'e varan klorlama oranlarının olduğunu bunun da ileride özellikle cilt rahatsızlıklarına neden olacağını söylüyor. Bu uyarıların dikkate alınması ve daha sağlıklı suya Eskişehir halkı nasıl ulaşabilir bununla ilgili bilgi almak istiyoruz' diye konuştu.
2022'DE ALT YAPI SORUNU VAR
Çukurhisar, Baksan, Sakintepe,Kızılyer'in alt yapı sorunu olduğunu söyleyen Özcan, 'Şu ana kadar maalesef 3 yıldan beri bir hazırlık görmedik. Buralar şehrin göbeğinde olan yerler. 2022 yılında hala alt yapıdan bahsediyor olmamız gerçekten çok düşündürücü. Özellikle ESKİ'nin her yıl 30-40 milyon lirayı tasarruf ederek Büyükşehir Belediyesi'ne aktarıldığı bir ortamda herhalde bir kaynak sıkıntısından bahsedilemez. Bu paraları aktaralım yine ama bu yatırımlar da varken bu aktarımın doğru olmadığını düşünüyoruz. Kızılyer'ibu mecliste birlikte onayladık. Binaların tamamlanma oranı yıl sonuna kadar yüzde 50'ye varacak. Eskişehir'in en pahalı mülklerinin satıldığı Kızılyer bölgesinde şu ana kadar alt yapısı çalışması olmadığı için, yazın oturacağız diye bekleyen vatandaşları da buradan bilgilendirmek istiyorum, maalesef şu anda inşaatlar bitiyor ama bu sene kimsenin orada oturma şansı yok. Bu alt yapı bu zamana kadar başlamadıysa bundan sonra başlasa bile yetişmez gibi duruyor' şeklinde konuştu.

HALK SAĞLIĞI DENETLİYOR

Şebeke hattının klorlanmasının yasal zorunluluk olduğunu ve bu oranların Halk Sağlığı tarafından denetlendiğini ifade eden ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, 'Şebeke hattımızda 0.5 ppm klor mevcuttur. Bu sürekli Halk Sağlığı tarafından kontrol edilmektedir. Herhangi bir şekilde 0.5 ppm'yi aşıldığı taktirde kurumumuz uyarılmakta ve gerekli tedbirler alınmaktadır. Çünkü şebeke hattında başka türlü klorlamanın önüne geçemezsiniz. Klorlama mecburidir şebeke hattı için. Murat bey sanırım ön klorlama ile ilgili çalışmalar var mı diye soruyor. Ön klorlamada çalışmalarımız var. Bunlar üzerinde en iyi üzerinde araştırmalarımızı yapıyoruz. Şebeke hattında klorlama yapmak zorundasınız. Bu yasal bir zorunluluk' dedi.
FESİH HAKKINA TAKILIYORUZ
Çukurhisar'ın alt yapısının yüzde 90 tamamlanmış durumda olduğuna dikkat çeken Özen,'Baksan,Kızılyer ve Sakintepe ile ilgili olarak biz de hemen başlayalım isterdik. Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile yapım, hizmet ve mal tedarikçilerine fiyat farkı ve fesih hakkı geldi. Yaptığımız ihalelerde bunlara takılmaya başladık. İhale şu an fesih işle karşı karşıya. Ben bu boruları teslim etmeyeceğim diyor müteahhit. Bunlar süreç alıyor. Bu ihaleyi gerçekleştirmeden yapım ihalesine çıkamıyoruz. İdaremiz gerekli tedbirleri alıyoruz merak etmeyin' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim