Eskişehir Barosu bünyesinde kurulan Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu tarafından 'Yerel Siyasette Ayrımcı Dilin Önlenmesi' taahhüt metni hazırlandı. Eskişehir Barosu, Valiliğe kayıtlı olan 37 siyasi partiye davetiye göndererek, metne imza atmaları için çağrıda bulundu. 37 siyasi partiden sadece 13 tanesi çağrıya yanıt vererek, baro binasında düzenlenen toplantıya katıldı.

Türkiye maalesef ayrımcı dilin hüküm sürdüğü bir ülke. Bu son dönemde artmış gibi gözükse de aslında geçmişte de yaşanan bir durumdu. Eminim ki hepimiz hayatımızın bir noktasında ayrımcılığa maruz kalmışızdır. Eskişehir de birçok ile oranla daha iyi noktada olsa da ayrımcı dilin kullanıldığı zamanlar maalesef oluyor.

FARKLILIK RENKLİLİKTİR

2021 yılında hala 'ayrımcılık' kelimesini tartışıyor olsak da hiç kimse cinsiyetinden, inancından, kimliğinden, siyasi görüşünden, kılık kıyafetinden ya da cinsel yöneliminden dolayı öteki olarak nitelendirilmemeli. Hepimizin eşit birer bireyler olduğumuzu ve eşit haklara sahip olduğumuzu unutmamamız lazım. Eskişehir Barosu'nun hazırladığı bu metin bildiğimiz fakat belki de pratikte uygularken eksiklerimizin olduğu konuları bize hatırlattı. Bizden öncekiler çok anlatamadı çocuklarına belki eşitliği, adaleti ve insanlar arasında ayrımın olamayacağını ama eminim ki bugünün gençleri kendi çocuklarına farklılıkların zenginlik olduğunu ve farklılıklarla beraber yaşamanın hayatı renklendirdiğini anlatacaktır.

KONUŞMALARINA DİKKAT EDECEĞİZ

Toplumsal barışın ve adaletin sağlanması ve aidiyet duygusunun oluşması noktasında hazırlanan bu metni çok önemsiyorum. Metne imza atan siyasi partilerin de bundan sonraki basın açıklamalarında ya da siyaset yaparken kullandıkları dile, ifade şekillerine dikkat edeceğiz. Bir basın mensubu olarak bu metnin takipçisi olacağız bir nevi. Metni hazırlayanlara da imzalayanlara da teşekkürler.