Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı meclis toplantılarının birinci oturumu Başkan Yılmaz Büyükerşen başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıda 22 gündem maddesi görüşüldü. İlk maddede, Engelsiz İş Atölyesi kapsamında üretilen ürünlere karşılık anlaşma sağlanan işletmeler tarafından engelli bireylere dağıtılmak üzere verilecek bağışların kabulünün sağlanması için Büyükşehir Belediye Başkanına oy birliğiyle yetki verildi. Gündemin diğer maddeleri oy birliği ile ilgili komisyonlara havale edildi.
TEK KULLANIMLIK ESTRAM KARTI TALEBİ
ESTRAM kartlarının 20 lira olarak alındığını, tek kullanımlık kartların ise kaldırılmasını eleştiren AK Partili Meclis Üyesi Murat Özcan, 'Pandemi sürecinde tek kullanımlık kartlar kaldırıldı. Şehir dışından gelen vatandaşlar bu kartların yeniden kullanıma sunulmasını istiyor. Bu konuda gereğinin yapılmasını istiyoruz' ifadelerini kullandı. Başkan Büyükerşen ise talebe 'Talimat verdim. Çalışıyorlar. Önümüzdeki oturumların birinde karşımıza gelecektir' yanıtını verdi. Tramvay alınması konusunda yeni bir ihale süreci başlatıldığını belirten Özcan, 'Türkiye'de en az 3 tane yerli firmanın yüzde 60'a yerlilik oranına varacak şekilde bir teklif verme arzusu var. Dünyanın birçok ülkesine ihracat yapma yetkinliğine sahip olan, aynı tramvay özelliklerine sahip olduğunu iddia eden bu arkadaşlar, Türkiye'de yerli bir fabrikanın yapacak olduğu ihaleye teklif verme şanslarının bu firmaların da girebileceği şekilde yapılmasıyla ilgili talepleri var' diyerek Başkan Büyükerşen'e düşüncelerini sordu.
YAPAMAZSINIZ DEDİLER
Büyükerşen, 'Yerli tramvay üretilmesine son derece seviniriz. Ama mevcut ihale kanunu gereğince maalesef üretilmesi zaman zaman adrese teslim şartnamesidir o. İhale kanunu bir kenara bırakın, özel şartlar konulan, katılacak olanların şartlarına uygun şartlar konulan yasalara aykırıdır bir. Bu kredi İller Bankası'nın Avrupa Yatırım Bankası'ndan şartlı olarak aldığı ve onların şartlarına uymak zorunda olduğumuz bir ihaledir. Sorduk, hayır dediler yapamazsınız dediler. Çünkü İller Bankası'ndan kredi alabilmek için şart koşmuşlar karşılıklı olarak. Mesele bundan ibarettir. Karar Avrupa Müteahhitler Birliği şartlarıdır. Bizdeki ihale kanunlarını maalesef bildikleri için kredi verirken bu şartları öne sürüyorlar. Durum budur. Onun için yapamazdık ihale, adrese teslim ihale olurdu' ifadelerini kullandı.
MÜCADELE ÇAĞRISI
Bölgelerindeki maden arama olaylarına değinen Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, 'Şu anda bizim bölgemizde 57 tane maden arama olayı vardır. Şu anda bölgemiz tarihi ve kültürel bir yapıya sahip. Frig Yolu kıymetli bir yer. Şu anda 57 yerde ruhsat verilmiş. Geçenlerde bir tanesini yakaladık. Jandarmaya ceza yazdırdık. Bunlarla hep birlikte mücadele etmemiz lazım. Çünkü bölgemizde değişik bitki örtüleri var. Doğa ve kültür yok olmak üzeredir. Sevgili AK Partili arkadaşlarımın da torunlarını, geleceğini, çocuklarını, Türkiye'nin geleceğini istiyorlarsa hep birlikte mücadele etmelerini diliyorum' şeklinde konuştu.
SIKINTILAR BÜTÜN BELEDİYELERDE VAR
İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, konuyla ilgili, 'Sıkıntılar bütün belediyelerimizde var. Gide gele biz de şunu öğrendik; hala maden işleri Büyükşehir kanunundan önceki sistemle çalışıyor. Bu ne demek? Köy Muhtarına gidiyor, üç kişiyi topluyor, tamam kimse itiraz etmedi uygundur diyor. Ama işin aslı öyle değil. Artık ÇED rapor olurlarını yerel yönetimlerden alma zorunluluğu var. Eğer bu tür sorunlar varsa tüm dosyalarla beraber ya yargıya müracaat edilsin ya da ilgili bakanlıklara bir yazıyla bildirilsin. Eğer Büyükşehir kanunundan sonra ÇED raporu almadan muhtardan alınan bir raporla bunu kazıyorsa yapamaz, iptal gerekir' dedi. Büyükerşen ise, 'Çok doğru söylüyorsunuz Sayın Başkan. Aslında ÇED raporu meselesinin de üzerinde durulması lazım. Çünkü ÇED raporunu da özel şirketler alıyor' ifadelerini kullandı.
REDDETMEMİZE RAĞMEN YOLLAR AÇILIYOR
Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, 'Seyitgazi'de de 12 tane ÇED raporuna başvuru oldu mermer ocaklarıyla maden ruhsatı verilmesiyle alakalı Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan dolayısıyla Enerji Bakanlığı'ndan yazılar geldi. ÇED raporunu onaylamadık geri gönderdik. Ama firmalar bizim raporu reddetmemize rağmen yollarını açmaya başladılar. Ormandan izin aldık diyorlar. Böyle de bir sıkıntı var. Bu konuyla ilgili beraber çalışırsak belki çözüm bulabiliriz' diye konuştu. Başkan Büyükerşen, bu konuda Eskişehirlilerin uyanık olması gerektiğini söyledi. Konuşmaların ardından meclis oturumu 15 Haziran tarihinde yeniden yapılmak üzere sonlandırıldı.


Editör: TE Bilisim