Millî Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı güçlerini birleştirerek tarım, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği ve laboratuvar hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren tüm okullarda öğrenci ve öğretmenlerin yeterliliklerini artırarak tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Eskişehir Valiliğinde yapılan basın toplantısında iş birliği protokolü hakkında basın mensuplarına bilgi verildi. Toplantıya Vali Yardımcısı Akın Ağca, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre ve İl Tarım ve Orman Bölge Müdürü Ender Muhammed Gümüş katıldı.
TARIM ARTIK BEKA MESELESİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan Akın Ağca, 'Son dönemde ekonomik anlamda devletlerin beka meselesi anlamında tarım ön plana çıkmaya başladı. Eğitimle beraber her şeyin başı tarım, gıda güvenliği ve gıda arzı gelmeye başladı. Küresel anlamda böyle bir sıkıntı var. Bu sıkıntı daha da artacak gibi gözüküyor. Bu kapsamda bazı tedbirlerin alınması gerekiyor. Bu tedbirler de devletimiz tarafından alınmaya başlandı. Bugün yapılacak olan protokol bunun bir parçası. Eğitimle tarımın gıda güvenliği, gıda arzını bir araya getirerek neler yapılabilir bunun çabasını ortaya koyuyoruz. İlimizin 2 değerli kurumu kendi aralarında bir protokol hazırladılar. Bu protokolü sizlerin huzurunda imzaya kavuşturacağız' diye konuştu.
ÖĞRENCİLERE BURS VERİLECEK
Mahmudiye Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin bünyesinde tarım alanı ve hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alanının bulunduğunu söyleyen Töre, 'Tarım alanı için 34, hayvan yetiştiriliciliği ve sağlığı için 34 olmak üzere toplam 68 kontenjan verilmiştir. Öğrencilere tarım alanı için 2.000 m2 sera alanı yapılacaktır. Okulun 50 dönüm olan arazisinin sürümü gerçekleştirilmiş olup Ekim ayında buğday ekimi gerçekleştirilecektir. Okulu tercih edip yerleşen öğrencilere Eskişehir Sanayi odası tarafından aylık 300 TL burs verilecektir. Beylikova Çok Programlı Anadolu Lisesi'nin bünyesinde hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alanı ile gıda teknolojisi alanı bulunmaktadır. Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alanına 34 kontenjan verilmiştir. Sınavsız yerel yerleştirme ile öğrenci almaktadır' şeklinde konuştu.
TARIM ARAZİSİNDE EKİP DİKECEKLER
Sarıcakaya Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde tarım alanına sınavla öğrenci alınacağının altını çizen Töre, 'Bu alanı tercih edip yerleşen öğrencilere aylık 300 TL burs verilecektir. Tarım alanı için 30 kontenjan açılmıştır. Sarıcakaya Belediyesi, Osmangazi Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanacak protokol ile her öğrenciye uygulama yapmak için 1000 m2 tarım alanı verilecektir. Öğrenciler 9. sınıftan itibaren üretimde yer alacağı gibi öğrencinin ekip biçtiği ve elde ettiği ürünleri pazarlayabilecektir' ifadelerini kullandı.
EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK
İmzaladıkları protokolün kendileri için çok değerli olduğunu söyleyen Gümüş, 'Eğitimden üretime her alanda iş birliği yapacağız. Biz de bu alana katkı sağlamış olacağız. Ortaklaşa eğitim alanlarında eğitim verecek uzmanları belirleyeceğiz. Sarıcakaya'da Kadın Çiftçi Eğitim Merkezimiz var. Bu alanlardan öğrencilerimizin yararlanmasını sağlayacağız. Kurumlarımızın bütün alanlarından öğrencilerin yararlanmasını sağlayacağız. Bu okullardan mezun olan arkadaşlarımızın eğitimden pratiğe kadar ekonomiye katkı sağlayacaklarına inanıyorum. İlimiz tarımına hayırlı olmasını diliyorum' dedi. MELTEM KARAKAŞ


Editör: TE Bilisim