Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli, hububat fiyatları ve yağışlarla ilgili açıklama yaptı. Bu yıl Eskişehir'de yağışların beklenen seviyede olmadığına dikkat çeken Erdemli, 'Bu yıl bölgemizde az da olsa kuraklık var. Çünkü yeteri kadar bir yağış olmadı. Yağmurlar bu yıl geçen yılların yarısı kadar yağdı. Önümüzdeki günlerde aşırı derecede bir yağışa ihtiyacımız var. Çünkü bu böyle giderse hakikaten bölgemizde de bir kuraklık yaşanacak gibi. İnşallah önümüzdeki günlerde bu yağış olur, biz de rahat ederiz diye düşünüyorum' diye konuştu.
Girdi Maliyetmiz Arttı
Başta gübre fiyatları olmak üzere çiftçinin kullandığı ürünlere geçtiğimiz yıla oranla iki kat zam geldiğini hatırlatan Erdemli, 'Tarım bakanımız bayramdan önce açıklamıştı bu hububat ve bakliyat fiyatlarının açıklanacağını. Bugünlerde onu bekliyoruz. İnşallah çiftçilerimiz açısından iyi bir fiyat olur. Çünkü tarımda girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Geçen sene 1800 liraya aldığımız gübre bu sene 3600 lira oldu. Geçen sene DAP dediğimiz gübre 2250 liraydı, bu sene 4800 lira. Girdilerimiz en az iki kat olacak şekilde arttı. Bunun yanında ot ilacı, tarımsal sulamada kullandığımız enerji, tarlada traktörde kullandığımız mazot bütün hepsinin geçen yıldan bu yana artış oranı en az yüzde 70. Ürettiğimiz ürünü de maliyetinin altında satmak istemiyoruz. Üretimde kullandığımız yine tarımsal krediler, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde faiz oranları iki ay önce yüzde 9'dan yüzde 18'e çıktı. Yani iki kat arttı. Tüm bunları göz önüne alınarak yine dünya hububat piyasası da göz önünde bulundurularak biz çiftçilerin tatmin edici bir fiyatın açıklanmasını bekliyoruz' şeklinde konuştu.
ÇİFTÇİNİN BEKLEDİĞİ RAKAMLARI AÇIKLADI
Hububat fiyatlarında çiftçinin beklediği rakamları da açıklayan Erdemli, 'Geçen yıl pandemi dolayısıyla tarım ürünlerinde çok önemli büyüme oldu. 4.8 gibi bir büyüme oldu. Biz ekim döneminde canla başla çalıştık pandemi döneminde. Bu seneki fiyatların açıklanması çiftçimiz için çok önemli. Artık çok zor şartlarda üretim yapıp, girdiler de yüksek olduğu için ya tamam ya devam durumuna geldi. Bu yüzden ithal mazot, gübre, tarım ilacı, enerji hepsi euro, dolara bağlı. O bir puan arttığında bizim maliyetlerimiz en az 3 puan artıyor. İnşallah verilecek fiyat çiftçilerimizi tatmin edecektir. Bu yıl buğday fiyatının 2500, arpa fiyatının 2100 lira, mısır fiyatının da 2500 lira, yağlık ayçiçeği için 4600 lira, nohutta da 5 lira olmasını talep ediyoruz' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim