ESTÜ Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü'nde gerçekleştirilen toplantıda sunum yapan Tün, enstitü olarak depremleri 7/24 esasına dayalı olarak izlediklerini ve kaydettiklerini belirtti. Çukurhisar-Sultandere fay segmentinin Eskişehir'de boydan boya geçen bir fay olduğunu belirten Tün, 'Bu fay 6'nın üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip, ama ne zaman kırılır, tabi bunlar hep spekülatif yaklaşımlar olur, onu bilmiyoruz. Bilim ve teknolojinin şu anda ortaya koyabileceği deprem tahmini yok. Bu konuda yapılan haberlere de çok itibar etmemek gerekiyor ama bu tehlikenin varlığından haberdarız' dedi.
YÜZDE 26'SI YÜKSEK RİSKLİ
Şehrimizin yumuşak bir zemine sahip olduğunu belirten Tün, 'Böyle bir aktif bölgede tabi ki 7 büyüklüğünde depremler beklemiyoruz. Ama mevcut zemin koşullarından kaynaklı yüksek ivmeler ölçeceğiz. Bu da yapılarımız fazla etkilenecek demek. Yapılarımız depreme hazır mı? Eskişehir'de 2014 yılında pilot bir bölgede mevcut yapı stokunu inceledik. İncelenen yapıların yüzde 26'sının yüksek riskli olduğunu belirledik. Yüzde 33'ünün orta riskli, yüzde 41'inin düşük riskli. Bunu Eskişehir'in bütününe mevcut yapı stokunu inceleyerek yansıtmamız gerekli. Bu da deprem master planı demek' dedi.
İHTİYACI KARŞILAMIYOR
Eskişehir'deki toplanma alanlarıyla ilgili konuşan Tün, 'Bunlar nüfus yoğunluğu ve ulaşılabilirlik açısından bunun gibi birçok parametreyi değerlendirdiğimizde maalesef bu acil toplanma alanlarının mevcut nüfus yoğunluğu ihtiyacını karşılayamadığı bilgisine eriştik' dedi. Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Tün, 'Eskişehir Deprem Master Planı bugün için yok. Genelde bu tür sorumluluk büyükşehir belediyelerine verilmekte. Tabi ilçe belediyeleri hem veri hem de ürettikleri bilgi anlamında bu plana önemli çıktılar sağlayabilirler. Üniversitelerin de imkan ve olanakları kullanılmak suretiyle bu deprem master planları üretilir. Bugüne kadar üniversitemize bir talep gelmedi' şeklinde konuştu.
DENEY GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Konuşmaların ardından ESTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Mekanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Özdemir üniversitenin Sismik İzolatörü Test Merkezi hakkında bilgi vererek, konuyla ilgili deney gerçekleştirdi. HM
Editör: TE Bilisim