Dolar ve eurodaki artışla beraber marketlerdeki ürünlere çok ciddi manada zam geldi. Gelen zamlarla birlikte alım gücü düşen vatandaşlar, son günlerde doların düşüşe geçmesine rağmen fiyatların aynı kalmasından şikayetçi. Kendilerine de sık sık vatandaşın dert yandığını ifade eden Ekrem Birsen, hükümete ve yerel yönetimlere seslenerek, marketlerde sıkı denetim yapılması çağrısında bulundu.
FİYATLARA YANSIMADI
Dolar ve eurodaki düşüşün fiyatlara yansımadığına dikkat çeken Birsen, 'Ülkemizde hükümetimizin almış olduğu son kararlarla dolar ve euroda düşüş yaşandı. Bu düşüş maalesef fiyatlara yansımadı. Özellikle firmalar biz bu fiyatı zamlı aldık, dolayısıyla indirim yapamayız. Bu ürün bittikten sonra alacağımız yeni ürünleri de yeni fiyatlardan satarak indirim yapma imkanımız olabilir gibi bahanelerle oluşan yapay fiyatlar maalesef ki dengeye oturmadı. Buradan hem hükümetimizin hem deyerel yönetimlerimizin önemli görevleri olduğunu düşünüyorum' dedi.
SATIŞ SÖZLEŞMESİ ÖNERİSİ
Tarım Kredi Kooperatifleri ile bakkallar arasında satış sözleşmesi yapılması önerisinde bulunan Birsen, 'Hükümetimizin rekabet ortamı yaratabilmesi için sadece Tarım Kredi Kooperatifleriyle şehirlerde üç beş tane mağaza açarak yaratamayacaklarını düşünmekteyim. Dolayısıyla Türkiye genelinde 650 bin bakkal yaklaşık 200 bin de tekel bayi gibi gıda ürünleri satan işletmeler var.Tarım Kredi Kooperatifleri sözleşmeli olarak tekelden almış oldukları ürünleri 650 bin şubeye, bakkala sözleşmeli satış şekliyle vererek rekabet ortamını artırarak fiyatların dengeye gelmesini ve yapay fiyatların, köpük fiyatların bitmesini sağlayabilirler' diye konuştu.
SIKI DENETİM OLMALI
'Yapay fiyatların ortadan kaldırılması için daha sıkı denetimler yapılmalı' diyen Birsen konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 'Özellikle büyük süper marketlerde uygulanan, üç harfli marketlerde uygulanan sebze ve meyve fiyatlarına baktığımızda kış şartlarının zorlaştığı günlerde fiyatların yüzde 100 arttığını görebiliyoruz. Pazarcı pazara çıkamadığı günlerde bunu fırsata çevirerek sebze ve meyvede müthiş fiyatlarla yine halkımızın cebinden hak etmedikleri paraları alarak, halkımızı mağdur ettikleri görülmektedir. Rekabet ortamı yaratıldığı müddetçe esnaf ve sanatkarımız bundan sonra da halkın yanında olacaktır.Büyük mağazaların yapmış oldukları hileler var. Rafta ayrı fiyat, kasada ayrı fiyat alıyorlar. Yıllarca halkımız bu nedenle mağdur edildi. Bu süper marketlere daha fazla denetim yapılmalı. Bu yapay fiyatların ortadan kaldırılması için daha sıkı denetimler yapılmalı.' MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim