Eskişehir Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde EsTekFest Teknolojinin Yıldızları Festivali'nin açılış töreni gerçekleştirildi. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TUBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Şeyh Edebali Üniversitesi Prof. Dr. Şükrü Beydemir,Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, üniversite öğrencileri ve lise öğrencileri katıldı.

1000'E YAKIN ZİYARETÇİ BEKLİYORUZ

Törenin açılış konuşmasını yapan ve festivale 1000'e yakın ziyaretçinin gelmesini beklediklerini söyleyen Döğeroğlu, 'Bu etkinliğin ilkini geçen yıl 2021 yılının sonunda üniversitemiz öğretim elemanları, kendi öğrencilerimizin katılımıyla üniversitemiz ölçeğinde biraz daha mütevazı boyutta gerçekleştirdik. Bu küçük ölçekli festival bizi cesaretlendirdi ve 2022 yılı içerisinde kapsamını genişleterek Eskişehir Teknoloji Festivali düzenlemeye yöneltti. Bu kapsamda bizim de için de bulunduğumuz 4 üniversitemiz Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Şeyh Edebali Üniversitesi olmak üzere Eskişehir Sanayi Odası, Eskişehir Ticaret Odası, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğümüz, ATAP, Tekno Park'ın da dahil olduğu büyük bir ekosistemin kucakladığı Eskişehir ölçeğinde bir teknoloji festivalini bugüne taşıdık. 300'ün üzerinde aktif katılımcıların olduğu bu etkinliğe 158 üniversite öğrencimiz, 33 lise öğrencisi ve 90 hocamız katılım sağladı. Katılım sağlayan firma sayısı da 26. Etkinliğin baş aktörleri katılımcılarımızın yüzde 62'sini oluşturan çok sevgili öğrencilerimiz olacak. Onları yönlendiren değerli hocaları, araştırmacılarımız ve değerli sektör temsilcilerimiz de bugün bizlerle birlikteler. Ürünlerini sergileyen aktif katılımcılarımızın yanı sıra muhtemelen 1000'e yakın ziyaretçimiz olacak diye tahmin ediyoruz' diye konuştu.


ESTEK FEST YENİ BİR BAŞLANGIÇ

4 üniversite rektörünün ortak çalışmalar yapmasının çok kıymetli olduğunu belirten Hasan Mandal, 'Eskişehir'de olmaktan, üniversitemde olmaktan memnuniyetimi ifade etmek istiyorum. Birçok kez bu salonda bir araya geldik. Tuncay Hocamıza teşekkür ediyorum. Güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Eskişehir'in tabi kendini örnek göstermeye çalışan bir yaklaşımı var. Burada 3 üniversitemiz Bilecik ile beraber 4 üniversitemiz bir etkinlikte birleşiyor. 4 rektörün de burada olması bence çok kıymetli. Yine yakın zamanda başlatmış oldukları ortak araştırma merkezi de bunun bir göstergesi. Araştırma ekosistemi paydasında buluştukları için 4 rektörümüze de teşekkürlerimi sunuyorum. EsTekFest yeni başlangıç. TeknoFest öncesi ve sonrası diye baktığımız zaman 2018 yılında başlayan süreç, Türkiye'dekiözellikle pandemi sorunlarıyla birlikte ki yaygın etkisi mükemmel bir şekilde aktarıyor. Bizler şahit oluyoruz. Bugün buradayız. Geçen hafta Sakarya Üniversitesi'ndeydik, Cuma günü Manisa'daydık' şeklinde konuştu.

DÖRT BİR YANDA TEKNOLOJİ HAMLESİ

Türkiye'nin dört bir yanında teknoloji hamlesinin olduğuna dikkat çeken Mehmet Fatih Kacır, 'Böyle güzel bir bahar sabahında Türkiye'nin en güzel şehirlerinden birinde, Eskişehir'de sizlerle birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Gerçekten Türkiye'nin dört bir yanında büyük bir dalga oluştuğunu görüyorum. Bütün şehirlerimizde özellikle gençlerimiz Milli Teknoloji Hamlesi'ne ortak olmuş, araştırmanın, geliştirmenin,inovasyonun proje üretmenin sorunlara çözüm üretmenin tadına varmış durumdalar ve Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğuna bundan sonra da gençlerimizin öncülük edeceğini güçlü işaretlerini gösteriyorlar. Bizler de imkan oldukça fırsat buldukça gençlerlebirlikte olmaya, onların projelerini bizzat yerinde incelemeye, yapabileceğimiz ne varsa onlar için yapmaya gayret ediyoruz' ifadelerini kullandı.

EĞİTİM HAYATIMIZA KATKI SUNUYOR

Festivalin eğitim hayatlarına büyük katkısı olduğunu söyleyen üniversite öğrencisi Berkay Er, 'Bu bizim için çok faydalı. Yaptığımız projeleri göstermemiz açısından. Lise öğrencileri de geliyor. Yarışmalar da olacak. Burada birlikte çalışmak açısından bizim için çok faydalı. Biz bitkisel bir üründen bio jet yakıt elde ediyoruz. Alternatif olarak çevreye zararı olmayan bir bio jet yakıtı üretmek istedik' dedi.

BİZE FIRSAT TANINDI

Diğer bir üniversite öğrencisi Ecem Ceylan ise, 'Hem buraya katıldığımız için mutluyuz hem de yaptığımız çalışmaları göstermek açısından bize fırsat tanınmış oldu. Lise öğrencilerine ilerleyen yıllar için yol gösterici de oluyor' diye konuştu.

ÖĞRENCİLER MOTİVE OLUYOR

Gençlerin projelerinin desteklenmesinin önemine değinen Yakup Çelik, 'Gençlerin yaptığı projelerin desteklenmesi için gerçekten iyi bir festival. Devletimizin yetkililerinin de burada bulunması gençleri motive edecektir. Bu tarz projelerin desteklenmesi gerekiyor. Burada Ahi Havacılık ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nin öncülüğünde insansız hava uçak motoru üretimi, tasarımı geliştirmesi ve montajı yapıyoruz' şeklinde konuştu. MELTEM KARAKAŞ




Editör: TE Bilisim