ANLAŞMA 3 AY İÇİNDE İMZALANACAK

Türkiye'den Eskişehir Tepebaşı Belediyesi'nin kabul edildiği proje, İngiltere-Nothingam Belediyesi İspanya-Valladolid Kent Konseyi Belediyesi, ile oluşturulan konsorsiyuma verildi. Belçika, Almanya, İtalya ve Macaristan ise izleyici ülke olarak projede yer alacaklar. Hibe antlaşması 3 ay içinde imzalanacak ve konsorsiyumun toplam bütçesi 21 Milyon Euro olacak.

60 AY SÜRELİ PROJE 3 BİLEŞENDEN OLUŞUYOR

Çevre projeleri ile tarımsal sulama alanlarının güneş enerjisine dönüştürülmesi ve Eskişehir'in enerji temini konusunda bağımsızlaşarak, temiz enerji kaynaklarına yönelip maliyetlerinin düşürülmesini hedeflediklerini anlatan Başkan Ataç, şunları belirtti: '60 Ay süresi olan proje üç temel bileşenden oluşuyor. Birinci bileşen mevcut binaların iyileştirilmesi olacak. Aşağısöğütönü'nde Belediyemize ait 9 bin 110 metrekarelik bölgede binaların enerji verimliliklerinin arttırılması için bina kabuklarının ve doğrama sistemlerinin yenilenmesi, bölgesel ısıtma sistemi kurulması, doğalgaza dayalı ısıtma sisteminden vazgeçilip enerjisini güneşten alan su kaynaklı ısı pompası sistemleri kurulması planlanmaktadır. Isıtma ve sıcak su ihtiyacının karşılanması için ek olarak solar güneş panelleri ve organik atık yakan kazanlar kullanılacak. Böylelikle tüm mekanik sistemler yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanabilir hale gelecek. Bina ve çevre aydınlatmalarının LED armatürlerle değiştirilmesi, ısı geri kazanımlı havalandırma sistemlerinin kullanılması proje öncelikleri içinde yer alıyor. Kurulacak güneş enerjisi santralı 150 kilovat olup Tepebaşı Belediyesi'nin kurulu toplam santral gücü 270 kilovata ulaşacak.'

İKİNCİ BİLEŞEN ULAŞIM

Proje ile Tepebaşı Belediyesinin kamusal hizmetlerinde kullanılmak üzere 4 adet elektrikli otobüs, belediye iç hizmetlerinde kullanılmak üzere 7 adet hibrit araç alınacak. Akıllı ulaşım sistemlerinin bir parçası olan akıllı bisikletler için 6,2 kilometrelik bisiklet yolu düzenlenecek, 50'si elektrikli olmak üzere 150 bisiklet halkın kullanımına sunulacak. Kentin farklı noktalarına enerjisini güneşten alan şarj istasyonları kurularak bisikletlerin ve araçların enerji ihtiyaçları karşılanacak.

ÜÇÜNCÜ BİLEŞEN İLETİŞİM VE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

Proje kapsamındaki çalışmaların izlenebilir kılınması için 'Akıllı Şehir İzleme Portalı' oluşturulacak. Binalarda tüketilen enerjinin nerelerde tüketildiği, ne kadarının yenilenebilir kaynaklardan sağlandığı, bisiklet kullanım bilgileri gibi verilerin izlenmesi sağlanacak. Elden edilen sonuçlarla halkın bu konuda bilinçlendirilmesi ve projeye doğrudan katımlarının yaygınlaştırılması hedefleniyor. (Tuğçe Mertler)

Editör: TE Bilisim