Birtakım temaslarda bulunmak üzere Eskişehir'e gelen Bakan Avcı, ayağının tozuyla Eskişehir Termal Turizm Çalıştayı Ön Toplantısı'na katılmıştı. Toplantıda turizm konusunda önemli açıklamalara imza atan Bakan Avcı, 'Bildiğiniz gibi Türkiye'de turizmin deniz, kum, güneş parantezinden kurtarılıp, farklı turizm türlerine de açılmasına ilişkin bir strateji değişikliğini yürürlüğe koyduk. Özellikle termal turizm bağlamında Ortadoğu pazarına ilişkin çok ciddi bir potansiyel söz konusu. Eskişehir ile yola çıkarak bölgemizin şuanda gerçekleşen ve gerçekleşecek olan potansiyellerinin ne olduğunu, bunların birlikte düşünüldüğünde farklı illerimize de evrilmiş olan bu potansiyelin birlikte değerlendirilmesi halinde nasıl bir sinerji oluşabileceğini bu çalıştayda inşallah enine boyuna konuşacağız' demişti.
'Ciddi bir termal potansiyel mevcut'
Bu açıklamaların ardından Eskişehir'deki termal işletmelerden Bakan Avcı'ya destek geldi. Turizm konusundaki bu çalışmaların Türkiye'ye ve Eskişehir'e büyük katma değer sağlayacağını ifade eden bir hotelin Operasyon Müdürü Servet Bulut, 'Türkiye olarak konuşursak, tabii ki finansörlerimizin, iş adamlarımızın bu konuya daha çok yatırım yapmaları lazım. Çünkü güney turizmi artık tamamen deniz, kum, güneş üçlüsünden ibaret ama bu bölgede İç Anadolu'da özellikle Eskişehir ve çevresinde ciddi bir termal potansiyel mevcut. Bunu daha çok insana anlatarak, daha çok reklam yaparak devlet kuruluşlarının da desteğini alıp, daha üst düzeye getirebiliriz diye düşünüyorum. Bu konuda da buradaki 2 üniversitenin ve yakın bölgedeki Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin ciddi anlamda çalışmalarının olduğunu biliyorum. Biz de turizmciler olarak buna destek veriyoruz. En azından hizmet ayağında daha kaliteli hizmet vermek, daha iyi ürünler oluşturmak anlamında bizler de kendilerine bu konuda kendi çapımızdan destek veriyoruz. Devlet kuruluşlarının da etkisiyle, bu bölgelerdeki termal turizmin çok gelişeceğini düşünüyorum' diye konuştu.
'İstihdam oluşturur'
Bizanslılardan kalma bir hamamı termal su ile birlikte hizmete açan Kamuran Demirkazıksoy ise Eskişehir bölgesinde ciddi su varlığının bulunduğunu işaret etti. Demirkazıksoy, 'Şu anda sıcak suların kaynağı Eskişehir'in merkezinde olduğu için Kızılinler bölgesinde sıcak su kaynağı var. Yani şehir içinde Büyükşehir Belediyesi ile bir çalışma yaparlarsa, bir şeyler olabilir. Zaten Büyükşehir Belediyesi'nin yardımıyla bir termal otel yapıldı ama bu Kızılinler'e yatırım yapılırsa, gayet güzel sonuçlar alınabilir. Orada debisi yüksek suyun olduğunu biliyorum. İl Özel İdaresi orada suyu bulmuştu' şeklinde konuştu. Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı'nın söylediklerini takip ettiğini ve desteklediğini ifade eden Demirkazıksoy, şu şekilde devam etti: 'Bence de güzel olur çünkü bugün Afyon, Kütahya termal konusunda ilerledi ama suyun taşınması da gerekiyor şehir içinden. O kadar taşınabilir bir su da yok Eskişehir'in merkezinde çünkü suyun özelliği gidiyor. Bildiğime göre, ancak suyun bulunan yerde termal tesis olabiliyor. Tabi onu jeofizikçiler ve jeoloji mühendisleri daha iyi bir şekilde analiz ederler. Tabii ki bunlar iyi katma değer sağlar. Keşke bizde de Afyon gibi bir sürü oteller olsa. İstihdam oluşturur, bir sürü kalemi olur. Bir termal tesisi düşünürseniz bir sürü çalışanı olur. Yani Eskişehir için çok faydası olur.' İHA
Editör: TE Bilisim