Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, ESGROUP'u ziyaret etti. Gündeme ilişkin soruları da yanıtlayan Vali Çakacak, Eskişehir'in çok önemli bir termal turizm potansiyeli olduğunu belirtti. Kızılinler Termal Turizm Bölgesi konusunda açıklamalarda bulunan Çakacak, 'Eskişehir termal turizm açısından önemli bir potansiyele sahip. Eskişehir'in hamamları meşhurdur. Ama biz hamamdan öteye gidememişiz. Termal turizme bunu çevirememişiz. Dolayısıyla bu konuda bir şeyler yapmak gerekiyor. Turizm Bakanlığı tarafından Kızılinler Termal Turizm Bölgemiz var. Termal turizm bölgelerinde Uşak'ta görev yaparken turizm termal bölgemiz vardı. İhaleye çıkıldı, o yıllarda talep olmamıştı. Devletin turizm tesisleri yapması mümkün değil. Genelde turizm bölgelerinde sadece termal olarak değil. Mersin'de de deniz kenarı turizm bölgemiz vardı. Orada genelde alt yapıları turizm birlikleri oluşturuyor. Tabi ki devletin de katkısı oluyor ama asıl orada turizm birlikleri vardır. O işleri turizm birlikleri yapar, devlet destek verir' dedi.
ESKİŞEHİR EN ÜSTLERDE
Sanayiyi gezdiğini ve fabrikalarla görüştüğünü belirten Çakacak, 'Eskişehir sanayisinin işi iyi. İhracat iyi gidiyor. OSB'ye yeni bir Çinli firma geliyor. Genişleme alanında hazine arazisi vardı. OSB'ye devrettik onu. Çinli firmaya verildi. En kısa zamanda hayata geçirecekler. Beyaz eşya üzerine büyük bir fabrika. Binlerce insan çalışacak ve orada faaliyete geçtikten sonra, Eskişehir'in sahip olduğu bu alt yapı, sanayi potansiyeli dolayısıyla bütün firmalar gelebilir diye düşünüyorum. Bunlar geldiği yerde elaman alacaklar. Her kademe de eleman alınacak. Beraberinde daha farklı yatırımlar getirebilir. Biz ileri teknolojide üretim yapmak zorundayız. Katma değeri fazla olacak. Eskişehir Türkiye'deki iller arasında en üstlerde olan bir il. Havacılık sektörleri gibi sektörler aynı zamanda yan sanayiyi de geliştiriyor. Sanayide iyi durumdayız. Daha da iyi olunabilir' ifadelerini kullandı.
OBJEKTİF BAKMALIYIZ
Şehrimizde uçak seferlerinin faaliyete geçmesiyle ilgili konuşan Çakacak, 'Uçak seferleri için gideceğiz Türk Hava Yolları yönetimi ile görüşeceğiz. Biraz bu konulara objektif bakmak lazım. Biz buradan Eskişehir'den İstanbul'a istiyoruz dersek çok gerçekçi olmaz. Neden, araca bindi mi yeni açılan Osmangazi köprümüzden kısa sürede ulaşılabiliyor' dedi.
OCAK SONUNDA
TAMAMLANACAK
İl Halk Kütüphanesi'ne büyük önem verdiklerini vurgulayan Çakacak, 'Kütüphaneyle ilgili olarak daha önce ihaleye verildi. İdari anlamda bir sıkıntı yaşamadık. Bundan önceki yüklenici mali sıkıntıya girdi. Sonra feshettik. Biz bir an önce bitmesini istiyoruz. Tekrar ihaleye çıktık. İhaleyi alan 112 binası da aynı şekildeydi. İkisini de aldı. Geçmişine baktığımızda yarım kalan işi yok ve Eskişehirli bir firma. Ocak ayı sonunda biter diye düşünüyoruz. Biz oraya çok önem veriyoruz' şeklinde konuştu. Çakacak, 'Millet Bahçesi'ne geçenlerde gittim, ziyaret ettim. O da herhalde baharda bitecek. Hızlı gidiyor' dedi.
4 BİN SURİYELİ VAR
Eskişehir'in Eğitim Başkenti olması ile ilgili konuşan Çakacak, 'Eğitim Başkenti bir süreç olarak başladı. Türk Dünyası'nda ayrı bir sistemdi. Orada bir kanun var. Genel sekreterlik kuruldu. Bütçe ayrıldı. O şekilde işledi. Burada bütçe ayrılması falan olmaz diye düşünüyorum' ifadelerini kullandı. Eskişehir'de 4 bin civarında Suriyeli olduğunu söyleyen Çakacak, 'Toplam yabancılar da 28 bin civarında. Suriyeliler geçici koruma altında olanlar. Suç oranlarına baktığımızda yabancıların suç oranları çok yüksek değil. Hepsinin bizde istatistikleri var' dedi. HM
Editör: TE Bilisim