Eskişehir Ticaret Odası (ETO)'nun uzun süredir üzerinde çalıştığı Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi açılışı dün gerçekleşti. Açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Vali Azmi Çelik, CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü ve birçok protokol üyesi katıldı. Yoğun ilgi gösterilen açılışta konuşan ETO Başkanı Metin Güler, sözlerine açılışa katılan kişilere teşekkürle başladı. Güler, 'Geçmişini bilmeyen hep çocuk kalır derler. Gerçekten de yaşadığımız şehrin eski sahiplerini bilmek, onları tanımak nasıl yaşadıklarını bilmek büyük önem taşıyor. Çünkü gelecek ancak geçmişi bilerek şekillenir. Eskişehir'in her zaman ilklerin şehri olmasıyla övünüyoruz. Türkiye'nin ilk kurulan odalarından biri olmamız sebebiyle de sorumluluk bilincini hissediyoruz. Bu sorumluluk kapsamında şehrimize bir müze kazandıralım istedik' dedi.
'ÇOK İYİ BAKACAĞIZ'
'Şehrimizin Frigler'den günümüze 3 bin yıllık ticaret ve sanayi tarihini anlatmayı hedefledik' diyen Güler, 'Bu hedef doğrultusunda şuan müze olan tescilli Osmanlı evini restore ettirdik. Ve ardından bir duyuru yaparak dostlarımızdan ata yadigarlarını müzemize bağışlamalarını istedik. Sağ olsunlar bizleri kırmadılar ve ata yadigarlarını bağışladılar. Hepsine teşekküre diyorum. Bu emanetlerine çok iyi bakacağız' dedi.
İÇİNDE 600 ESER BULUNUYOR
Müze'nin içinde 600 eserin bulunduğuna dikkat çeken Güler, 'Gerçekten işimize sinen bir müze oldu. Müzemizde Türkiye'nin ilk yerli lokomotifi Karakurt'u zamanın simgesi olan Devrim Otomobili'ni görebileceksiniz. Bu topraklarda yetişen Midas'ı, Nasrettin Hoca'yı, ilk lüle taşı ustamız Osman Denizköpüğü'nü ziyaret edebileceksiniz. Eskişehir'e değer katan ama bugün var olmayan markalarımızı görme ve tanıma şansı yakalayacaksınız. İçinde 600 eser bulunan müzemiz sayesinde Eskişehir'in ticari geçmişine birlikte yolculuk yapabileceğiz' diye konuştu.
İÇ ANADOLU'NUN TURİZM KENTİ
Eskişehir'in yeni bir müze kazandığını ve bundan duyduğu mutluluğu dile getiren Yılmaz Büyükerşen, 'Eskişehir'de müze faaliyetleri başladı. Odunpazarı bölgesi birçok farklı ve kıymetli müzeler hayat bulmaya başladı. Emeği geçen arkadaşlara teşekkür ediyorum. Eskişehir İç Anadolu Bölgesi'nin turizm açısından en zengin kenti olacak. Ticaret odamızın bu bölgede bir müze kurmuş olmasından büyük bir mutluluk ve memnuniyet duymaktayım' dedi.
OLUMLU BİR ETKİ BIRAKACAKTIR
Mevcut özel müzelere yeni bir müzenin daha dahil olmasının mutluluk verici olduğunu anlatan Azmi Çelik, 'Sayıları her geçen gün artan müzeler sadece eserlerin sergilendiği ve depolandığı yerler olmaktan çıkmış, halkın eğitimi için ulusal ve uluslar arası seminerlerin düzenlediği, çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlerin gerçekleştirildiği, sergilerin açıldığı, bilimsel yayınların yapıldığı, ülkemizin tanıtımına katkı sunmanın yanında maddi gelir de oluşturan eğitim ve kültür kurumları haline gelmişlerdir. İşte bu saydıklarımız müze ve müzeciliğin önemini gösteriyor. ETO bu müze marifetiyle Odunpazarı Evleri bölgesine çok kıymetli bir eser kazandırmış ve geçmiş mirasımızı modern bir sunumla geleceğe aktarmış oluyor. Eminim ki ziyarete gelenler üzerinde olumlu bir etki bırakacaktır' dedi.
ŞEHRİMİZ GİTTİKÇE ZENGİNLEŞİYOR
Eskişehir'in kültürel anlamda her geçen gün zenginleştiğini söyleyen Bakan Avcı, 'ETO'ya çok teşekkür ediyorum bu güzel eseri şehrimize kazandırdıkları için. MEB ve Kültür Turizm Bakanlığı arasında imzalanan bir protokol var biliyorsunuz. O protokol gereğince müzeler artık eğitim alanı olarak değerlendiriliyor. Biz şuan burada bir eğitim alanı da açmış oluyoruz. Bütün müzelerimiz eğitim yeri ama özellikle bu müze zannediyorum ki çocuklarımızın tarihe bakışını da gözden geçirmemizi gerektirecek bir işlev yüklenecek. Çünkü biz bugüne kadar tarih denince olağanüstü kahramanlıkların anlatıldığı bir tarih anlayışının içinden geliyoruz. Evet, onlara da çok şey borçluyuz ama bir de daha geri planda kalan ama hayatın dokusunu örgüleyen sessiz kahramanlar var. Ticaret erbabı, sanayi erbabı gibi. Yani her şey savaş meydanlarında olup bitmiyor. Güzel bir kazanım oldu Eskişehir için. Her geçen gün şehrimiz kültürel anlamında zenginleşiyor' dedi. MELTEM KARAKAŞ

Editör: TE Bilisim