Yapılan açıklama aynen şöyle: 'Haberde, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un, 'TOKİ'ye güvenmiyorum. TOKİ Eskişehir'deki bütün uygulamalarında vatandaşın aleyhine sonuçlar doğuran bir çalışma içine girdi' şeklinde 'hakkaniyetle hiçbir şekilde bağdaşmayacak' değerlendirmelerine yer verilmiştir.

Eskişehir, Odunpazarı ilçesi, Karapınar mevki sınırları içerisinde yer alan ve sağlıksız yerleşim özelliği gösteren yaklaşık 48 hektarlık alan, Odunpazarı Belediye Başkanlığı'nın talebi üzerine İdaremizce 26 Mayıs 2009 tarihinde Gecekondu Önleme Bölgesi ilan edilmiştir. Ayrıca, yine Odunpazarı Belediye Başkanlığı'nın 09 Eylül 2009 tarihli yazısı ile bölgede kentsel dönüşüm ve gelişim projesi yapılması ile ilgili talepte bulunulmuş, İdaremiz ve Odunpazarı Belediye Başkanlığı'nca 05 Ekim 2009 tarihinde Eskişehir-Odunpazarı-Karapınar Kentsel Yenileme Projesi'ne ilişkin ön protokol imzalanarak çalışmalara başlanılmıştır. Anlaşılacağı üzere, bölgenin gecekondu önleme bölgesi ilan edilmesi ve kentsel dönüşüm ve gelişim projesi yapılması talepleri Odunpazarı Belediye Başkanlığından gelmiştir.

Ön protokolü imzalanmasını müteakip 21 Haziran 2010 tarihinde 'Eskişehir-Odunpazarı-Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi Projesi'ne İlişkin Protokol' ve devamında ek protokoller imzalanmıştır. Bölgede İdaremiz ve Odunpazarı Belediye Başkanlığı'nca yapılan çalışmaların esaslarını ve kriterlerini bahse konu bu protokoller ortaya koymaktadır.

Proje kapsamında hak sahiplerinin büyük çoğunluğu (yüzde 99) ile muvafakat senedi sözleşmesi imzalanmak suretiyle anlaşma yapılmıştır. Muvafakat senedi sözleşmesi; hak sahibi, Odunpazarı Belediye Başkanlığı ve İdaremiz arasında karşılıklı imzalanan bir doküman olup, içeriğinde hak sahibinin taşınmazını, İdaremize devretmesine karşılık tarafına ne sunulacağı taahhüt altına alınmaktadır. Protokol tarafı kurumlarca hiçbir şahsa, zorlama veya iradesi dışında muvafakat senedi sözleşmesi imzalamak mecburiyetinde bırakılmamıştır. Muvafakat senedi sözleşmelerinde kimseye ayrıcalık tanınmamıştır. Bölgenin mevcut imar planına göre tanımlı imar hakları temel alınmak suretiyle arsa değeri, bina, müştemilat ve ağaç değeri gibi bedeller eklenerek hak sahiplerine bölgede yeni yapılacak konutlardan belirli kriterlere göre konut hakkı verilmiştir.

Yeni yapılacak konutlardan o bölgede yaşayan hak sahiplerinin öncelikli faydalanması esas alınmıştır. Kendisine ulaşılmayan veya tapu kaydındaki belirsizlikler nedeniyle bir kısım vatandaş ile ilgili İdaremizin verdiği yetkiye istinaden Odunpazarı Belediye Başkanlığınca 58 kişiye kamulaştırma davası açılmıştır. Davalar sonuçlandıkça bedelleri İdaremizce yatırılmakta ve tapuları devir alınmaktadır.

Projedeki hak sahipleri ile uzlaşma görüşmelerinde ulaşma oranı çok yüksek olup, bu büyüklükte yapılan dönüşüm projelerinin hiçbirinde bu rakama ulaşılamamıştır.

Proje kapsamında, bin 536 konutun yapılması planlanmış, hak sahipleri için tasarlanan bin 92 konutun ihalesi 2011 yılında yapılmıştır. Konutların, geçici kabul eksikleri tamamlanmak üzere olup teslim aşamasına gelinmiştir. Diğer yandan, hak sahipleri için 18 Temmuz 2013 tarihinde Odunpazarı Belediye Başkanlığınca noter huzurunda kura çekilişi yapılmıştır. Bu işlemin müteakibinde hak sahipleri için Odunpazarı Belediyesi'nce yapılan çalışmaların ardından 990 hak sahibi için ilgili bankada gayrimenkul satış sözleşmesi imzalaması ile ilgili çalışmalar başlatılmış, 30 Mayıs 2014 tarihine kadar bu işlemlerin bitirilmesi planlanmıştır.

İşlemlerin tamamlanmasını müteakip gerek tapu işlemleri gerekse site yönetimi kurulması ile çalışmalarla birlikte hak sahiplerinin konutlarının teslimi 2014 yılının yaz dönemi itibariyle planlanmıştır.

Hak sahipleri için yapılan bin 92 konut haricinde geriye kalan 444 konuttan 115'inin ihalesi 2013 yılında yapılmış, ruhsatları alınarak inşaat süreci başlatılmıştır. Bunun haricinde geriye kalan 329 konut ile dini tesis alanı ve eğitim alanlarının ve rekreasyon alanlarının ihalesi ile ilgili çalışmalar da sürdürülmektedir.

Konut alanlarının yanı sıra; alışveriş merkezi, otel alanı, kültür ve kongre merkezi ve 20 hektarın üzerinde kendi içerisinde bütünleşik kentsel yeşil alan, proje alanının kent içerisinde bir cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacaktır. Tüm kullanıcılar düşünülerek tasarlanmış proje alanında, kent ile bütünleşik, Avrupa standartlarının üzerinde (kişi başı 30 metrekare) aktif yeşil alan sunan, zengin bir sosyal hayat imkanı sağlayan, alternatif bir merkez kurgulanarak, nitelikli bir kent parçası oluşturulması amaçlanmıştır.

Odunpazarı Belediyesi'nin bu alanda yer alan mülkiyetlerinin karşılığında Odunpazarı Belediye Başkanlığı'na 28 adet konut verilmiş ayrıca, Odunpazarı Belediye Başkanlığınca yapılan yıkımların ve taşınan enkazların karşılığında da Odunpazarı Belediye Başkanlığı'na nakit olarak 1 milyon 532 bin 239 lira bedel ödenmiştir.

Projenin sağlıklı ilerlemesini teminen ve hiçbir hak sahibinin mağdur olmaması amacıyla İdaremizce 2011 yılı Ocak ayından itibaren kira yardımı yapılmakta olup, 2013 yılının sonuna kadar toplam 873 bin 500 lira hak sahiplerine ödenmek üzere Odunpazarı Belediye Başkanlığı'na gönderilmiştir. Bu bedelin 360 bin 500 lirası için bir karşılık talep edilmemiştir. Bununla birlikte 233 hak sahibi için kira yardımı 2014 yılında da devam etmekte olup, 2014 yılının Ocak ayından itibaren her ay 29 bin 250 lira Odunpazarı Belediye Başkanlığı'na gönderilmektedir. Bu kira yardımı da hak sahiplerine konut teslimlerine kadar sürdürülecektir. İdaremizce bu kira yardımları içinde herhangi bir karşılık beklenmemektedir.

Yukarıda ifade edilen tutarlar haricinde gerek 2011 yılında yapılan bin 92 konut ihalesi gerekse 2013 yılında yapılan 115 konut ihalesi kapsamında İdaremizce ilgili yüklenici firmalara yapılan ödemeler bugüne kadar hak sahiplerine yansıtılmamıştır. Hatta hak sahiplerinin mağdur olmaması adına hak sahiplerinin konutları için geri ödemeleri konut teslimlerinden sonra başlatılacak şekilde planlama yapılmıştır.

Alanda yaşayan hak sahiplerinin mağdur olmaması adına ilk etapta sağlıksız binaların 213 adedi Odunpazarı Belediye Başkanlığı'nca yıktırılmış, geri kalan 404 bina hak sahiplerinin konutlarına taşınmasına müteakiben Odunpazarı Belediyesince yıktırılacaktır.

Yukarıda bahsedilen projenin sağlıklı ilerlemesi üzerine, Odunpazarı Belediyesi'nin 29 Aralık 2011 tarihli yazısı ile proje alanının büyütülmesi talep edilmiş, İdaremiz Başkanlık Makamı'nın 18 Ocak 2012 tarihli işlemi ile Eskişehir-Odunpazarı-Karapınar Mahallesi Gecekondu Önleme Bölgesi sınırı toplam 100 hektar olacak şekle getirilmiştir. Böylece projenin 2. etap çalışmaları kapsamında da uygulanması imkanı bulunmuştur.

2. etap proje alanı ile ilgili olarak da İdaremiz ve Odunpazarı Belediye Başkanlığı arasında 25 Mayıs 2012 tarihinde ön protokol imzalanmış olup, ön protokol doğrultusunda çalışmalar devam etmektedir. Henüz bu alanla ilgili protokol imzalanmamıştır.

Editör: TE Bilisim