Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu (ESÇEP), Eskişehir'e yapılması planlanan kömürlü termik santral hakkında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Eskişehir halkının bir yıldır ciddi bir mücadele verdiğini ve bu mücadele sayesinde termik santral yapımının sürekli ertelendiğini söyleyen Büyükerşen, 'Bu mücadele aslında memleket topraklarının kurtarılması, memleket kaynaklarının, lületaşının ziyan edilmesine yönelik belli bir amaçla yapılan projenin karşısında olması Türk halkının, insanımızın çevreye karşı ne kadar duyarlı olduğunu gösteriyor. Eskişehirliler bu konuya karşı şiddetli bir direnç gösterdiler, karşı çıktılar. Köylüsüyle, kentliyse karşı çıktılar. Bunu yapmak isteyenlerin bir kere daha düşünmesi lazım' dedi.
TEHLİKEYİ GÖSTERDİ
Önemli bir iddiayı da açıklayan Büyükerşen, 'İhaleler erteleniyor. Sakın bu bizleri yanıltmasın. Bir habere göre de Çinliler talipmiş termik santrali yapmaya. Ancak şart olarak da ihale yapılmamasını istemişler. Onun için mücadeleye devam edeceğiz. Son günlerde termik santrallerde meydana gelen patlamalar da bize şimdiye kadar düşünmediğimiz tehlikeli boyutlarını göstermiş oldu. Çocuklarımız, torunlarımız için çağdaş ileri teknolojili ve sürdürülebilir enerjilerden oluşan kaynaklara yönelmesi lazım bu ülkeyi idare edenlerin' diye konuştu.
HUKUKA AYKIRI
Eskişehirlilerin zehirlenmemesi için birlikte mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Başkan Kurt, 'Belki de bir ihalesiz işlem gerçekleştirilerek oradaki santrallerin birilerine yaptırılması gündeme gelecek. Bunun tehlikeli ve zararlı olduğu bilimsel olarak tescil edilmiş durumda. Eskişehirliler bu konuda dimdik durmak suretiyle bir yıldır işi ötelettiler. Ama iki tane mahkeme kararı yapılan işlemlerin hukuka aykırı olduğunu tespit etti. Her türlü hukuki baskıya rağmen mahkemeler bu işi yapamazsın dedi. Bu kararların dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum' şeklinde konuştu.
GÖÇ BAŞLAR
Termik santralin yapılması durumunda birçok insanın Eskişehir'den göç edeceğini ifade eden Ataç, 'Termik santral Tepebaşı merkeze 25 kilometre uzakta bir mesafede. Hem Alpu'yu hem de Eskişehir merkezini tehdit edecek bir noktada. Hatta yapılırsa tahmin ediyorum birçok insan Eskişehir'den göç edecek. Bunun şakaya gelir yanı yok. Termik santralin yapıldığı yerlere baktığınızda toprak kirlenmiş, su kirlenmiş, bitkiler ölmüş, kuşlar göç etmiş, balıklar yok olmuş. Tabiatı topyekûn yok etmekte' ifadelerini kullandı.
EMRİVAKİ YAPILIYOR
Hükümetin Eskişehir halkına sormadan karar aldığını ve emrivaki yaptığının altını çizen Ataç, 'Bu sene bildiğiniz gibi Porsuk yağışlar nedeniyle çok sıkıntılı duruma geldi. Bir ara Polatlı'daki yeşil sebze ekenlerin isteği üzerine Porsuk deşarj edildi. Bütün halk, belediyeler buna karşı çıktık. Ankara da sesimizi duydu ve gereksiz işlemi durdurdu. Bakın Eskişehir'e yapılacak olan termik santral hem yer altı hem yer üstü sularını kullanacak. Onun için burada farklı sıkıntılar ortaya çıkıyor. Yapılan yerlerde olumlu bir şey yok. Külü bir taraftan zehiri bir taraftan, suyu kirletmesi, çevreyi, tarımı yok etmesi bir taraftan. Her şeyi ile zarar veren bir sistem. Hükümetin aklı başına gelsin bu termik santrali yapmasın' dedi. ESÇEP adına konuşan Gündüzler Derneği Başkanı Selim kurnaz ise, kömürlü termik santral istemediklerini bir yıldır hukuksal yolların dışına çıkmadan ifade ettiklerini, konuyla ilgili mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim