Eskişehir'de düzenlenen Motorlu Taşıt Sürücü Kurslarında uygulanan teorik ders programlarının geliştirilmesi amacıyla yürütülen çalışmaların bir parçası olarak Motorlu Taşıt Sürücü Kursları Trafik ve Çevre Bilgisi dersinde 'Trafik Adabı' konulu içerik toplantısına katılan TÜSEKON Genel Başkanı İsmail Yılmaz, Türkiye'de 27 yıldır trafik sürücü eğitimi verildiğini ve trafik ve çevre bilgisi dersi, araç kullanma, araç bilgisi dersi, ilk yardım dersi ve akan trafikte ve eğitim alanlarında güvenli ve emniyetli araç sürebilme dersleri verildiğini söyledi.

'TRAFİK ADABI DERSİ ÖNEMLİ BİR DÖNÜŞÜM OLACAK'

Sürücülerin kişiliklerini trafikle birleştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Yılmaz, 'Burada bir ölçüde kişilerin kişiliklerini ortaya koyan, kendi otokontrollerini harekete geçiren, dini duygularını, örf, adet, gelenekleri, adabımuaşeret kurallarını trafikle birleştirerek onu davranış biçimi haline getirecek şekle gelmesini istiyoruz. Bunun için çaba gösteriyoruz. Trafik mevzuatı bölümünde trafik adabı diye bir ders olacak bu. Onun çalışmasını yapıyoruz. Önemli bir dönüşüm olacak. 2023 yılında Türkiye'de trafik kazaları ve kazalarda meydana gelen maddi manevi kayıpları en az yüzde 50 azaltmak gibi bir hedef olduğu için biz de sürücü eğitimcileri olarak üzerimize düşen görevi bu şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bu çalışmaların toplumdaki trafik kültürünün gelişmesinde çok önemli katkısı olacağını düşünüyoruz' şeklinde konuştu.

'TRAFİK ORTAMI ASABİYETİ TETİKLİYOR'

Trafik kurallarıyla trafik adabının bütünleşmesi gerektiğinden söz eden Yılmaz, 'Çok asabi bir milletiz. Trafik ortamı bunu daha da tetikliyor. Trafik dersi içinde bir konu olabileceği gibi, yine trafik dersini tamamlayıcısı bir konu da olabilir. Fark etmez, amaç bunun verilmesi. Yani, trafik mevzuatı, trafik kuralları ile trafik adabının bütünleşmesi, kişide bunu uygulayıcıların davranış biçimi haline getirmesi, temel hedefimiz bu. Öneriler gidecek ve sonuçta bir ders haline gelecek' ifadelerin kullandı.(İHA)

Editör: TE Bilisim