Odunpazarı Belediyesi Aşağılıca, Lütfiye, Avdan, Kargın, Uluçayır, Kıravdan, Kireç, Yörük Kırka, Yassıhüyük, Çavlum, Türkmentokat, İmişehir, Akpınar, Aşağıçağlan, Yukarıçağlan, Gümele, Doğankaya, Ağapınar ve Kalkanlı mahallerinde tarımsal faaliyete başladı. 910 dekarlık alanı kapsayan ve belediyeye ait tarlalara ekilen arpanın ilk hasatı yapıldı. Tarım arazilerinden 650 dekar için Tarım ve Kredi Kooperatifi ile alım garantili anlaşma yapıldı. Bu anlaşma kapsamında ilk hasadı Kalkanlı Mahallesi'nde arpa ekili olan 195 dekarlık alanda gerçekleştirildi. Geriye kalan 160 dekarlık alana ise yulaf ve nohut ekimi yapıldı. Söz konusu tarım alanlarında üretilen nohutların, Aşevi ve Halk Market aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak verilmesi planlanıyor. Hasat törenine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli, Eskişehir Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Mesut Edeer, Kalkanlı Mahalle Muhtarı Tuncer Bozkurt ve belediye bürokratları katıldı.
TARIMSAL EKONOMİYE DESTEK
Tarımsal ekonomiyi desteklemek amacıyla belediyeye ait verimli tarım arazilerine ektikleri ürünler hakkında konuşan Başkan Kurt, 'Bugün faklı bir iş yapmak üzere Odunpazarı Belediyesi kendine ait olan ama köy tüzel kişiliklerinden belediyelere intikal eden tarlaların tarıma, ekonomiye katkısının artırılması adına bir deneme yapıyor. Bu denemeyi yaparken Tarım Kredi Kooperatifi ile iş birliği içerisinde yapıyoruz. Onların desteğiyle gerçekleştiriyoruz. Kamu kurum ve kuruluşları arasındaki bu iş birliği nedeniyle sayın müdürümün nezdinde de teşekkür ediyorum. Amacımız şu: Farklı bir şeylerin yapılabildiğini ortaya koymak. Klasikleşmiş tarım ya da çiftçilik anlayışının yerine kamunun biraz daha kar amacı güden ancak farklı boyularını ortaya koyabilen bir çalışma yapmak istiyoruz. Bu yıl ilk deneme olduğu için çok ayrıntılı bir çalışma yapamadık ama önümüzdeki yıl örnek bir tarımı gerçekleştirmek amacıyla küçük küçük birimlerde çok çeşitli ürünleri üreten, çok çeşitli ürünlerin üretilebileceğini göstermeye çalışan bir mantıkla hareket edeceğiz. Bu yıl 900 döküme yakın bir alanı işledik. Önümüzdeki yıl 1000'i geçeceğini tahmin ediyorum' diye konuştu.

KENDİ KENDİMİZE YETMELİYİZ

Tarlalardan elde edilen ürünlerin gelirlerini tarlaların bulunduğu mahallelere harcamayı düşündüklerini de belirten Başkan Kurt, 'Bu alanlarda üretilen ürünlerin gelirinden kar amacı her ne kadar gütmesek de bu gelirle mevcut tarlaların gerçek sahibi olan o köylere de yatırımı biraz daha artırmanın hedefini güdüyoruz. Örneğin Kalkanlı Köyünden bize intikal eden tarlalardan elde ettiğimiz geliri Kalkanlı Köyünde harcamanın bir yolunu bulacağız. Ve buralarda üretilenleri de halk marketimiz içinde değerlendirmek suretiyle yoksul vatandaşlarımıza katkı ve destek sunmya çalışacağız. Örnek işleri hep birlikte geliştirelim. Türkiye'nin üretime ihtiyacı var. Özellikle pandemi döneminde gördük ki gıda en önemli kaynaklardan birisi. Bunda da kendi kendine yeten bir ülke olmalıyız. Türk köylüsüne vermediğimizi Fransız, Rus köylüsüne vermeyelim. Biz burada ürettiğimizi burada tüketelim ve çiftçilerimizin gelir hanesine yazalım' şeklinde konuştu.
BU YIL VERİM YÜZDE 50 DÜŞÜK
Kuraklıktan kaynaklı verimin bu yıl yüzde 50 düştüğünü söyleyen Naci Erdemli, 'Özellikle arpamızda böyle. Nisan mayıs aylarında olması gereken yağmurlar bu sene biraz gecikti haziran ayına kaydı. O yüzden hasatı yapılması gereken arpanın zamanında yağmur olmadığı için verim yüzde 50 bu bölgemizde. Belediyenin yaptığı başlangıç için güzel. Odunpazarı'nın burada atıl olan tarlaları değerlendirmesi, çiftçilere bu konuda öncü olması gerçekten çok güzel hasadımız hayırlı olsun. İnşallah verimli olur' ifadelerini kullandı.

GÜZEL BİR İŞ YAPTIK

Güzel bir iş yaptıklarını anlatan Mesut Edeer, 'Biz bütün kamu kurum ve kuruluşlarınndan gıda tedarikiyle başlamış olduğumuz sürece Odunpazarı Belediye Başkanımız Sayın Kazım Kurt ile 2 yıl önce imzalamış olduğumuz protokol çerçevesinde halk marketlere gıda tedarikini yapıyoruz. Biz burada sözleşmeli tohumluk üretip tekrar bir katma değer oluşturabileceğimkizi ifade ettik. Belediyemizle iyi bir üretim yapmayı hedefledik. Bu sene maalesef bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Sonuç olarak güzel bir iş yaptığımızı düşünüyorum' dedi.
TÜRK KÖYLÜSÜ ZOR DURUMDA
Türk köylüsünün zor durumda olduğunu söyleyen Muhtar Tuncer Bozkurt ise, 'Hasat zamanı hayırlı olsun. Belediyemizin köyümüzde yaptığı bu çalışma bizim için önemli. Çünkü çiftçi sorunlarını belki toprakta çalışarak daha iyi anlayabilirler. Türk köylüsü çok zor durumda. Bu sorunların çözüme kavuşturulması lazım' diye konuştu.
MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim