Tarihi, kültürü, doğası ve inanç turizmiyle adından sık sık bahsedilen Eskişehir'in, 1325 metre rakımlı Mihalıççık ilçesi; kendine özgü ürünleri arasında yer alan Mihalıççık kirazıyla ismini duyurmaya devam ediyor.Yüksek kesimlerde yetiştiği için geç olgunlaşan, farklı aroması ve kalibresi nedeniyle ilgi gören Mihalıççık kirazı ilçenin en önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor.1998 yılında başlanan kiraz üretimi, zaman içinde 600 bine ulaşan fidan sayısı ile yurt dışındaki sofraları da süslemeye devam ediyor.Mihalıççık kirazı uzun raf ömrü özelliğiyle bugün; Avrupa, Asya, Uzak Doğu ve Orta Doğu ülkesi tarafındantercih edilen ürünler arasında.

ÜRETİCİLERE KATKI SAĞLAYACAK
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum, ilçelerinde şu anda 600 bin kiraz ağacı olduğunu söyledi. Çorum, 'Her yıl 20-30 bin arası yeni dikim yapılıyor. Böyle giderse 5 yıl içerisinde Türkiye'nin en büyük üretim bölgesi haline geleceğiz. Şu anda hasat bitti. Üretimin yüzde 90'ı ihracata gidiyor. Hedefimiz doğrudan ihracatı sağlamak. Çünkü şu anda bu aracı firmalar ile sağlanıyor. İlçemizde bulunan soğuk hava deposunu yeniden aktif hale getirerek doğrudan ihracatı sağlamak istiyoruz. Böylelikle üreticilere de katkı sağlayacak' dedi.

KİLOSU 38-50 TL'DEN SATILDI

Bu yıl kirazların kilogramının 38 TL ila 50 TL arasında satıldığını kaydeden Çorum, 'Üreticiler gayet memnun. Sadece dondan dolayı bir miktar rekolte düşüklüğü oldu. Yağışlar nedeniyle kirazlar çatladı. Dondan dolayı ürünler zarar gördü. Buna rağmen memnunlar' ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Geleneksel Kiraz Festivali'ne 10 binlerce vatandaşın katıldığını söyleyen Çorum, 'Festival çok güzel geçti. 7'den 70'e herkes katılım gösterdi. Karnaval tadında bir festivaldi. Önümüzdeki yıllarda da festivali sürdüreceğiz' şeklinde konuştu.

YILDA 5 BİN TON ÜRETİM
Mihalıççık İlçe Kaymakamı Onur Aykaç ilçenin sahip olduğu değerlerin korunması ve geliştirilmesine yönelik yaptıkları çalışmaları vurgulayarak şu cümleleri dile getirdi:'Şuanda yıllık yaklaşık 5 bin ton kiraz üretimimiz mevcut. Bu üretimin yüzde 95'i ihracata sunulmaktadır.Mihalıççık ilçemizde; çoğunluğunu kiraz üreticilerimizden oluşturduğumuz 'Meyve Üreticileri Birliği'ni kurmuş bulunmaktayız. Bu birlik ile bugün yaklaşık 5 bin ton olan üretimimiz,inşallah önümüzdeki günlerde 10 bine 15 bine kadar ulaşacaktır.Şu anda da ilçemizde hasat edilen kiraz tarlalarından bir tanesindeyiz. Temmuz ayının son haftasında olmamıza rağmen ilçemizde kiraz hasadı devam etmekte. Çünkü son turfanda ülkemizde ender bulunan bir rakıma ve rekolteye sahip kiraz üretim ilçesiyiz.'

MARKA OLACAK

Mihalıççık İlçe Orman ve Tarım Müdürü Bilal Tosun da, '10 yılda kiraz bahçelerimizin büyüklüğünün bin hektara ulaşmasını beklemekteyiz. İlçe Tarım Müdürlüğü olarak üreticilerimize belirli aralıklarla eğitimler ve projeler düzenleyerek onların bu kirazcılık işini daha profesyonel yapmasını sağlamaktayız. Kaymakamımız Sayın Onur Aykaç'ın öncülüğünde 'Birlikten güç doğar' ilkesi ile kurduğumuz Mihalıççık Meyve Üreticileri Birliği ile Mihalıççık kirazının marka olmasını hedeflemekteyiz' ifadelerini kullandı.

İHRACAT YAPIYORUZ
İlçede 20 yıldır kiraz üreticiliği yapan Mustafa İmre,Mihaliççık kirazının Regina cinsi kirazlar içerisinde yer aldığının altını çizerek ilçenin gelecek 5 yıl içinde kiraz üretiminde önemli bir merkez haline geleceğini dile getirdi. İmre, 'Regina tipi kirazlarımızın üretimini 80 dönüm 83 dönüm arazi üzerinde yapmaktayız.Şu anda bin 400 ağacımızda meyve var onları topluyoruz. Başta İngiltere olmak üzere İtalya, Almanya Hollanda, Rusya ve İran'a ihracat yapmaktayız' şeklinde konuştu.



Editör: TE Bilisim