Önceki akşam UEFA'nın 2011 yılında Türkiye'de gerçekleştirilen Şike Davası kapsamında Eskişehirspor ve Sivasspor'a disiplin soruşturması açtığı haberi gündeme bomba gibi düştü. Eskişehirspor yönetiminden gerekli belgeleri isteyen UEFA konuyu 2 - 3 Haziran tarihlerinde İsviçre'nin Nyon kentindeki UEFA Temyiz Kurulu toplantısında görüşecek. ES ES'in UEFA Avrupa Ligine katılıp katılamayacağı bu toplantı sonrasında netlik kazanacak.

EKSİK BİLGİYLE
YORUM YAPILIYOR
Televizyonlarda bazı spor yorumcuların Eskişehirspor'u değerlendirirken, eksik bilgilerle yorum yapması insanı çileden çıkarıyor. Neymiş efendim; UEFA 2011 yılında durumun aciliyeti nedeniyle Fenerbahçe ve Beşiktaş'i Avrupa Kupalarına almamış. Eskişehirspor ve Sivasspor önümüzdeki sezon UEFA Avrupa Ligi'nde oynamaya hak kazanınca UEFA bu iki kulüp hakkında incelemeye karar vermiş. Bu yorumu yapanlar biraz araştırma yapsa, Eskişehirspor'un 2012-2013 sezonunda UEFA Avrupa Ligi ön eleme maçı oynadığını öğrenirdi. St. Johnstone FC, Olympique de Marseille ile oynadığımız maçları görebilirdi.

ES ES AKLANDI
2011 yılında Fenerbahçe ve Beşiktaş'ı Avrupa Kupalarından men eden UEFA Eskişehirspor'u şike olayı ile ilgili temiz bularak, 2012 yılında UEFA Avrupa Ligi maçlarını oynamasına izin vermişti. Yorumcular iddialarında Sivas konusunda haklı olabilirler. Ancak Eskişehirspor konusunda yaptıkları yorumlar doğru değil.

ES ES'Lİ TEK YÖNETİCİ
BİLE HAPİS YATMADI
Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz şike iddiasıyla hapis yatmıştı. Fenerbahçe, Beşiktaş yöneticileri de cezaevinde yatmıştı. Bu süreçte Eskişehirspor'un bir tek yöneticisi bile hapis yatmadı ve ceza almadı. Kulübün maaşlı elemanları olan teknik direktör Bülent Uygun ve futbolcu Ümit Karan cezaevinde yatmıştı. Bu şike ve teşvik iddialarıyla ilgili Eskişehirspor'un; ne Fenerbahçe, ne Beşiktaş ne de Sivasspor ile hiçbir benzerliği yok. Bundan dolayı Eskişehirspor'a ceza verileceğini sanmıyorum. Ancak Eskişehirspor Yönetimi işi yine de sıkıya alarak, bir an önce UEFA davalarına bakan bir avukat ile anlaşmalıdır. Eskişehirspor'un haklılığını ortaya koymalıdır.

HAKLARIMIZI
KORUYACAĞIZ
Eskişehirspor Yönetim Kurulu tarafından resmi web sitesinde bu olay ilgili yapılan açıklamada, 'Kulübümüzün, şike olayları ile ilgili yapılan tüm soruşturmalarda müdahil olmadığı ve herhangi bir ceza almadığı kamuoyunun malumudur. UEFA tarafından yapılan inceleme, Yönetim Kurulumuz tarafından dikkatle takip edilecek ve istenilen ilave bilgi ve belgeler de, işbirliği içinde sunulacaktır. Yönetim Kurulumuz, kulübümüzün hak ve menfaatlerini korumaya yönelik dikkatli ve duyarlı bir şekilde çalışmaktadır' denildi.

ERZİK İLE GÖRÜŞTÜ
Eskişehirspor Başkanı Mesut Hoşcan dün yaptığı açıklamada, En az 2 yıl UEFA Avrupa Kupalarından men ve ağır para cezası gibi bir yaptırım ile karşı karşıya olduklarını belirterek, 'UEFA Asbaşkanı Şenez Erzik'le de bizzat telefonla konuştum. Bu konuda tüm çalışma ve desteklerin alınması konusunda da fikir alışverişinde bulunduk. İyi bir savunmayla bu işin altından kalkmayı hedefliyoruz. İnşallah da bunu başaracağız' dedi

TAAHHÜT VERME
ZORUNLULUĞU
Spor hukuku uzmanı avukat Alpay Köse'nin dün Hürriyet Gazetesi'ne verdiği açıklamada dikkat çekici bazı hususlar var. Köse yaptığı açıklamada, 'UEFA bu sezon Avrupa Kupalarına katılma hakkı elde eden kulüplerden Sivasspor ve Eskişehirspor hakkında disiplin soruşturması başlatmış durumda. Bu soruşturmanın esasen gerekçesi UEFA organizasyonlarına katılmadan önce UEFA'ya sunulması gereken 27 Nisan 2007 tarihinden sonra ulusal ya da uluslararası bir maçta direk veya endirek olarak şike faaliyetine karışmamış olmayı içeren taahhüt verilmesi zorunluluğu. Yani UEFA bu iki kulübü bu taahhüde aykırı davranmaktan dolayı cezalandırma prosedürünü başlatmış durumda. Verilen bu soruşturma prosedürünü başlatma kararı, son olarak UEFA Temyiz Kurulu'nda 2-3 Haziran'da incelenerek karara bağlanacak. Kulüpler 1 Hazirana kadar son savunmalarını vermek zorundalar. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki her ne kadar kamuoyu ile şu an paylaşıldı ise de TFF ve Kulüpler bu süreci önceden bilmekteydiler' dedi.

FUTBOL FEDERASYONU
HAREKETE GEÇİRİLMELİ
Köse, UEFA'nin disiplin soruşturması yapacağını Türkiye Futbol Federasyonu, Eskişehirspor ve Sivasspor yöneticilerinin önceden bildiğini iddia ediyor. Eskişehirspor Yönetimi de UEFA'dan ilk yazının 19 Mayıs'ta geldiğini söylüyor. Köse ayrıca Eskişehirspor ve Sivasspor'un UEFA organizasyonlarına katılmadan önce UEFA'ya sunulması gereken 27 Nisan 2007 tarihinden sonra ulusal ya da uluslararası bir maçta direk veya endirek olarak şike faaliyetine karışmamış olmayı içeren taahhüdü vermemesi nedeniyle soruşturmanın açıldığını ifade ediyor. Köse'nin bu iddiası Sivasspor ile ilgili geçerli olabilir. Eskişehirspor 2012 yılında Avrupa Kupalara katıldığında bu taahhüdü verdiğini düşünüyorum. Vermemiş olsaydı, zaten o yıl Avrupa kupalarına katılamazdı. Eğer UEFA 2012 yılında Eskişehirspor'dan bu taahhüdü istemediyse, bugün neden istiyor? Türkiye Futbol Federasyonu da şike sürecinde hiçbir ceza almayan Eskişehirspor'un haksızlığı uğramaması için UEFA nezdinde gerekeni yapmalıdır. Yıldırım Demirören Fenerbahçe ve Beşiktaş için UEFA'da daha önce verdiği mücadeleyi Eskişehirspor'dan esirgememeli. Mesut Hoşcan yönetimi bu konuda Federasyonu da harekete geçirmelidir.

**

foto şaka

Vali Güngör Azim Tuna: Müftü Bey, senin imamların cami restorasyonları için
cemaatten niçin yardım topladı?
İl Müftüsü Niyazi Ersoy: İmamlar, Vali'nin izni olmadan böyle bir şey yapmazlar. Galiba onlara yardım toplaması için Kütahya Valisi izin vermiş.