Eskişehir Rumeli Balkan Kültür ve Dayanışma Derneği (ERBALDER) Başkanı Neziha Bilen, Bulgaristan'ın Kazanlık şehrinde gerçekleştirilen ve dünyadaki tek gül festivali olan Kazanlık Gül Festivali'ne Türkiye'den katılan ilk Türk ekip olmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Bulgaristan'da hem derneklerini hem de Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmeye çalıştıklarına dikkat çeken Bilen, Balkanika Halk Oyunları Ekibi ile muhteşem bir performans sergilediklerini belirtti.
İLK TÜRK EKİP OLDUK
ERBALDER olarak ata miraslarına sahip çıkarak, geleceğe aktarmak için çalıştıklarını söyleyen Bilen, 'Bizim temel amacımız atalarımızdan kalan yoğun kültür mirasımızı yaşatmak ve genç nesillere aktarmak ve tanıtmaktır. Biz şunu biliyoruz: Geleceğin aydınlığı, geçmişin derinliklerinden gelir. O yüzden var gücümüzle bunu yaşatmak ve ortaya çıkarmak için dernek olarak emin adımlarla hedefe ilerlemekteyiz. Bu etkinliklerden biri de festivale katılmamızdı. Müracaat ettik. Bir proje ile başvuru yapmıştık. Proje onaylandıktan sonra Eskişehir Balkan Kültür ve Dayanışma Derneği'nin Balkanika Halk Oyunları Ekibi ile bu Kazanlık Gül Festivali'ne katıldık. Bu festival dünyadaki tek gül festivali. Çok güzel bir performans sergiledik. Ülkemizi, şehrimizi, derneğimizi en güzel şekilde temsil ettik. Gururluyduk. Çünkü 119'uncusu düzenlenen bu festivale Türkiye'den katılan ilk Türk ekibiydik. Tüm ekip arkadaşlarımı kutluyorum' diye konuştu.
KURUMSAL ZİYARETLER YAPTIK
Bulgaristan'da kurumsal ziyaretler yaptıklarını da belirten Bilen, 'Festival bizim ziyaretimizin bir kısmıydı. Kurumsal ziyaretler de gerçekleştirdik. Biz Kırcaali'deki belediye başkanı Hasan Aziz'i ziyaret ettik. Oradaki Türk derneği ile protokol imzaladık. Kardeş derneğimiz var artık Bulgaristan'da. Daha sonra Stara Zagora Milletvekili Halil Letifov ile tanıştık. Bulgaristan'daki Halk ve Özgürlükler Hareketi Partisi Genel Başkanı ve önceki dönemlerde Cumhurbaşkanı Adayımız Mustafa Karadayı ile birlikteydik. Yine Sofya'da Atatürk'ün Sofya'daki günleri ile ilgili bir arşiv belgesi sergisi açılışına katılma şansını da elde ettik. Bulgaristan'daki gezimizi bu şekilde noktalamak bizim için bir onurdu' şeklinde konuştu.
AVRUPA BİRLİĞİ PARLAMENTOSU'NDAN DAVET
Avrupa Birliği Parlamentosu'ndan davet aldıklarını ve orada da dernek olarak yer aldıklarını söyleyen Bilen, 'Daha sonra Brüksel Avrupa Birliği Parlamentosu ziyareti önerisini de aldık. Çok mutlu olduk. Orada da logomuzu, derneğimizi tanıtma fırsatı bulduk. Brüksel'deki Türk dernekleriyle irtibata geçip orada da bir kardeş derneği bağlantısı kurma aşamasına geldik. Güzel çalışmalar. Uluslararası platformda sadece derneğimizi değil şehrimizi ve ülkemizi en güzel şekilde temsil etmeye devam edeceğiz' dedi.
EYLÜL AYINDA TEKRAR GİDECEĞİZ
Eylül ayında da Stara Zagora Ticaret ve Sanayi Odası'nın davetlisi olarak tekrar Bulgaristan'a gideceklerini söyleyen Bilen, 'Bizim aklımızda Eskişehir'de bir başkan festivali gerçekleştirme hayali var. Gerekli yerlere de ilettik. Şu anda onun hazırlık aşamasındayız. Bu da sanırım Eskişehir'deki ilk balkan festivali olur. Bunu yapabilirsek bizim için çok büyük bir başarı olacaktır. Eylül ayında da tekrar Stara ZagoraTicaret ve Sanayi Odası Türkiye Masası Derneği kurulmuş. Oradan davet aldık. Orayı ziyaret edeceğiz. Orada da bir forum düzenlenecek. Biz de dernek olarak gururla ülkemizi temsil etmeye çalışacağız' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ





Editör: TE Bilisim