Çeşitli ziyaretler için ilimize gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğünü ziyaret etti. Burada Müzeyi gezen Karaismailoğlu, Devrim'in yapılış hikayesini dinledi. Daha sonra Elektrik Atölyesini gezen Karaismailoğlu, AR-GE merkezini ziyaret ederek bilgi aldı. En son Lokomotif Fabrikasını gezen Karaismailoğlu, burada açıklamalarda bulundu.
PROJELER TAMAMLANDI
Eskişehir'de bulunan Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii Anonim Şirketi (TÜLOMSAŞ), Sakarya' da yer alan Türkiye Vagon Sanayi Anonim Şirketi (TÜVASAŞ) ve Sivas' ta faaliyet gösteren Türkiye Demiryolu Araçları Sanayi Anonim Şirketi (TÜDEMSAŞ), bağlı ortaklık statüsünden çıkarılarak, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) Genel Müdürlüğü çatısı altında birleştirildiğini anımsatan Karaismailoğlu, 'Bu şeklide, TÜRASAŞ olarak üç Bölge Müdürlüğü ile birlikte demiryolu sektöründe 100 yılı aşan tecrübe ve bilgi birikimi, yaklaşık 4000 yetişmiş insan gücü ile milli ve yerli teknolojiler üreten tesislerle, Ülkemizin Raylı Sistemler Sektörünün en büyük temsilcisi haline gelmiştir. Bölge müdürlükleriyle birlikte TÜRASAŞ'ta, Milli Dizel Tren Seti, Milli Elektrikli Tren Seti, Milli Dizel Elektrikli Manevra Lokomotifi, Otomobil Taşıma Vagonu, Milli Yük Vagonu, Dizel Jeneratör Seti, Dizel Motor İmalatı, Cer Sistemleri, Tren Kontrol Yönetim Sistemi ve Akülü Manevra Aracı gibi ana ürün ve sistemlerin projeleri tamamlanmıştır' dedi.
GAZİANTEP'E TESLİM EDİLECEK
Eskişehir Bölge Müdürlüğünde değişik tipte lokomotif, lokomotif ana alt komponenetleri, çeşitli tipte yük vagonları ile demiryolu bakım araçlarının üretim, bakım ve onarımları yapıldığını belirten Karaismailoğlu, 'TÜRASAŞ Bölge Müdürlüklerimizin ürettikleri raylı sistem araçları, büyükşehirlerimizin kent içi raylı sistemlerinin ihtiyaçlarına da cevap verecek nitelikte ürünlerdir. Bu kapsamda, 4 araçlı 8 set toplam 32 adet Elektrikli Banliyö aracı 2023 yılı sonuna kadar Gaziantep Büyükşehir Belediyesine teslim edilecek' ifadelerini kullandı.
SEYAHAT KEYFE DÖNDÜ
'18 yıldır ulaşımın her modunda olduğu kadar haberleşmede de büyük projeler ve cesur yatırımlarla ülkemizi ilmek ilmek örüyoruz' diyen Karaismailoğlu şu ifadeleri kullandı: 'Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olması ve yakın gelecekte bir lojistik süper güce dönüşmesi yolunda gece gündüz çalışıyoruz. Eskişehir'de 405 kilometresi yüksek hızlı tren hattı, 227 kilometresi konvansiyonel hat olmak üzere, 632 kilometre demiryolu ağı bulunmaktadır. YHT ile Ankara-Eskişehir-İstanbul arasında seyahat adeta bir keyfe dönüşmüştür.'
TÜRASAŞ KARŞILAYACAK
Türkiye'nim demiryolu ağını 12 bin 803 kilometreye çıkardıklarını kaydeden Karaismailoğlu, 'Yatırımlarımızla sinyalli hat uzunluğumuzu %161, elektrikli hat uzunluğumuzu da %176 oranında artırdık. Demiryolu hat uzunluğumuzu 17 bin 527 kilometreye çıkaracağız. Karasal yük taşımacılığında demiryolu payını daha artıracağız. Ülkemizin doğu-batı aksında uluslararası İpek Demiryolu hattının önemli bir geçiş ve lojistik merkezi haline getireceğiz. Gelişen, büyüyen, güçlenen demiryollarımızın bütün ihtiyaçları Eskişehir TÜLOMSAŞ'ın da içinde bulunduğu TÜRASAŞ tarafından karşılanacaktır. Dolayısıyla Eskişehir Bölge Müdürlüğümüzde de kapasite artacak, üretim artacak' dedi.
BU GURUR PAHA BİÇİLEMEZ
'Milli demiryolu sektörünün ihtiyacı olan Elektrikli Anahat Lokomotifi ile birlikte, Hibrit ve Dual Lokomotiflerimizi ve özgün motor projelerimizi burada yürütüyoruz' Karaismailoğlu, 'E5000 tipi Milli Elektrikli Anahat Lokomotif Geliştirme Projemiz kararlılıkla devam ediyor. 5 MW gücünde, saatte 140 kilometre hıza sahip elektrikli lokomotifin üretimi yapılacaktır. Proje ile lokomotiflerimizin ihtiyacı olan dizel motorlarının yakıt tüketimlerini azaltırken, performanslarını da yine yerli imkanlarla iyileştiriyoruz. Yine bu proje kapsamında, lisans hakları bize ait olan 8 silindirli az yakıtlı özgün motor tasarımlarımız devam ediyor. Yurt dışı için, 11 adet demiryolu bakım aracı ile birlikte, 35 adet yük vagonu üretimleri devam ediyor. Ürettiğimiz 234 adet yük vagonunu da alıcılarına teslim ettik. Yaptıklarımız, yapacaklarımız saymakla bitmez. Duyduğumuz gurur ise paha biçilmez' diye konuştu.
YATIRIMLAR DEVAM EDECEK
Karaismailoğlu TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü ziyareti sonrası Valiliği ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleşen toplantı sonrası ise AK Parti il başkanlığını ziyaret ederek burada açıklamalarda bulundu. Karaismailoğlu, 'Ulaştırma bakanlığı olarak ülke geneline yayılmış 3 bin şantiyemizde 400 bine yakın çalışanımızla birlikte memleketimize katkıda bulunmak için özveriyle çalışıyoruz. Mart ayında başlayan salgın sürecinde bile tedbirlerimizi aldık hiçbir şantiyemizi kapatmadan çalışmalarımıza devam ediyoruz, ekonomiye katkı sunuyoruz. Yaptığımız bütün projeler turizme istihdama katkı sağlayan projeler. Yaptığımız yatırımlarla binlerce can kurtardık. Bu yatırımlarımız devam edecek' dedi.
İSTİHDAM GELİŞECEK
Demiryollarında büyük bir atılım olduğuna dikkat çeken Karaismailoğlu, 'Demiryollarında büyük bir atılım var. Önümüzdeki yıllar demiryolları yılları olacak inşallah. Orada da YHT imalatı ve sanayi bölgelerine liman bağlantıları yaparak lojistik maliyetleri düşürmeye hedefliyoruz. Üretimi yurtdışına tren yoluyla ihracatı için çalışmalarını yapıyoruz, önünü açıyoruz. Gelişen demiryolu gelişen ülkemizde daha çok araç ve ekipman ihtiyacımız olacak. Bunu da milli üretmek için çaba sarf ediyoruz. Kısa süre önce Eskişehir'de bulunan TÜLOMSAŞ, Sakarya' da yer alan TÜVASAŞ ve Sivas' ta faaliyet gösteren TÜDEMSAŞ, bağlı ortaklık statüsünden çıkarılarak, TÜRASAŞ Genel Müdürlüğü çatısı altında birleştirilerek güçlendi. Bu güçlerini birleştirildikten sonra demiryolunun bütün ihtiyacını burası karşılayacak. Eskişehir'deki TÜLOMSAŞ Fabrikası da hem kapasitesini hem ihracatını hem de üretimi artırarak hem Eskişehir'e hem ülkemize büyük katkılar sunacak. Sabah TÜLOMSAŞ'da yaptığımız toplantılarda konuştuk. Önümüzdeki günlerde buradaki hareketlilik artacak. Eskişehir'de zaten canlı olan hayatı daha da canlandıracak. Hem küçük sanayiyi hem de Eskişehir sanayisini hem de istihdamı geliştirecek' diye konuştu.
HİZMETE AÇMAK İÇİN GELECEĞİZ
AK Parti il başkanlığında belediye başkanlarıyla bir araya gelerek istişarelerde bulunacaklarını söyleyen Karaismailoğlu, 'Eskişehir'de ulaşım adına çok önemli işlere imza atacağız. Bundan sonra inşallah projelerimizi bir an önce bitirip onları hizmete açmak için geleceğiz. Tek derdimiz var Eskişehirlilerin hak ettiği yatırımları kazandırmak' ifadelerini kullandı.
ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Çevreyolu ile ilgili çalışmaların nasıl devam edildiğine dair sorulan soruyu yanıtlayan Karaismailoğlu, 'Şu an Eskişehir'de devam eden birçok projemiz var. İnşallah onları bir an önce bitireceğiz. Çevreyolu konusundaki çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde kesinleştirdikten sonra açıklama yapacağız' dedi. Bakan Karaismailoğlu'na Vali Erol Ayyıldız, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, MHP İl Başkanı İsmail Candemir ve bürokratlar eşlik etti. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim