Eskişehir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın ev sahipliğini yaptığı ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı (TOSYÖV), KOSGEB, Kredi Garanti Fonu (KGF), Eskişehir Sanayi Odası'nın (ESO) da desteklediği KOBİ'lere, Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları isimli panel düzenlendi. Panele AK Parti Milletvekili Harun Karacan, CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, KGF A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Şeyda Yavuz, DenizBank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, KOSGEB Başkan Yardımcısı Ahmet Akdağ, ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş da katıldı.
ADALETLİ DEĞİL
Eğitimin açılış konuşmasını yapan Eskişehir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ESMMMO) Başkanı Neşet Ertoy, 'Hepimizin amacı ortak güçlü bir ekonomi yaratmak için çalışmak ve üretmektir. 18 Eylül itibariyle resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile KOSGEB tarafından verilecek hizmetler ve yararlandırılacak sektörlerin belirlenmesinde mesleki, bilimsel ve teknik alanda faaliyette bulunan sektörlerin de desteklerden yararlanabileceği kararlaştırılmıştır. Ancak muhasebe, denetim ve müşavirlik faaliyetleri bunun dışında tutulmuştur. Bu düzenlemenin adaletli olmadığını, KOBİ'lere sürekli hizmet eden ve KOBİ'lerden farklı olmayan mesleki faaliyetlerimizin de desteklerden yararlanan sektörler grubundan değerlendirilmesini talep ediyorum' diye konuştu.
ŞİRKETLERİMİZİ SATMAMALIYIZ
Yeni bir sanayileşme yolunun açılması gerektiğini vurgulayan TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin, 'Öğrenilmiş çaresizliği terk etmeliyiz. Çoğu sanayici şirketi biraz geliştireyim, dışarıya satarız mantığı ile hareket ediyor. Bu çok yanlış. Yerli malının değerli olduğuna inanmalıyız. Ahlaki ve etik bir şirket olmalıyız. Şirket olmak bir markadır. Bütün bunları yaparak uluslar arası bir şirket olmalıyız. Değerli olan şeyler parayla satın alınamaz. Güveni parayla satın alamazsınız. Şirketlerimizi parayla alınamayacak kadar değerli hale getirmeliyiz' ifadelerini kullandı.
FİNANSMAN SIKINTILI
'Finansmana erişim sıkıntısı var' diyen ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, 'Çünkü esas temel problem yatırımlarda değil, ürün geliştirmede değil. Bunları zaten mümkün mertebe yapıyoruz. Önemli olan şu, işletme sermayemiz yok. Bankaya gidiyorsun teminat soruyor. Kapital birikimimiz yok. 2001'den bu yana fazla büyüdük, parayı makinelere gömdük. İhracat yapan işletmelerin bilançolarında sıkıntı yok. İmalattan, sanayiden, ihracattan başka çaremiz yok. Kapital, nakit sıkıntısı var. Herkesin makinesi, binası var ama nakit akışında sıkıntı var. Bankaların şirketleri iyi analiz etmesi gerekiyor. Eskişehir'in ihracatı iyi bir noktada 1,1-1,60 civarında. Yani 2,5 milyar dolar. Eskişehir cari fazla veren bir kent. Fakat kısaca paraya ihtiyaç var' şeklinde konuştu. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim