dunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli, koronavirüs salgını nedeniyle üreticilerin tedirgin olduğunu söyledi. Erdemli, 'Koronavirüs diğer sektörleri vurduğu gibi bizde de etkili oldu. Tarımda çok kritik bir dönemdeyiz, bizim bu dönemde ekilmesi gereken ürünler var. Yaşanılacak gecikme aynı zamanda tüketiciye çok büyük sıkıntılar yaşatabilir' diye konuştu.

ADIM ATILMADI

'Şu günlerde ekim-dikim işi yapılmazsa 6 ay sonra yiyecek bir şey bulamayız o yüzden bunların yapılması lazım' diyen Erdemli, 'Virüs dolayısıyla birtakım tedbirler alındı öbür bölgelerde, bizde de tarım kesiminde herkes bir şey söylüyor ama somut ele geçecek bir şekilde henüz adım atılmadı. Çiftçilerin kafası karışık, ne yapacağını bilemiyor. Acaba ürünü satabilecek miyim, ekebilecek miyim, gübremi atabilecek miyim, ilacımı zamanında atabilecek miyim gibi şeyler de maliyete bağlı, bu maliyetler de bunları biraz indirmek bizlere biraz daha destek verilmesi gerekiyor. Çünkü şu anda bizim aylık gelirimiz yok. Elektrikte olsun mazot da olsun ilaç da olsun en azından geçici bu kritik dönemde biz 6 ay, 1 sene içinde borçlarımız ötelensin istiyoruz. Bilhassa elektrik, aylık başladı, sulama işlemi de başlayacak ondan sonra gübre de ilaç da son dönemde dolara bağlı olarak arttı. Bunun kontrol edilmesi lazım, piyasada o kadar esnek fiyatlar var ki şimdi ihtiyacımız olan gübreyi mutlaka almamız lazım. Ama son zamanlarda çok yükseldi bunların sıkça denetlenmesi lazım, onda tedirginiz. Ürünlerimize bir alım garantisi verilsin. Biz şimdi üreteceklerimizi satacağız fakat satılabilecek mi önümüzü göremiyoruz. O yüzden biraz daha esnek davranılması lazım' diye kaydetti.

FATURASI AĞIR OLACAK

Erdemli, Eskişehir'in tohum desteğinden faydalanmamasına değinerek 'Son zamanda 21 ile tohum desteği verildi. Fakat bunların arasında Eskişehir'in olmayışı bizi üzdü, biz de üreticiyiz biz de ürünler yetiştiriyoruz. Buğday, yulaf, ayçiçeği, mısır bizim bölgemizde çokça üretilen bir bitki türü. Biz bunları burada ürettiğimiz için bu 21 ile yapılan yardımda bizlerin olmayışı biz ayrıca üzdü. Biz de üretmek istiyoruz, bu destekten biz de yararlanmak istiyoruz. Bu konuda biraz mustaribiz. Bu koronavirüs tarım için kapsamlı tarlalardan sahaya kadar çözülecek, köklü bir çözüm bekliyoruz. Yani bu geçici tedbirleri almak. Çünkü bu gecikme faturası ağır olacak, çünkü yiyecek bir şey bulamayacağız. Biz kendi kendimize yeten bir ülke olmak için bunları yapmak zorundayız' ifadelerini kullandı. ESRA ÜNLÜ

Editör: TE Bilisim