Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası'nın 2019-2020 yılı pancar alım ve şeker üretim işleme döneminin açılışı gerçekleştirildi. Açılış törenine Vali Özdemir Çakacak, CHP Milletvekili Utku Çakırözer, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası Müdürü Ekrem Meydanlı'nın yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çalışanlar katıldı.
120 GÜN SÜRECEK
Törende bir konuşma yapan Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası Müdürü Ekrem Meydanlı, '2019 yılında şeker pancarı üretmek üzere Eskişehir Şeker Fabrikası sorumluluk alanında bulunan toplam 8 bölge şefliğimizde 147 köyde 3 bin 970 çiftçi ailesiyle 1 milyon 300 bin tonluk bir üretim sözleşmesi yapılmıştır. Bu üretimi gerçekleştirmek için 25 Mart'ta başladığımız ekimlerimiz 29 Mart'ta devam etmiş ve 191 bin 345 dönüm pancar ekimi gerçekleştirilmiştir. Bu rakam son yılların en yüksek rakamlarından birisidir' şeklinde konuştu. Günde ortalama 8 bin 500 pancar işlemek suretiyle kampanyanın yaklaşık olarak 120 gün süreceğini söyleyen Meydanlı, 'Bu kampanya döneminde 1 milyon 18 bin ton pancar işlenip 130 bin ton kristal şeker yan ürün olarak da 40 bin ton melas gerçekleşmesi beklenmektedir. Bu yıl ürettiğimiz pancarın teslim edilen pancarın yüzde 20'sine kadar üreticilerimize küspe vermekteyiz. Ayrıca bu yıl 50 bin tonluk bir küspeyi de paketlemek suretiyle satışa arz edeceğiz' ifadelerini kullandı.
ÖZELLEŞME OLMASIN
Şekerin olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ünal, '100 dönüm şeker pancarı 100 dönüm ormanla mukayese edildiğinde 7 kat daha fazla oksijen sağlar. Şeker zaten olmazsa olmazımız, hayvancılığın da bu anlamda lokomotifi ve 7 gıda maddesinden bir tanesi. Olmazsa olmaz. Tarımın lokomotifi. Biz çiftçimizden, köylümüzden memnunuz. Üretmeye mecburuz. Nüfus artışı ve arazi daralması, 4 milyon Suriyeli misafirin, 50 milyon yabancı pasaportlu turistin bu ülkede yiyip içtiğini unutmamak lazım. 7,5 milyon kendi gurbetçisinin. Türkiye 2 milyon 400 bin ton şeker üretiyor. Sadece TC vatandaşlarımıza baktığımızda bile ciddi bir şeker açığımız var' dedi. Üretmenin çok değerli olduğunu belirten Ünal, 'Bu çiftçiye, bu işçiye sahip çıkmak gerekiyor. Pancarın temel fiyatı konusunda emeği geçen herkese ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ediyoruz. Bizim talebimiz bitmez. Biz alın terinin peşindeyiz. Son yıllarda köylünün bir küskünlüğü, özellikle özelleştikten sonra şeker fabrikalarını alanlar çiftçiye şeker pancarı üretimi yaptıramıyor. Bizim çiftçimiz ekmezse halimiz ne olacak. Artık özelleşme olmasın. Devlet regüla görevini sürdürsün. Bugün tarım ürünlerinin tamamında doğrudan gelir desteği söz konusu, pancara destek yok. Çiftçiyi batırmadan, sahip çıkarak üretmek zorundayız. Şeker pancarı tarımı Türkiye'deki 500 milyon çiftçi ailesini, 30 bin şeker çalışanını, nakliyecisi, kepçecisini ilgilenmektedir. Onun için fabrikalar satılamaz, satılmayacak, satılanlar da üretim taahhüttü ile satılmıştır. Ben burayı satayım, villa yapayım böyle bir şey yok' şeklinde konuştu.
GURUR DUYUYORUZ
CHP Milletvekili Utku Çakırözer, 'Eskişehir Şeker Fabrikamızla onun çalışanlarıyla, ona pancar üreten çiftçilerimizle, bu pancarı tarladan buraya taşıyan nakliye esnafımızla, burada bulunan herkes gurur duyuyoruz. İyi ki varsınız. Sizlerin yaşadığı sıkıntılar bizler için temeldir' dedi. Taşeron işçilerin problemlerine değinen Çakırözer, 'Aramızda boşluğu eksiği gidermek için bulunan taşeron işçi kardeşlerimiz var. Onların hiç güvencesi yok. Onlara da ben sosyal güvencelerini sağlayacak kadrolu iş talebimizi bir kez daha dile getirmek istiyorum' ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİYİ DESTEKLİYORUZ
Şeker fabrikalarının Türk tarımı ve Türk sanayisi üzerinde ayrı bir öneminin olduğunu belirten Vali Özdemir Çakacak, 87'nci şeker pancarı alımı ve şeker üretimi kampanyasının da hayırlara vesile olmasını diledi. Çakacak, 'Tarımla sanayinin birleştiği öncü kuruluşlarımızdan biridir şeker fabrikalarımız. Sertifikalı tohumlarla, tohumculuk ıslahıyla, ileri teknolojiyle ancak öyle üretimimizi arttırabiliriz. İhracatımıza baktığımızda tarımsal ihracatımız 22,5 milyar dolara çıkmış. Aynı tarımsal sahalar içerisinde oluyor. Bu 22,5 milyar doları ise ileri teknoloji üretimle, sertifikalı tohumlarla bu rakamı birkaç katlar bizim toplarımız ve çalışkan çiftçimiz. Çiftçimize devletimiz tarafından gereken her türlü destek verilmektedir. Tabii ki sadece şeker fiyatında değil bu memnuniyet. Bakınız tarımsal desteklere sadece Eskişehir üzerinden baktığınızda 1 milyar 300 milyon lira çeşitli kademelerde çiftçimize tarımsal destekte bulunulmuş ve her yıl bu destek verilmeye devam ediyor ve devam edecektir' şeklinde konuştu.
İLK ALIM YAPILDI
Konuşmaların ardından pancarını ilk getiren çiftçilere protokol üyeleri tarafından çeşitli hediyeler verildi. Sonrasında açılış kurdelesi kesildi ve ilk gelen pancarın alımı yapıldı. Tören kurban kesimi ve dua ile son buldu. HM


Editör: TE Bilisim