Koronavirüs salgınının çiftçiye olan etkisini değerlendiren Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Buluşan, 'Önümüzdeki mevsimi düşünecek olursak bu sefer de ürün sıkıntısı, kıtlık bunların hepsini düşünmek zorundayız. Bizim üyelerimizin yüzde 50'den fazlası 60 yaş üstü. Bundan dolayı başka bir tehlike var aslında. Virüs bunu da çıkartmış oldu ortaya. 5 sene sonra üretim esnasında nüfusumuzda çok büyük bir değişiklik olacak. Bu nedenle biz üreticimizi tarladan koparmamalıyız. Biz üretmezsek ülke aç kalır' diye konuştu.
YARDIMCI OLUYORLAR
Virüse karşı önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen Buluşan, 'Eldiven konusu çok önemli. Tarlada genç çalışan üreticilerimiz bile kullanıyor. Tepebaşı Kaymakamımız bekçilere görev verdi. Sahada mecbur kalan üreticimize destek olun, kontrol edin dediler. Bekçilerimiz her konuda üreticilerimize yardımcı olmaya çalışıyorlar' ifadelerini kullandı.
TEDBİR ALINACAK
Ürün anlamında bir sıkıntı yaşanmayacağını belirten Buluşan, 'Bütün işler bizde Nisandan sonra başlar. Mevsimlik işçilerimizin zamanı geldi, gelmek üzereler. Bu konuda da önümüzdeki günlerde tedbir alınacak. Ki bu insanlar gelmek zorunda. Bu konuda çalışmalar var. Biz işçi bulamadığımız takdirde üretimde sıkıntı yaşayacağız. Buna bir çözüm bulmak zorundayız. Tarlayı kapatma şansımız yok' diye konuştu.
MAĞDUR OLMAYALIM
Hükümetin çiftçiye olan desteklerinin teşvik amaçlı olması gerektiğine dikkat çeken Buluşan, 'Üretimin geri dönüşümü yok. Bir yıl ürün para yaptığı vakit ertesi yıl ürün para yapmadı mı bir önceki yılı da götürüyor. Bizim garantimiz yok. Maliyetlerimiz çok yüksek. Dolar yükseliyor, bizi vuruyor. Alınan paket kararları bir uygulamacı ile beraber alınmalı. Üreticiye destek veriliyor. Ama biz bu destekleri bir yıl sonra alıyoruz. Bu teşvik amaçlı olmalı. Üretimde de tedbirler alınmalı. Biz mağdur olmayalım ki üretime devam edelim' diye konuştu. HM
Editör: TE Bilisim