Yaz aylarında atipik zatürreye dikkat!

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Akciğer ve Plevra Kanserleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Metintaş, özellikle yaz aylarında daha sık çalıştırılan klimaların, kişilerde atipik zatürreye sebep olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Muzaffer Metintaş, kişilerin özellikle yaz aylarında serinlemek için kullandığı, hatta sıcaklıkların artışı ile birlikte sürücülerin araçlarında vazgeçilmezi haline gelen klimaların, kişilerde iki riski oluşturabildiğini belirtti. Bunlardan birinin halk arasında 'üşütme-cereyanda kalma' olarak adlandırdığı vazomotor rinit olduğunu ifade eden Prof. Dr. Metintaş, bu durumun üşütme sonrası zatürre ya da sinüzit riskini oluşturduğunu kaydetti.

Öte yandan, nadir görülen mikroorganizmaların iyi temizlenmemiş klimalarda yaşadığını ve çevreye yayıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Muzaffer Metintaş, 'Klamidya, lejyonella, mikoplaza gibi mikroorganizmalar, atipik zatürre adını verdiğimiz bir zatürreye neden olabilir. Bu hastalık akciğer şikayetleri ile değil, sistem şikayetleri ile başlar. Kişilerde bu durum ishal, bulantı, karın ağrısı, eklem ağrısı gibi hastalıklara sebep olurken, hastalığın 5-6 gün sonraki seyrinde öksürük, solunum sıkıntısı gibi rahatsızlıklarla seyredebilir' dedi.

Prof. Dr. Muzaffer Metintaş, bahse konu hastalıklara yakalanmamak için klimaların bakımının düzenli olarak yaptırılması konusunda vatandaşları uyardı.

ASTIM HASTALARI BU HAVALARDA DİKKATLİ OLMALI

Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Ahmet Akın, günümüzde astım hastalarının sayısında artış olduğuna dikkat çekerek, bugünlerde yaşanan hava değişimlerinde hastaların muhakkak gerekli tedbirleri alması gerektiğini kaydetti.

Eskişehir Özel Sakarya Hastanesi'nde görevli Uzman Dr. Akın, nisan-mayıs aylarında, gerek alerjik nedenlerle gerek hava değişimleri nedeniyle astım hastalarının sayısında ve astım krizlerinde artışlar gördüklerini söyledi.

Dr. Akın, astım hastalarına önerilerde bulunarak, 'Astım hastalarımıza ve astım olabilecek şekilde nitelendirdiğimiz hastalara önerilerimiz; bu hava değişimlerinde, soğuk ve sıcak değişimlerine çok fazla girmemeleri. Dışarıya çıkacakları vakit üzerilerine mutlaka koruyucu bir kıyafet almaları ve tozlu bir ortam oluşacaksa o ortama toz maskesiyle girmelerini önermekteyiz. Ayrıca alerjik astımlı hastalarımızdan da bu konularla alakalı daha dikkatli olmalarını istiyoruz' dedi.

'ASTIM HASTALARI TEMMUZ-AĞUSTOS GİBİ RAHATLAR'

Astım hastalarının temmuz-ağustos ayları gibi şikayetlerinin azalacağını ve rahatlama yaşayacağını da aktaran Akın, 'Astım hastaları için özellikle bu geçiş dönemleri yaz aylarına risk arz etmektedir. Yaz ayları, özellikle temmuz-ağustos ayları astım hastalarının rahatladığı, şikayetlerinin daha az olduğu dönemlerdir. Eylül-ekim aylarında yeniden bir hava değişimi, polen salgınları, grip salgınları ortaya çıkacaktır. Bu aylarda da yine dikkat etmemiz gerekmektedir. Savunma sistemimizi güçlendirici beslenmek, ağır egzersizlerden kaçınmak, tozlu ve dumanlı ortama girmemek gerekmektedir. Hastaların mevcut tedavileri varsa bunlara da harfiyen uymaları gerekecektir' diye konuştu.

Editör: TE Bilisim