Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısı Yılmaz Büyükerşen'in Covid-19 testinin pozitif çıkmasından kaynaklı Aydın Ünlüce başkanlığında toplandı. Meclis gündeminin 7'inci maddesi olan yol harcamalarına katılma payı alınmasına ilişkin ret oyu verdiklerini söyleyen AK Parti Meclis Üyesi Orhan Durmuş, vatandaştan asfalt parasının alınmaması gerektiğini ve bunun eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Birsen, asfalt parası ödeyen vatandaşların mahkemeye başvurduklarını, belediye meclisinin bunları göz önünde bulundurarak karar alması gerektiğini ifade etti
BOŞUNA POPÜLİZM
Durmuş'a yanıt veren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, mazota, elektriğe çok ciddi zamlar geldiğini ve belediyenin bütçesinin sıkıntıya girdiğini söyleyerek, 'Bunu her dönem tartışıyoruz. Bu boşuna popülizm. Arkadaşlar köprüden geçenden, geçmeyenden para alırken, doğal gazı, elektriği 5'e katlarken sesi çıkmıyor, burada asfalt parasını tartışıyor. Kanun çok net. İstemiyorlarsa kanun çıkarsınlar. Bunun parasını almasınlar desin. Sayıştay borcun varsa bunu alacaksın diyor. Belediyenin görevi asfalt, yol yapmaktır. Mazot parası katlanmışsa bu parayı almıyorum diye belediye meclisi bir karar alamaz. Belediyenin geliri çok iyi olur o zaman anlaşılır. Elektrik, mazot giderleri 3'e katlanmış, dövizli borçlanmışız döviz katlanmış. Bunların tamamından hükümetin uygulamalarından kaynaklı zarara uğramışız bunlara sesi çıkmıyor. Ama burada asfalt parasına karsı çıkıyor' diye konuştu. İlgili madde oy çokluğu ile kabul edildi.
AK PARTİ'DEN KARŞI OY
Büyükşehir Belediyesi'nin 2021 yılı Kesin Hesabı'na verecekleri karsı oy gerekçesini açıklayan AK Parti Meclis Üyesi Orhan Durmuş, 'Gider bütçesi gerçekleşme bütçesine baktığımızda toplam ödeneğin 1 milyar 365 milyon lira olduğunu ve bu rakamın ancak 978 milyon lira olarak gerçekleştiğini ve gider bütçesinin gerçekleşme oranının yüzde 62.5'te kaldığını görüyoruz. Bu önemlidir. Geçen ay yapılan meclis toplantısında kullanılmayan ödeneklerin gelecek yıla devredildiğini söylemişti. Bu ödeneklerin ne kadarının kullanılacağını inşallah hep beraber göreceğiz. Belediyemiz kısa vadeli borçlarını ödeyemez durumdadır ve çalışma sermayesi dediğimiz günlük ve aylık islerin yürütülemeyeceğini göstermektedir' dedi.
KRİZ EDEBİYATI YAPMAYIN
Bütçe gelirlerinin yüzde 99 oranında gerçekleştiğini ve bunun merkezi idareden gelen bütçe ile sağlandığını söyleyen AK Partili Meclis Üyesi Murat Özcan, 'Kesin hesaba baktığımız zaman genel itibariyle gelirde tahminlerinizin tamamı tutmuş. Yüzde 99.5; yani 1 milyar 102 milyon tahmin etmişsiniz 1 milyar 96 milyon lirası gerçekleşmiş. Ama giderlerinizde öyle bir hatalı tahminler var ki yüzde 62'de kalmış. Yani Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 2021 yılı itibariyle 118 milyon lira bütçe fazlası vermiştir. Normalde giderlerinizin yüzde 100 tutması lazım, gelirlerinizin yüzde 62 olması lazım. Yüzde 82'si merkezi idareden gelirleriyle beraber desteklenmiş yani 1 milyar 96 milyon lira gelirin 902 milyonu merkezi idare gelirleridir. Bu Türkiye'de elinden geldiği kadarıyla belediyelerin is yapabilmesini sağlayan hükümetin de başarısıdır. Bana krizle gelecek olanlara söylüyorum, geliriniz yüzde 100 gerçekleşmişse, gideriniz yüzde 62 gerçekleşmişse burada krizden dolayı bir edebiyat yapmanın bir anlamı yok. Ben yapılanı da söylerim. Yapılmayanı da söylerim' seklinde konuştu.
HİZMETLER ORTADA
CHP Meclis Üyesi Mustafa Önder ise, 'Kriz edebiyatından bahsedildi. Bu kriz edebiyatını bizler yapmıyoruz. Maalesef ki bizlere ekonomiyi dayatan, bu duruma getirenler edebiyatı yapıyorlar. Bizler kesinlikle edebiyat yapmıyoruz. Örneğin üst yöneticilerin enflasyon edebiyatı yaptığı gibi.
Bu kente 23 yılda ne kadar hizmet verildiği ortada. Anadolu'nun kıraç toprağı Eskişehir'imize ne kadar turist geldiği ortada. Eser üretilemiyor, atıl hizmetler deniyor. Zannediyorum karıştırılıyor. Artvin, Rize havaalanının ne kadar atıl olduğu ortada. Keşke 60 tane havaalanı yapılacağına bir tane uçak fabrikası yapılsaydı, havaalanı da arkasından gelirdi. 2018'den bu yana hem kurumların hem vatandaşların nasıl borçlandırıldığını görüyoruz' seklinde konuştu.
TÜRKİYE HALKI KRİZİ YAŞIYOR
Türkiye halkının krizi sokakta dibine kadar yasadığını söyleyen CHP Meclis Üyesi İbrahim Arslan,'Kriz edebiyatını yapan biz değiliz. Türkiye halkı sokaklarda krizi ne yazık ki dibine kadar yasıyor. Rakamları konuşuyorsak, Türkiye bütçesinden ayrıştırarak konuşma sansımız yok. Merkezi idareden pay alıyorsunuz. Merkezi idareyi konuşacağız. Gider gerçekleşme oranının yüzde 62,5'ta kaldığını ifade ettiler. Bu ödenek iptallerinin tamamıyla yapılmış olsaydı yüzde 62,5 oranını anlayabilirdik. Ancak ödenek devri olarak 487 milyon lira bir tutar 2022 yılına aktarılmıştır. Bu Büyükşehir Belediyesi'nin devam eden çalışmalarından vazgeçmediği anlamına gelir. Önümüzdeki dönemde de çalışmalar tamamlandıkça bu tutarlar kullanılacaktır. Böyle olunca da gider bütçesinin gerçekleşme oranı yüzde 90'lara gelir' dedi.
DOSYA HALA İLLER BANKASI'NDA
Şubat ayında asfalt ve yol yapımı için İller Bankası'ndan 15 milyon lira kredi çekmek istediklerini ve mecliste oy birliğiyle kabul edildiğini söyleyen Arslan, dosyanın hala İller Bankası'nda durduğunu kaydetti. Konuşmaların ardından Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 2021 yılı Kesin Hesabı oy çokluğu ile kabul edildi.MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim