DİSK GENEL İŞ, BİRLEŞİK METAL-İŞ, TEKSTİL İŞ, KRİSTAL İŞ, TÜRK HARB İŞ, TÜM-TİS VE KESK Eskişehir Şubeleri adına konuşan TÜRK HARB İŞ Şube Başkanı Hasan Atak 'Yaşamsal taleplerimizi karşılayın' diye konuştu.
ZAMAN KAYBETMEYİN
Salgınla mücadele etme noktasında yapılabileceklere ilişkin önerilerini açıklayan Harb İş Şube Başkanı Atak, 'Kamu ve özel sektörde bireysel ve toplu işten çıkarmalar yasaklanmalıdır. Koronavirüs krizini kullanarak işçilerin ekmeği ile oynanmamalıdır. Üretimi durdurulan işyerlerinde ücretler korunmalıdır. Bu süreçte bir kez daha görülmüştür ki bilime, eğitime ve sağlığa daha fazla para ayrılmalıdır. Kamusal sağlık ve eğitim sistemine zaman kaybetmeden geçilmelidir' ifadelerini kullandı.
KOŞUL 90 GÜN OLMALI
Şube Başkanı Atak, öneriler bağlamında sözlerini şu şekilde sürdürdü: 'Mümkün olan işlerde ve işyerlerinde uzaktan çalışmaya geçilmeli, zorunlu mal ve hizmetlerin üretilmediği ve virüsten korunma koşullarının sağlanamadığı tüm işyerlerinde çalışanlar derhal ücretli izne çıkarılmalıdır. En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine çekilmelidir. Koronavirüsle mücadele döneminde bin TL destek eklenerek risk grubundaki bu kesimler korunmalıdır. Ekonomideki olumsuz gelişmelere paralel olarak işsizlikte yaşanabilecek artışlara karşı işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırılmalıdır. İşsizlik sigortası ödeneği alabilmek için son üç yılda 600 gün çalışma koşulu virüsle mücadele döneminde 90 güne indirilmelidir. Salgın sürecinde işsizlik maaşı kesilecek olan çalışmayan yurttaşlara bu maaş verilmeye devam edilmelidir. Tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları ve elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca ertelenmelidir. Bu süreçte vatandaşların sağlığa erişimi ücretsiz olmalıdır.' MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim