Eskişehir Ticaret Odası (ETO) tarafından Geleceğe Değer Katanlar Ödül Töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Vali Özdemir Çakacak, AK Parti Milletvekilleri Nabi Avcı, Emime Nur Günay, CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Vekili Faik Yavuz, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş ve birçok iş insanı katıldı.
ÖVGÜNÜN EN BÜYÜĞÜ
Ödül töreninde konuşan ve sanayicilerin, esnafın övgülerin en büyüğüne layık olduğunu belirten ETO Başkanı Metin Güler, 'İş camiamız için 2019 yıla zor bir dönem oldu. Ancak her şeye rağmen çarkları döndürmeye, ülkemiz ve şehrimiz için çalışmaya devam ediyoruz. Devletimizin istihdamı artırmaya yönelik gayretini de takdirle karşılıyoruz. Devletimizin istihdama yönelik desteklerini de yakından takip ediyoruz. Ama devletimizin sunduğu imkanlardan prim borcu olan işverenin yararlanamamasını da üzüntüyle karşılıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın faizlerin indirilmesi noktasındaki vizyonu ve çabaları da neticeleri ekonomiye olumlu olarak yansıyor' diye konuştu.
İLKLERİN ŞEHRİ
Eskişehir'in her zaman ilklerin şehri olduğuna ilişkin vurgu yapan Vali Çakacak, 'Eskişehir, 'öğrenci şehri' olmasının yanında bilim, sanat, kültür, ticaret ve sanayi kenti özelliğine de sahiptir. Büyük illerin arasında, demir yolları ve kara yollarının kesişim noktasında yer alan ilimiz sadece Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 500'ü aşkın firması, 42 bini aşkın çalışanı, üniversite-sanayi iş birliğine önem vermesi, 20 faal AR-GE merkezi, 2 tasarım merkezi ve 1 teknoloji geliştirme bölgesi ile tam bir sanayi ve ticaret kentidir. Eskişehir Gümrüğünden Çıkışlı 1 Milyar 120 milyon dolar ihracatımız var. Diğer taraftan Eskişehir Sanayi Odası'na kayıtlı olup, diğer gümrüklerden çıkış yapan firmaların 2019 yılındaki ihracatı ise 2,6 milyar dolar civarındadır' şeklinde konuştu.
MÜTHİŞ BİR POTANSİYEL
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ankara Ticaret Odası Başkanı Faik Yavuz, Eskişehir'den övgü dolu sözlerle bahsetti. Yavuz, 'Ticaretin, sanayinin, tarımın, turizmin lokomotifi olan Eskişehir'de olmaktan mutluluk duyuyorum. Eskişehir eğitim, kültür ve spor faaliyetleri ile Anadolu'nun gözbebeği. Burada petrol, doğalgaz yok ama müthiş bir girişimci, ticaret şeceresi kültürel birikimi ve potansiyeli var. Sizlerin sayesinde Eskişehir marka oldu. Kalkınma yönünden örnek bir şehir oldu. Eskişehir Türkiye'de yaşanabilir şehirlerin başında geliyor. Bunda sizlerin çok emeği var. Sizler iş verdiniz aş verdiniz ve güvenli bir şehir haline getirdiniz. Burada müthiş bir potansiyel var. Potansiyeli kullanmanın vites büyütmenin yolu da ticaretten geçiyor' dedi.
YARIM ASIRLIK HAYAL
Yerli otomobil için Cumhurbaşkanlığının kendilerine yetki vermesini memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden Yavuz, 'Türkiye'nin yarım asırlık hayaline büyük bir adım atıyoruz. Verdiğimiz sözün arkasındayız. Elektrikli otomobili görücüye çıkarttık. Herkes bu projeyi destekledi. Otomotiv sektörü kabuk değiştiriyor. Bizlere de yeni bir fırsat penceresi açılıyor. Türkiye'nin ilk elektrikli otomobilini yola çıkaracağız. Biz daha büyük hedeflerin peşindeyiz. İcat çıkaran teknolojiyi ihraç eden bir Türkiye hayal ediyoruz. Eski köye yeni adet getiren bir Türkiye istiyoruz. Ülkemizi zenginleştirmeyi hayal ediyoruz. Ödül alan arkadaşlarımızı tekrar kutluyorum' ifadelerini kullandı.
ÖNEMLİ YERE SAHİP
Eskişehir sanayicisinin kendilerine her zaman güven verdiğini söyleyen Naci Ağbal, 'Eskişehir ekonomisi Türkiye ekonomisi içinde önemli bir yere sahip. Gerek sahip olduğu güçlü ekonomik potansiyel gerek ürettiği katma değer bakımdan gerçekten önemli. Türkiye ekonomisinin ihracat potansiyeli bakımından sanayicisi bize güç veriyor, katkı veriyor' ifadelerini kullandı.
YOLLAR GÜNDEMİMİZDE
Eskişehir'in kuzey çevre yolu hakkında konuşan Ağbal, 'Eskişehir'de girişimcilik ruhu var. Güçlü sanayi kuruluşları ve özel sektörün kurmuş olduğu sanayi kolları var. Çok büyük ve güçlü bir sanayi bölgesi var. Bu itibarla da Eskişehir birçok ilin içinde önemli bir yere sahip. Önemli geçit noktası. Birçok bakımdan da yatırım çeken bir yer. Eskişehir'in kuzey çevre yolu meselesine ilişkin notumu aldım. Değer katan ilimizin çevre yolu meselesi ile ilgili bir mesafe alınması noktasında gayret göstereceğiz. Ekonomimize değer katan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nin lojistik merkezlerle, limanlarla bağlantıları ile ilgili talepte bulundular. 11. Kalkınma Planı'nda merkeze sanayiyi koyduk. En önemli konu organize sanayi bölgelerinin limanlara diğer üretim merkezlerine bağlantı yolarının yapılması' dedi.
TÜLOMSAŞ'A GÖREV
Ağbal, 'Eskişehir'de dahil olmak üzere bağlantı yolları ile ilgili gerekli çalışmayı başlatıyoruz. 2023'e kadar raylı sistemlerle ilgili Türkiye bir atılım yapacak. Türkiye önemli iç pazara sahip. Kamu ve özel sektör işletmeleri olarak önemli bir gücümüz var. TÜLOMSAŞ'ta bizim için stratejik bir kurum. Özellikle TÜLOMSAŞ'ın, Aselsan'ın içinde olduğu kümelenme şeklinde bu projelere önem vereceğiz. TÜLOMSAŞ çok ciddi görevleri üstlenmiş olacak' diye konuştu. MELTEM KARAKAŞ KAYA

İLÇELER GELİR İLÇE 1.
AHMET SARI
MEHMET BEŞİR KESKİN
MEHMET ERÇELEBİ - ERÇELEBİ PETROL
ÖMER BÜLENT ÜNAL

İLÇE KURUMLAR İLÇE 1.
ÇEKİMSAN ÇELİK KON. İNŞ. VE MZ. HAY. SN. TC. LTD. Ş.
KARAÇAY MADENCİLİK HAY. ZİRAİ ÜRÜN. VE İNŞ. SN. VE TC. LTD Ş.
LÜTFÜ YÜKSEL GIDA YAĞ YEM SN. VE TC. LTD. Ş.
MAGNESİT ANONİM ŞİRKETİ

GELİR VERGİSİ
AHMET ÇAM
AHMET İSKENDER BAYAR
ALİ İNCİ
ATİLA ÖLCE
BİROL ÇABUK
CEM GÜNSAÇGÜN
DURMUŞ KARABAĞLI
ENVER ÖZTÜRK
HÜSEYİN KURTULUŞ
İBRAHİM BEKTAŞ
İBRAHİM ZENGİN
MEHMET ALİ SAVURAN
MEHMET ERÇELEBİ
MEHMET KENT
METİN SOYİÇ
NURETTİN BİLEK
NURULLAH ŞEN
ÖMER ZEYDAN
RATE KOLLEKTİF ŞİRKETİ MEHMET ALİ YAVUZ VE ORTAKLARI
RİZA ZEYDAN
SAVAŞ MEHMET ÖZAYDEMİR
ÜNAL ÇEŞME
ÜRÜN TİCARET KOLLEKTİF ŞİRKETİ TANER TAMER UYGUR VE ORTAKLARI
KURUMLAR VERGİSİ
ALTINBİLEK MKN.İNŞ. SN. VE TİC. A. Ş.
ATIŞKAN YAPI VE ENDÜSTRİYEL ALÇI ÜRÜN. SN. TİC. A.Ş.
ÇEKİÇLER İNŞAAT TAŞIMACILIK TİC. VE SN. A.Ş.
ERTANLAR MAKİNA SAN. VE TİC. LTD. Ş.
ESGAZ-ESKİŞEHİR ŞEHİRİÇİ DOĞALGAZ DAĞITIM TİC. VE THT. A.Ş.
ETİ GIDA SANAYİ VE TİC. A.Ş.
ETİ MAKİNE SANAYİ VE TİC. A.Ş.
EUROPEN END. İNŞ. SAN. VE TİC. A.Ş.
GKN ESKİŞEHİR OTM. ÜRÜN. Ü. VE S. A.Ş.
KIRAÇ ELEKTRİK İNŞ. MÜH. SAN. VE TİC. LTD. Ş.
KWS TÜRK TARIM TİC. A.Ş.
KYK YAPI KİMYASALLARI SAN. VE TİC. A.Ş.
MAGNESİT ANONİM ŞİRKETİ
OSMANGAZİ ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş.
OSMANGAZİ ELK. PERAKENDE S.A.Ş.
PEYMAN KURUYEMİŞ G.A.K.M.T.Ü.S. VE TİC. A.Ş.
SANOVİT SERAMİK SAN. TİC. A.Ş.
SARAR GİYİM TEKSTİL EN. SAN. VE TİC. A.Ş.
SARAR OTO. PET. ÜR. TUR. SAN. VE TİC. A.Ş.
SARP HAVACILIK LOJ. TUR. SAN. VE TİC. A.Ş.
SELKA HAZIR BETON SAN. VE TİC. A.Ş.
TUSAŞ MOTOR SAN. A.Ş.
TÜRKİYE LOK. VE MOT. SAN. A.Ş. (TÜLOMSAŞ)
YASİN ÇAKIR UN SAN. VE TİC. A.Ş.

YÜKSEK İHRACAT YAPAN ÜYELER
ALP HAVACILIK SAN. VE TİC. A.Ş.
MAGNESİT A. Ş.
TUSAŞ MOTOR S. A.Ş.
50 YILLIK
CELMAN AKARYAKIT SAN. VE TİC. LTD. Ş.
ÇILDIROĞULLARI KOLLEKTİF Ş. MUSTAFA ÇILDIR VE ORTAKLARI/ESKİŞEHİR ŞUBESİ
ERİŞ KOLLEKTİF Ş. UĞUR BAYAR VE OĞULLARI MURAT -HASAN HAKAN BAYAR
FERİDUN KÜÇÜKTİRYAKİ - CEM TİRYAKİ
GÖKER DEMİR
GÜRELLER KOLLEKTİF ŞİRKETİ (MESUT TOSUN VE ORTAĞI)
HALİM PAMUKÇU
HİKMET ÇAKMAKLISOY
İSMET ÖZERDOĞAN
MAKASLI MAKİNA METAL VE PRES İŞ. SAN. VE TİC. LTD. Ş.
METE YALAMA
ORHAN ÖĞÜT
ŞOFÖR VE NAK. OTO TİC. LTD. Ş.
YALÇIN ONRAT
YÜKSEK İHRACAT YAPAN ÜYELER
ARÇELİK A.Ş. BUZDOLABI İŞLETMESİ
YILIN İNVASYON LİDERİ
ALBİLA SERUM BİYO. ÜRÜN. SAN. VE TİC. A.Ş.
YILIN YERELYÜKSEK TEKNOLOJİ LİDERİ
TUNCER ALPATA
ALP HAVACILIK SAN. VE TİC. A.Ş.
YILIN KENTE DEĞER KATAN LİDERİ
EROL TABANCA
ODUNPAZARI MODERN MÜZE
YILIN MARKA LİDERİ
FİRUZHAN KANATLI
ETİ



Editör: TE Bilisim