Covid-19 vakalarındaki artış nedeniyle uygulanmaya başlayan kısmı kapanma, Tarihi Odunpazarı Bölgesi'ndeki esnafı olumsuz etkiledi. Özellikle hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle dükkanlarını kapatmak zorunda kalan esnaf, 'Arabamız vardı, arabamızı sattık. Onu yiyoruz, o da bitiyor. Ondan sonra Allah kerim' diyerek, bir an önce yaşanan mağduriyetlere çözüm bulunmasını istedi.

HER ESNAF GİBİ BORÇLANDIK

Her esnaf gibi borçlandığını ama şu an borçlarını ödeyemediğini anlatan Seyfi Aktaş, 'Pandemi sebebiyle şehir dışından da turistler, turlar gelmediği için işler çok bozuk. Geçen yaz bu sezona göre biraz daha iyiydi ama vakalar arttıkça tamamen kesildi. Esnafımızın durumu çok zor. Elimizden geldiğince ayakta kalmaya çalışıyoruz. Toptan işler yapmaya çalışıyoruz. Bir an önce bir çözüm bulunması lazım. İnsanlar tedbirlere daha çok dikkat ederse bu vakalar düşecektir. Dayanmaya çalışıyoruz. Her esnaf gibi borçlandık bizde bu dönemde. Şu anda borçları ödeyemiyorum ama. Sezonun açılmasını bekliyoruz ödeme yapmak için. Önümüzü göremiyoruz' diye konuştu.

BORÇLARI ÖDEYEMİYORUZ

'Bu yaz da bizim için bitti. Bizim yazdan bir beklentimiz kalmadı' diyen Seyfettin Savran, 'Şu an işlerimiz durdu bu son yasaklardan sonra. Sokaklarda kimse yok. Pek de açmıyoruz dükkanı işler olmadığı için. Hafta için 11.00 gibi geliyoruz 16.00-17.00 gibi de kapatıp gidiyoruz. Yok, iş olmayınca erken gidiyoruz. Geçtiğimiz sene zor oldu. Geçen sene daha çok kapandık evlere. O zaman hiç açamadık dükkanı. Hafta sonu oluyordu biraz iş. Kapanınca hafta sonu da olmuyor. Bizim işimiz hafta sonları. Bu yaz da bizim için bitti. Bizim işlerimiz bahar, sonbahar. Ondan sonra olmaz. Bizim yazdan bir beklentimiz kalmadı. Nisan, mayısta olmayan işlerimiz yazın artık olmaz. Önemli işimiz bu dönemdeydi. Bizler mağdur oluyoruz burada. Vergimizi, elektriğimizi, doğalgazımızı ödüyoruz. Ama gelirimiz yok. Borçlanıyorsun mecbur. Malzeme de alamıyoruz, malzeme de satamıyoruz. Önceden kalan borçlar var. Onları ödeyemiyoruz' şeklinde konuştu.

ARABAMIZI SATTIK

Siftah yapamadıklarını anlatan Mehmet Çalışkandinç, 'İşlerimiz yok. Sadece üretiyoruz, bekliyoruz. Dayanacak gücümz kalmadı artık. Yani ayakta duramayız. Gelir olmadan hiçbir şey yapamayız. Arabamız vardı, arabamızı sattık. Onu yiyoruz, o da bitiyor. Ondan sonra Allah kerim. Yetkililerden değil milletten talebim var benim. Birazcık kurallara uysunlar. Şu pandemiyi atlatalım işler kendiliğinden açılır. Eğer vakalar düşmezse bittik. O da bizim elimizde. Vakaları bitirmek vatandaşın elinde. Bakın kapanan var, hiç açmayan var dükkanını. Geliyoruz, siftah etmeden gidiyoruz' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim