Hayat pahalılığı nedeniyle giyim ve ayakkabı alışverişlerinde kısıtlamaya giden vatandaşlar, evdeki gardıroplarına yöneldi. Yüksek fiyatlar nedeniyle yeni ürün alamayan vatandaşlar, terzilerde ve ayakkabı tamircilerinde tadilat işlemleri yapmaya başladı. Eskiye oranla tamir ve tadilat işlerinde artış olduğunu söyleyen esnaf, vatandaşın pahalılıktan dert yandığını belirtti.

'HER ŞEY ATEŞ PAHASI'

Ayakkabı tamirinde talebin arttığını söyleyen ayakkabı tamircisi Cengiz Kavak, 'Önceki gibi değil. Yoğunluk talep var. Malum her şey yükseliyor. Pahalı. Talepler çoğaldı bize de. Vatandaş eskisini getiriyor, yaptırıyor. Yerine göre tabanı değiştiriyoruz gerekirse başka yerini. Artık tamir bile yükseldi. 20 liradan başlıyor tamir işlemi. İşlemine göre değişiyor. Hayat pahalılığı bizi etkiledi ama işlerimizde de hareketlilik var. Ama bizim maliyetler de arttı. Her şey ateş pahası' diye konuştu.

'VATANDAŞ AYAKKABI BİLE ALAMIYOR'

Vatandaşın ayakkabı bile alamadığını söyleyen ayakkabı tamircisi İbrahim Aytaç, 'Hafif bir yoğunluk var. Vatandaş pahalılıktan şikayet ediyor. Alamıyor. En kötü ayakkabı 1500 lira olmuş. Gücü yetmiyor. O yüzden yaptırmak zorunda kalıyor. Bizim de maliyetlerimizde yüzde 100 artış var. Tadilat işi ayakkabının durumuna göre değişiyor. Ama vatandaş en çok pahalılıktan dertli. Ayakkabı bile alamıyor. Ama bu yoğunluk kışa doğru daha çok artar. Kışlık ayakkabılar daha pahalı' şeklinde konuştu.

'TADİLATA YÖNELMEYE BAŞLADI'

'Eskiye oranla yoğunluk var' diyen terzi Ebru SevimTonbaktepe, 'Daha önce 300 liraya alınan bir kot pantolon şimdi 600-800 liraya çıktı. İnsanlar da mecburen elindeki panolunu ya daraltıyor ya bolartıyor ya da paçasını kısaltıyoruz. Tadilata yönelmeye başladılar. Tabi bu da bizim işlerimizi biraz artırdı. Vatandaş hayat pahalılığından şikayet ediyor. Çünkü bizim fiyatlarımıza da yansıdı. Aldığımız bir ip, fermuar, kullandığımızmateryallerde artış var. Elektriğimiz, kullandığımız makinalar her şeyde artış oldu. Bu hem eksiye hem artıya dönüştü bizde' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ

Editör: TE Bilisim