Tüketim konusunda aklın ve bilimin yanlış yönde kullandığını söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Karakehya, yapay kültürün sonuçlarının yaşandığını belirterek, 'Tüketim gereksinimden, haz aracına dönüştürüldü. Toplumun önde gelen kesimleri tüketimi teşvik etti. 'Çalışmak zahmetlidir, tüketmek zevklidir, fazlası iyidir' anlayışı geliştirildi' dedi.
DOĞAYA ZARARLI
Silahlanma yarışı, sanayi üretimi ve aşırı tüketimin dünyayı tehlikeli boyutlarda kirlettiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Karakehya 'En ucuza daha dayanaklısını imal etmek için doğayla barışık olmayan malzemelerin kullanılması, tek kullanımlık eşyaların üretilmesi, 'modası geçti' diye eskimeyen eşyaların atılması gezegenimizi her geçen gün daha yaşanılmaz hale getirmektedir. Doğa bu malzemeleri yok edememektedir. Artık tüketmenin ne anlama geldiğini sorgulamalıyız. Tüketmeden yaşamak mutsuzluk nedeni değildir' açıklamasında bulundu.
ÇOĞALABİLİR
Dr. Öğr. Üyesi Karakehya kuş gribi, deli dana, domuz gribi ve kuduz gibi hastalıkların daha önce de hayvandan insana bulaştığını hatırlatarak 'Doğa üzerinde meydana gelen tahribatlar, sıtma ve çeşitli zoonotik parazitik hastalıkların daha fazla ortaya çıkmasına ve çoğalmasına neden olabilir. İnsan müdahalesi sonucu çevre üzerinde meydana gelen hemen her değişim, ekolojik dengeyi bozar. Buna bağlı olarak, hastalık konaklarının veya vektörlerinin ve parazitlerin, hastalığa üreme ortamı sağlama ve bulaştırma şekilleri değişebilir' dedi. NESLİ ÖZKAY
Editör: TE Bilisim