'CANIMIZA YETTİ ARTIK'

Özel halk otobüsçülerinin açıkça suç teşkil eden bu keyfi uygulamalarına ne kolluk kuvvetleri ne de şehrin mülki amirliği ses çıkarmıyor ya da yazılı açıklamalarla geçiştiriyor. Ancak yasa ile görevlendirilen yöneticiler, özel halk otobüsçülerinin bu kararlarından vazgeçmeleri için gereken ciddiyeti göstermiyor, gereken ciddiyette önlemler almıyor. Vatandaş kırgın ve kızgın. Bu kızgınlık ise, giderek toplumun tümüne yayılıyor. Korkarız böyle devam etmesi halinde yalnızca 65 yaş ve üzeri vatandaşlar değil, onların yakınları ya da bu çirkin muameleye şahit olanlar da müdahil olacak. Bunun da 'hiç istenmeyen olaylara yol açması' kaçınılmaz hale gelecek.

'GÖREVE DAVET'

İlgili yasa ve yönetmelik, bu yasaya uymayanlara karşı kimin cezai yaptırım uygulamakla görevli olduğunu açıkça belirtiyor. 04 Mart 2014 tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazete'de tüm bunlar açıkça belirtiliyor. Buna karşın şehirdeki bazı kesimler, yaşanan karmaşanın sorumlusu olarak Büyükşehir Belediyesi'ni göstermeye çalışıyor. Oysa bu yasa ve yönetmeliğin çıkartılmasında, uygulanmasında ya da uyulmaması durumunda yaptırım uygulamak konusunda Büyükşehir Belediyesi'nin yetkisi bulunmuyor. Büyükşehir Belediyesi, özel halk otobüsçüleri ile yapılan sözleşme hükümlerine uyulmaması halinde yaptırım uygulayabilir. Ancak bu sözleşme hükümleri içinde (sözleşme imza tarihinde 65 yaş ve üzerine tanınan böyle bir hak olmadığı için) böyle bir hüküm bulunmuyor.

'İSTENMEYEN OLAYLARDAN KİM SORUMLU OLACAK?'

Buradan soruyoruz; yasa ve yönetmeliklerin açıkça emrettiği halde, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza bu hakkı tanımayan özel halk otobüsçülerinin bu keyfi uygulamaları, istenmeyen olaylara neden olursa, bundan kim sorumlu olacaktır? Yaşlı vatandaşların karşı karşıya kaldıkları bu çirkin ve insanlıkla bağdaşmayan muamele sonucunda herhangi bir sağlık problemleri yaşamaları ya da olası bir kavga ortamında tarafların zarar görmeleri durumunda, bunun sorumluluğunu kim üstlenecektir? Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, gerek yaptığı yazılı açıklamalarda, gerekse basın toplantısı ve katıldığı televizyon programlarında özel halk otobüsçülerine gereken tepkiyi gösterip, yaptıklarının suç olduğunu, bundan vazgeçmeleri gerektiğini defalarca açıkladı. Valilik ise, gazetelere iki yazılı açıklama göndermekle yetinirken, AKP örgütü ve milletvekilleri tamamen sessiz kalmayı tercih ettiler.

Cezalar kesilmeye başladı

Vali Güngör Azim Tuna, 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz toplu taşıma araçlarından faydalanması yönündeki yönetmeliğe uymadıkları gerekçesiyle yasa ile verilen mülki idare amirliği yetkisini kullanarak, her birine 50 şer bilet karşılığı olan 120 lira olmak üzere 6 halk otobüsüne idari para cezası işlem uygulanmasına karar verdi.


Editör: TE Bilisim