Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ES TV'de canlı yayınlanan Vaziyet Programının konuğu oldu. Kurt, gazeteciler Ali Baş ve Arif Anbar'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

PAKETTEN BİR ŞEY ÇIKMADI

Pandeminin ekonomiye olan etkileri hakkında konuşan Başkan Kurt, 'Türkiye gerçekten iyi yönetilmiyor. Pandemi krizi de eklenince ekonomi durdu. Pandemiyle beraber bir ekonomi paketi açıklandı. Eskişehir'de bazı ticaretle sanayiyle ilgili oda başkanları çok güzel başka türlüsü beklenmez dedi. Dedim ki göreceğiz. Böyle kazanılmayan paranın vergisini ötelemekle paket yapılmaz. Burada paket falan yoktu. Ama iktidara yalakalık vardı. Şimdi gerçekler ortaya çıkmaya başladı. Ben bu süreçten etkilenen meslek gruplarıyla buluşuyorum. Düğün sektöründe çalışanların işi şu anda felç, hamamda çalışanların, servis yapan işletmecilerin hayatı zor. Kantin işletenlerin işi bitmiş. Hepsi hazırlık içinde umut içerisinde sezon geçiririz derken o sezon bitti. O paketten bir şey gelmedi. O paket yutturmacaydı. Şimdi ne olacak? Somut olarak o can suyu diye alınan kredilerin ödenme vakti geldi. Bunlar sonuçta ödenecek ama bunun ile ilgili yöneticilerle konuştuğumda nasıl diye. Şimdi çok iyi herkes alıyor. 6 ay sonra nasıl ödenecek göreceğiz dedi' ifadelerini kullandı.

OLUMSUZLUKLAR BÜYÜDÜ

Sosyal devletin vatandaşın zararını ödemesi gerektiğini söyleyen Kurt, 'Bu olmadı. Şimdi ne oluyor? Bizim her türlü mesleğin yöneticileri çaresizlik içerisinde ne yaparızı araştırıyor. Ama devletin yedek ödeneği, fondaki paralar bitti. Bu konularda maalesef ekonomi yönetilemedi. Türkiye'nin olumsuzlukları daha da büyüdü. Fonlarda biriken paraların hepsi tükendi. İşsizlik fonunda biriken paraları patronlara kredi olarak verdiler. Böyle bir şey olur mu? 15 Temmuz şehitleri, gazileri için toplanan paralar gitti. Türkiye'de bu fon işi, devlet arkanızda işi tamamen hikayedir. Üretim olmadığı sürece planlı ekonomiye geçmediğimiz sürece Türkiye'nin iflas ettiğini herkesin kabul etmesi gerekir. Kimse kendini kandırmasın, iyi değiliz. Bu belediyelere de yansıyor. Bizi gelirimizin yarısı bize aktarılan paylar hiç düzenli şekilde gelmedi. Keyfine kalmış. Biz de kendi hesabımızı buna göre yapıyoruz. Belediye gelecek parayı bilemezse, ön göremezse, ayağını da yorganına göre uzatmazsa tüm belediyeler yaşar' diye kaydetti.

KANDIRMANIN ANLAMI YOK

'Şimdiye kadar maaşları aksatmadan ödedik' diyen Başkan Kurt, 'İnşallah bundan sonra da öyle götürürüz. Yılmaz Hocanın kasasında personelin maaşı yoksa para harcamaz. İşçimizin memurumuzun maaşı bizim bir yerimizde durmalıdır. Ben bunu Yılmaz Hocadan öğrendim. Hizmet az olamayacak aksama olmaz. Ama yeni yatırımları kıstık. Kimseden de gocunmadan korkmadan. Biz önümüzdeki yıl bizim bütçemize gelecek paranın ne kadar olacağını tahmin ettik ona göre yatırım programı yaptık. Olmayacak bir şeyi bütçeye koyup kendimizi ve halkı kandırmanın anlamı yok. Biz o sıkıntıya rağmen bu yıl bir Osmangazi'de bir Gültepe'de kreş, Üniversiteevleri içerisinde sosyal yaşam merkezi yaptık. Ama kreşleri açamadık pandemiden dolayı. Her gün bir yerden pozitif vaka geliyor. Servis şoförünün pozitif çıkıyor öğretmenin arkadaşından pozitif çıkıyor onları hemen karantinaya alıyoruz. Bu yıl Hicri Sezen Parkını bitirdik. Yeni yeni işlerimizi yapıyoruz. Ama önümüzdeki yapacağımız işlerin 3'te 2'sini yapamayacağımız gözüküyor. Bunu kabul etmemiz gerekiyor. Geçen yıl yatırım programı 70 milyon liraydı. Bu yıl 50 milyon lira' diye konuştu. ESRA ÜNLÜ

Editör: TE Bilisim