Yolcu sayısındaki bu düşüş nedeniyle, gelirlerde büyük bir azalma olmasına karşın, giderlerin aynen kaldığına dikkat çeken yetkililer, dövizde yaşanan artışın da maliyetleri ve dış kredi ödemelerini ciddi oranda arttırdığını ve hizmetin aynı kalitede sürdürülebilmesinin daha da zorlaştırdığını belirtiyor.
KARARLAR UYGULANDI
ESTRAM tarafından yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: 'Bütün dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan COVİD-19 pandemi süreciyle mücadele kapsamında Eskişehir'de toplu taşımada alınması gereken birçok önlem belirlenmiş ve uygulamaya konulmuştur. Araç oturak kapasitesinin yüzde 50'si kadar yolcu taşıma sınırı getirilmesi, toplu taşıma araçlarına maskesiz binilmemesi, araçların temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin sıkılaştırılması, araçlara el dezenfektanlarının konulması bunların bazıları olarak sayılabilir.
OLUMSUZ ETKİLEDİ
2020 Mart ayı itibari ile başlayan COVİD-19 pandemi süresince azalan yolcu sayısı ve artan maliyetler toplu ulaşımın mevcut şekliyle sürdürülebilirliğini olumsuz yönde etkilemektedir. 23 Mart 2020 tarihi itibariyle 65 yaş üstü ve 20 yaş altı ile birlikte kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımıza sokağa çıkma yasağı getirilmesi ve İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan toplu taşıma kapasitesinin yüzde 50 oranında yolcu kabul edilmesi kararları sonrasında, ESTRAM Ulaşım A.Ş.'de Mart ayı yolcu sayılarında yüzde 41'lik düşüş gerçekleşmiştir.
SAYI AZALIYOR
ESTRAM Ulaşım A.Ş. aylık yolcu sayılarında Nisan ayında yüzde 90 ve Mayıs ayında yüzde 87 olmak üzere bir düşüş gerçekleşmiştir. Haziran ayı normalleşme süreçleri ile birlikte yolcu sayısında Nisan ve Mayıs aylarına göre bir artış gözlenmesine rağmen yine Şubat ayına göre; Haziran ayında yüzde 70 ve Temmuz ayında yüzde 61 oranında yolcu kaybı görülmektedir.' HM
Editör: TE Bilisim