Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Haftası nedeniyle Vilayet Meydanı'nda Eskişehir Yöresel Lezzetler İkramı programı düzenlendi. Eskişehir'in ilçelerinin yöresel yemek ve tatlıların tanıtıldığı stantlara vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş da programa katılarak stantları gezdi.

'DAHA GÜZEL ETKİNLİKLER YAPACAĞIZ'

Gastronomi ile ilgili daha büyük ve etkili etkinlikler yapmayı planladıklarını söyleyen Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Şennur Azade, 'Cumhurbaşkanımızıneşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendi Asırlık Tarihlerle Türk Mutfağı diye çok güzel bir kitap çıkarttı. Bu kapsamda biz de 21-27 Mayıs tarihleri arasında Türk Mutfağı Haftası olarak hazırladık. Bu kapsamda ilçelerimizde köylerimizde ve Eskişehir'imiz içinde ne kadar yöresel yemeklerimiz varsa bunları halkımıza tanıtmayı, sunmayı ve bunları her tarafa yayılmasını sağlamak için Türkiye çapında duyurusunu sağlamak için böyle bir etkinlik düzenledik. Gerçekten katılım çok güzel oldu. Gastronomi ile ilgili inşallah daha güzel etkinliklerde bulunacağız. Tüm halkımızı bekliyoruz. Etkinliklerimiz 1 hafta boyunca sürüyor. Pazartesi günü de Espark'ta Türk Mutfağı ile ilgili panelimiz olacak' dedi.

'BİR YİYEN BİR DAHA İSTİYOR'

İnönü'den gelen Zöhre Kara, 'Biz İnönü Belediyesi olarak yaptığımız ürünleri buraya tanıtmaya geldik. Yaptığımız ürünlerden memnunuz. Kaymağımız, yoğurdumuz, balımız, pekmezimiz, baklavamız her şey var. İnönü'ye özgü güzel yemeklerimiz var. Bir yiyen bir daha istiyor. İlgi büyük' diye konuştu.
İnönü'nün manda yoğurduna olan ilgiden söz eden Yeter Yıldız, 'Bunlar manda yoğurdu. Kendimize özel. Kendimiz yapıyoruz. Cumhurbaşkanımız manda yoğurduğumuzdan bahsetti. Sağ olsun bizleri onurlandı. Manda yoğurduna ilgi arttı. Çok faydalı. Doğal antibiyotik. Kaymağımız kendimizin o da doğal' şeklinde konuştu.

'CUMHURBAŞKANIMIZ DA BEĞENMİŞTİ'

Sarıcakaya ilçesinin tüm yöresel yemeklerini stantlarında tanıttıklarını söyleyen Kezban Uslu, 'Mantımız var, erişte, sarma, ilçemize özgü olan nenelerimizin yaptığı yemekler var. Eriştemizi kendimiz kesiyoruz. Doğal köy yumurtasıyla yapıyoruz. Mantının keşlisini ve kıymalısını yapıyoruz. Baklavamız cumhurbaşkanımızın bile çok sevdiği hilal baklava.İlk Türkiye'de biz yaptık. Cumhurbaşkanımız da çok beğenmişti. Topalan yemeğimiz, un helvamız var' dedi.

SİVRİHİSAR GSTRONOMİDE GELİŞİYOR

Sivrihisar'ın gastronomi alanında çok geliştiğine dikkat çeken Mustafa Çetin, 'Burada ilçemizin güzel yiyeceklerini tanıtıyoruz. Sivrihisar'ın coğrafi işaretli muska baklavası var. 80 kat arasında ceviz var. şerbeti soğuk dökülüyor. Kıymalı su böreği var. Höşmerim tatlısı var. Onu da geçen yıl coğrafi işaretini aldık. Üzerine süt reçeli, pekmez ve şerbet dökülerek ikram ediliyor. Çok lezzetli. Kelam dolması var. Sivrihisar gastronomi olarak çok gelişiyor. En çok muska baklava ve höşmerim tatlı tercih ediliyor' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ


Editör: TE Bilisim