Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Hacı Bektaş Veli Derneği öncülünde birçok Sivil Toplum Kuruluşu, sendikalar ve parti temsilcileri Sivas Katliamında hayatını kaybedenleri anmak için Vilayet Meydanında bulunan Atatürk Anıtına çelenk bıraktı. Çelenk bırakma törenine CHP PM Üyesi Gaye Usluer, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Büyükşehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, CHP İl Başkanı Recep Taşel, birçok sendika temsilcisi ve STK'lar katıldı. Bir dakikalık saygı duruşunun akabinde İstiklal Marşı okundu.
NEFRET YANSIMASI
Komite adına açıklamalarda bulunan Hacı Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkan Yardımcısı Kamer Ali Durur, 2 Temmuz 1993 yılında Sivas Madımak Otelde 33 aydın ve 2 otel çalışanının tüm ülkenin gözleri önünde katledildiğini söyledi. Durur, 'Sivas Katliamı sadece Alevilere yönelik değil aynı zamanda Alevi-Sunni çatışması yaratmak ve Atatürk ile laik Cumhuriyete olan kin ve nefretin yansımasıdır. Madımak'ta yakılmak istenen türkülerimizdir, şiirlerimizdir, semahlarımızdır, susturulmak istenen bağlamalarımızdır' dedi.
KATLİAMLARI KINIYORUZ
Duru açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 'Son yıllarda ne yazık ki ülkemizde kadın cinayetleri, çocuk istismarı, yolsuzluklar, adaletsizliğin, hukuksuzluğun had safhada olması bizi gibi ülkenin temel taşı olan Alevi ve aydın toplumu derinden yaralamaktadır. Bizlerdeki yaşam ve inanç biçiminin tüm ülke tarafından örnek alınması gerekirken, 15. Yüzyıldan günümüze kadar süren asimilasyon ve Arap zulmüne maruz kalmamız toplumumuzu üzmektedir. Sivas Katliamını ve insanlık suçu işlenen bütün katliamları kınıyoruz. 27 yıldır yüreklerimizi yakan katliam ateşi hiçbir zaman sönmeyecektir.' ESRA ÜNLÜ
77
Editör: TE Bilisim